«Καταπέλτης» ο Σπύρος Μπιμπίλας με τις δηλώσεις του για τον Φιλιππίδη και το #metoo

«Βάσει της συνείδησής μου θα λειτουργήσω…»

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
«Καταπέλτης» ο Σπύρος Μπιμπίλας με τις δηλώσεις του για τον Φιλιππίδη και το #metoo

Το πρωί της Τετάρτης (12/01) ξεκίνησε η πρώτη δίκη του ελληνικού #metoo και με αφορμή όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το κίνημα αλλά και την δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, ο Σπύρος Μπιμπίλας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε για όλα τα θέματα με τα οποία συνδέεται το όνομά του, ενώ αποκάλυψε τι έγραφε η κλήση που έλαβε για να παραστεί ως μάρτυρας στην δίκη του Φιλιππίδη.

Οι δηλώσεις του Σπύρου Μπιμπίλα για το #metoo και την δίκη Φιλιππίδη

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε με το #MeΤoo, κύριε Μπιμπίλα;

Το #MeΤoo βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τη στιγμή που έχει μπει μπροστά η ποινική διαδικασία και ορίστηκαν και οι δίκες, εμείς ως σωματείο πρέπει να περιμένουμε. Από την άλλη το πειθαρχικό συμβούλιο του Σωματείου Ηθοποιών δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του και θα πάμε σε μια γενική συνέλευση, που θα αποφασίσει αν θα αποβληθούν και άλλοι ηθοποιοί από το σωματείο. Αρα, βρισκόμαστε ακόμα σε μια μεγάλη εξέλιξη, ενώ υπάρχουν ακόμα καταγγελίες, αλλά είναι μόνο για εργασιακά ζητήματα πλέον. Όμως, αν θέλει κάποιος να βοηθήσει στις υπάρχουσες καταγγελίες, τον προτρέπουμε να το κάνει.

Τελικά, στη δίκη Φιλιππίδη είστε μάρτυρας…

Εγώ στη δίκη αυτή κλήθηκα ως μάρτυρας. Ομως, η κλήση μου δεν γράφει τι είδους μάρτυρας είμαι. Εγώ λοιπόν, βάσει της συνείδησής μου θα λειτουργήσω…

Θα λειτουργήσετε βάσει συνείδησης ή βάσει…

Καθαρά βάσει συνείδησης!

Σας έφερε σε δύσκολη θέση η κλήση σας ως μάρτυρας δίκης;

Εγώ δεν αρνήθηκα ποτέ τη φιλική σχέση που είχα με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Ομως, οι εξελίξεις, τα γεγονότα και όλα όσα έχω μάθει τον προηγούμενο καιρό από πολλούς ανθρώπους (που κάποιοι δεν έχουν καταθέσει ακόμα) με έχουν κάνει να αμφισβητώ αυτό που ένιωθα τόσα χρόνια για τον Πέτρο. Οταν έχω ακούσει και έχω μάθει τόσα τρομερά πράγματα -τα οποία πρέπει να αποδειχτούν-, έχει κλονιστεί η πεποίθηση που είχα γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτό που ξέρω, πάντως, είναι ότι σε αυτήν τη δίκη θα είναι πάρα πολλοί μάρτυρες.

Όταν τον δείτε απέναντί σας, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, πώς θα αισθανθείτε;

Θα αισθανθώ άβολα. Γιατί από την άλλη πλευρά έχω και φίλες μου οι οποίες είναι κατήγοροι και είναι φίλες μου, όπως ήταν και ο Φιλιππίδης.

Υπήρξε δίαυλος επικοινωνίας με την οικογένεια του Πέτρου Φιλιππίδη;

Είναι πολύ προσωπικό αυτό το στοιχείο. Ούτε το επεδίωξα και ούτε θέλω να το συζητάω…

Αρα, ό,τι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται…

Δεν θα απαντήσω, επειδή είμαι μάρτυρας στη δίκη αυτή!

Απέναντι στην οικογένεια Φιλιππίδη πώς αισθάνεστε;

Για το παιδί του θα πω ότι πρόκειται περί ενός πολύ σπουδαίου ταλέντου, το οποίο κάνει μεγάλη καριέρα στο θέατρο. Είναι αυτόνομος και δεν φταίει σε τίποτα για το λάθος του πατέρα του, των γονέων του.

Η πανδημία έχει φέρει ένα μεγάλο αλαλούμ και στον δικό σας κλάδο…

Δυστυχώς, πολύ μεγάλο. Στα εργασιακά, επειδή δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, δεν μπορούμε να καταφέρουμε να πείσουμε τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αυτές. Και γίνεται αυτό επειδή και εκείνοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουν και εκείνοι τις συνομιλίες πάνω σε αυτό το θέμα. Και επικρατεί ένα χάος. Γιατί, εκμεταλλευόμενοι έναν μνημονιακό νόμο, δίνουν ελάχιστα χρήματα στους εργαζομένους και αντιμετωπίζουν τους ηθοποιούς όπως όλους τους άλλους εργαζομένους, με δίωρη εργασία μέσα στην ημέρα. Πάνω εκεί υπάρχει μια πολύ μεγάλη διάσταση.

Οι παλαιότερες δηλώσεις του Μπιμπίλα για τον Φιλιππίδη

Στην εκπομπή «Απλές κουβέντες» όπου προβάλλεται μέσα από την συχνότητα του Open, ο Σπύρος Μπιμπίλας παραχώρησε συνέντευξη όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για το κίνημα #metoo και την προσωπική σχέση που είχε ο ίδιος με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Μάλιστα, απόσπασμα από τη συνέντευξη του προβλήθηκε στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα» όπου ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τους ανθρώπους τους πολύ κοντινούς μου -ξέρετε για ποιον μιλάω, τον Πέτρο Φιλιππίδη με τον οποίο είχα μια συνεργασία περίπου δεκαετίας –

Ήταν ένας άνθρωπος της ζωής μου, ένας άνθρωπος που μπορούσα να του εμπιστεύομαι δικά μου πράγματα, ένας άνθρωπος που με είχε βοηθήσει πάρα πολύ και στην καριέρα μου και σε προσωπικά προβλήματα, πολλές φορές είχα επιστήσει την προσοχή ότι συμβαίνουν πράγματα περίεργα.

Επειδή όμως ο χαρακτήρας του είναι εκρηκτικός το θεωρούσαμε αυτό ένα φυσιολογικό πράγμα που συνέβαινε σε αυτόν τον άνθρωπο. Γι΄αυτά που του συμβαίνουν σήμερα, καλώς του συμβαίνουν γιατί τα κορίτσια που τον έχουν κατηγορήσει, είναι επίσης άνθρωποι της ζωής μου και εξίσου φίλες.

Νιώθω τεράστια θλίψη γι΄αυτόν τον άνθρωπο που καταστράφηκε μη προσέχοντας, μη βάζοντας αρχές στη ζωή του και όρια στο μέχρι που μπορεί να φτάσει η εξουσία. Δεν έλεγξε την εξουσία που είχε στα χέρια του και γι’ αυτό τώρα τιμωρείται. Νιώθω μεγάλη θλίψη γι΄αυτόν και την οικογένειά του.

Πιστεύω ότι για το παιδί του δεν έχει κανένα λόγο κανείς να λέει κάτι που βγαίνει στο επάγγελμα και είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός και θα πρέπει να του συμπαρασταθούμε».