«Με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση! Όταν πήγα στο Υπουργείο να...» - Η εξομολόγηση της Δόμνας Μιχαηλίδου

«Τα στερεότυπα υπάρχουν κι ας έχουν πλέον οι γυναίκες θέση στο τραπέζι λήψης αποφάσεων»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση! Όταν πήγα στο Υπουργείο να...» - Η εξομολόγηση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Μετά την Μαρίνα Λαμπροπούλου, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχτηκε στο «The 2Night Show» την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία περιέγραψε πώς από καθηγήτρια του Cambridge έγινε συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού και ανέλαβε έπειτα τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Η ίδια αναφέρθηκε ταυτόχρονα στα στερεότυπα που υπάρχουν επειδή είναι γυναίκα και για την κατάσταση που αντιμετώπισε όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου

«Πολλές φορές το λένε με έκπληξη… είναι πολύ όμορφη αλλά και έξυπνη! Δεν το λένε αυτό για τους άνδρες. Ακόμη συνεχίζονται τα στερεότυπα, έχουμε ακόμη δρόμο. Υπάρχει ακόμη αυτή η έκπληξη. Οπότε πρέπει συνεχώς να το συζητάμε και να θυμίζουμε ότι αυτά τα στερεότυπα είναι κουτά και δεν χρειάζεται να τα διαιωνίζουμε.

Δεν θα πω ψέματα, με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Το στερεότυπο είναι βαθιά ριζωμένο σε μια κοινωνία, όταν έρχεται και πιο καλοπροαίρετα. Την πρώτη μέρα που πήγα να ορκιστώ στο Προεδρικό Μέγαρο, μου είπαν καλοπροαίρετα “όχι από εκεί… εκεί πάει η Κυβέρνηση, οι συνοδοί είναι από την άλλη πόρτα”.

Όταν πήγα στο Υπουργείο να παραλάβω το γραφείο μου, ο κύριος που γνωρίζει τις αίθουσες μου έδειξε τα γραφεία της γραμματείας. Όλα αυτά τα στερεότυπα υπάρχουν κι ας έχουν πλέον οι γυναίκες θέση στο τραπέζι λήψης αποφάσεων. Δεν έχουμε ίση φωνή…».

«Μέχρι τα 15 νόμιζα ότι είμαι υιοθετημένη»

Στην εκπομπή Mega Καλημέρα μίλησε το πρωί της Τρίτης (7/12) η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα της υιοθεσίας, αποκαλύπτοντας πως για αρκετά χρόνια πίστευε και η ίδια πως είναι υιοθετημένη.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στο Γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», μίλησε και για τις επιθέσεις που δέχεται ανά καιρούς για την εμφάνισή της.

«Η υιοθεσία δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια, είναι ένας μύθος. Από την στιγμή που κάποιος θα κάνει την αίτηση υιοθεσίας μέχρι την στιγμή που θα συνταιριαστεί παίρνει το πολύ 9 μήνες. Σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα παιδί μέχρι 6 ετών που είναι κατάλληλο για υιοθεσία σε ίδρυμα. Έχουμε φτιάξει την πλατφόρμα anynet.gr που είναι όλα τα στοιχεία για τα παιδιά.

Μέχρι μεγάλη ηλικία νόμιζα ότι ήμουν υιοθετημένη. Αυτό γονείς μου είναι μαζί από τα 15 και με έκαναν στα 35. Είμαι μοναχοπαίδι, είχα πειστεί. Μου το είχε πει και ένας συμμαθητής μου και έλεγα εντάξει ήταν 20 χρόνια μαζί δε μπορούσαν να κάνουν παιδί και με υιοθέτησαν.

Πείστηκα στα 15 μου ότι δεν είμαι υιοθετημένη, αλλά δε μου έκανε καμία διαφορά. Είχα ζητήσει πιο μικρή το πιστοποιητικό γεννήσεως λέγοντας στη μητέρα μου ότι κάνουμε μια εργασία στο σχολείο. Εκείνη δεν έδωσε καμία σημασία, δε μου το έδωσε ποτέ και αυτό λειτούργησε σαν τεκμήριο για μένα ότι ήμουν υιοθετηένη, εν τέλει…

Δέχομαι επιθέσεις που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κάποιοι ενδιαφέρονται για το τι φοράς και πως το φοράς. Θα έπρεπε να φοράμε ότι θέλουμε και να μην είναι αυτό το κομμάτι που μένει στην κρίση του κόσμου..

Η παραπληροφόρηση και το ψέμα έχουν ξεφύγει, όταν συνδέεται με το επάγγελμά του είναι χυδαίο. Το αν εγώ κοιμάμαι και με ποιόν κοιμάμαι δεν έχει σχέση με το αν μπορώ στον κόσμο να είναι πιο υπεύθυνος… Σε κανένα δεν αρέσει να ανοίγουν το ίντερνετ οι γονείς του και να βλέπουν σεξιστικά σχόλια που δεν ισχύουν. Κάθε φορά σκέφτομαι τι θα δει πάλι ο πατέρας μου», είπε χαρακτηριστικά.