Έπεσαν οι μάσκες: Πόσους ψεύτικους followers στο instagram έχουν Τούνη, Μενεγάκη και Σάκης Τανιμανίδης

Η λίστα με τα 25 μεγάλα ονόματα και τα ποσοστά της αλήθειας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έπεσαν οι μάσκες: Πόσους ψεύτικους followers στο instagram έχουν Τούνη, Μενεγάκη και Σάκης Τανιμανίδης

Οι influencers είναι μια έννοια που υφίσταται κυρίως στις χώρες του εξωτερικού, για αυτό και είναι δύσκολος ο ελληνικός ορισμός επί λέξει. Μπορεί να έχουμε επαφή με διάφορους influencers που προωθούν διάφορα lifestyle, παρ΄όλα αυτά οι περισσότεροι που επιλέγουν αυτή την ασχολία βρίσκονται στο εξωτερικό. Ένας influencer έχει τη δυνατότητα να πληρώνεται, και το ελληνικό κοινό δεν έχει εξοικειωθεί τόσο με αυτό τον τρόπο πληρωμής, όσο το κοινό σε άλλες χώρες.

Πρώτα απ’ όλα, ο όρος προέρχεται από το ρήμα influence, που σημαίνει “επηρεάζω” – άρα γενικά αυτό το άτομο ασκεί επιρροή γύρω του. Παρά την εικόνα που έχουμε σήμερα, ένας influencer δεν δραστηριοποιείται κατ’ ανάγκη στα social media, ούτε καν μέσω υπολογιστή. Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει να επιδείξει πράξεις που παρακινούν και εμπνέεουν το κοινό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μπορεί να θεωρηθεί influencer. Όμως τα social media έχουν πολλαπλασιάσει το κοινό στο οποίο υπάρχει πρόσβαση και για αυτό πλέον τα ταυτίζουμε με την έννοια του influencing.

Η επίδραση που έχουν στο κοινό είναι αναμφισβήτητη, και για αυτό επιλέγονται από διάφορες εταιρείες ώστε να λανσάρουν διάφορα προϊόντα ή και υπηρεσίες. Το μήνυμα που μεταδίδουν φτάνει σε πολύ κόσμο, διότι τους παρακολουθούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια άτομα στις σελίδες τους. Από την άλλη, οι θαυμαστές δεν μπορούν να ξέρουν εάν ο εκάστοτε διάσημος διαφημίζει κάποιο προϊόν επειδή πραγματικά θεωρεί ότι αξίζει ή απλά επειδή πληρώθηκε αδρά από την ανάλογη εταιρεία. Επιπλέον, με τόσους ακόλουθους στους λογαριασμούς τους, δεν έχουν τη δυνατότητα τελικά να μιλήσουν με κανέναν, οπότε η επικοινωνία περιορίζεται σε φωτογραφίες και προϊόντα χωρίς να εμβαθύνει σε κάτι περισσότερο προσωπικό.

Ως προς τα ελληνικά δεδομένα, ακόμα και οι πλέον «ισχυροί» του Instagram όπως η Ιωάννα Τούνη, ο Αλέξανδρος Κοψιάλης και η Ελένη Φουρέιρα έχουν τους περισσότερους fake followers στο Instagram με σχεδόν 25-37% ύποπτων λογαριασμών στο προφίλ τους.

Ως «ύποπτοι» θεωρούνται οι λογαριασμοί, οι οποίοι δεν αλληλλεπιδρούν με τον λογαριασμό που ακολουθούν ή ακολουθούν χιλιάδες λογαριασμούς ενώ δεν τους ακολουθεί κανείς.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται και Έλληνες αθλητές παγκοσμίως φήμης όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και Γιάννης Αντετοκούμπο βρίσκονται στη λίστα (9η και 5η θέση) αλλά παρόλο το ποσοστό των ψεύτικων ακολούθων οι λογαριασμοί τους στο Instagram έχουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής ακολούθων.

Η λίστα με τα 25 ονόματα - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελένη Μενεγάκη

ψεύτικους followers στο instagram διάσημοι Έλληνες