Ζέτα Δούκα: «Έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία από τα 15 μέχρι...»

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ανορεξικός δεν πεινάει και δεν θέλει να φάει...»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ζέτα Δούκα: «Έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία από τα 15 μέχρι...»

Μετά την αποκάλυψη πως η Ζέτα Δούκα είχε νευρική ανορεξία, καλεσμένη στην εκπομπή «Απλές κουβέντες» του OPEN, μίλησε για τα όσα βίωσε από την ηλικία των 15 έως τα 26 της. Τα λόγια της... συγκλονίζουν.

Η εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα

«Έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία από τα 15 μέχρι τα 26 μου. Ο σωστός όρος είναι διαταραχές πρόσληψης τροφής και είναι καλό να το λέμε σωστά. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ανορεξικός δεν πεινάει και δεν θέλει να φάει, κάτι που είναι λάθος».

«Ο άνθρωπος που έχει ανορεξία και πεινάει και θέλει να φάει. Χρησιμοποιεί την τροφή ως μέσο άσκησης, εξουσίας και τελειομανίας στο κεφάλι του. Ως μέσο έλεγχο στον εαυτό του. Όταν προσπαθείς να ελέγξεις κάτι σημαίνει ότι έχεις ένα μεγάλο κενό με την ίδια σου την πηγή της ύπαρξης».

«Ο διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι σοβαρές ψυχικές αρρώστιες που ανήκουν στην κατηγορία των εθισμών, όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ» πρόσθεσε η ηθοποιός.

Βούρκωσε στο Χαμογέλα και Πάλι η Ζέτα Δούκα - «Αυτήν την κοινωνία θέλουμε»

Καλεσμένη στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι βρέθηκε η Ζέτα Δούκα, η οποία μίλησε για την απόφασή της να «σπάσει» τη σιωπή της και να ξεκινήσει το Me Too στον χώρο του θεάτρου, καθώς και για τις εξελίξεις που έχουμε δει να συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες.

Μετά από ένα αφιερωματικό βίντεο που έκανε για εκείνη η εκπομπή, η Ζέτα Δούκα δεν έκρυψε τη συγκίνησή της και βούρκωσε.

«Με συγκινήσατε… Όλα θα πάνε καλά. Ο κόσμος προχωρά κι η κοινωνία αλλάζει. Ο καθένας από όπου είναι κι όσο μπορεί, να βοηθήσει σε αυτήν την αλλαγή, να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστέψουν στους εαυτούς τους.

Αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς προνομιούχους για κανένα λόγο, μόνο επειδή γεννήθηκαν σε μια χώρα, με συγκεκριμένο χώρα δέρματος και φύλο κι έχουν καταφέρει κάποια πράγματα και τους έχει δοθεί η όποια εξουσία, να μην θεωρούν ότι είναι κάτι περισσότερο από κάποιον άλλον και να κάνουν ότι θέλουν σε όσους δεν είναι σαν αυτούς. Στις γυναίκες, στα ζώα, στους αλλοεθνείς κ.ά.

Είμαστε όλοι ίσοι, αυτήν την κοινωνία θέλουμε. Οφείλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι κι ίσως τα παιδιά μας καταφέρουν να δούνε την αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά η αγαπημένη ηθοποιός.