Τέλος οι Χαϊκάλης, Κιμούλης και Φιλιππίδης από το ΣΕΗ - Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα

Μέσα στον Φεβρουάριο η απόφαση!

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
Τέλος οι Χαϊκάλης, Κιμούλης και Φιλιππίδης από το ΣΕΗ - Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα

Την υπόθεση διαγραφής των Χαϊκάλη, Κιμούλη και Φιλιππίδης, σχολίασε, το πρωί της Παρασκευής 4/2, η εκπομπή το Πρωινό. Ο Σπύρος Μπιμπίλας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε για τις καταγγελίες στο χώρο του θεάτρου, μίλησε στην εκπομπή για το θέμα και αποκάλυψε τον τρόπο που θα βγει η τελική απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι η οριστική απόφαση πρόκειται να παρθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι δηλώσεις του Σπύρου Μπιμπίλα για την υπόθεση διαγραφής των Χαϊκάλη, Κιμούλη και Λιγνάδη από το ΣΕΗ

«Tο ΔΣ του ΣΕΗ θα πάρει τον φάκελο από το Πειθαρχικό, θα δούμε τι προτείνει και ακολούθως θα προκηρύξουμε τη γενική συνέλευση, η οποία θα ψηφίσει και θα αποφασίσει την πρόταση που θα έχει κάνει το πειθαρχικό. Οι προτάσεις του Πειθαρχικού πρέπει να περάσουν από το Διοικητικό για να πάνε στη γενική συνέλευση. Μόνο τότε θα έχουμε πιθανή διαγραφή, αλλιώς δεν ξέρουμε ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΗ.

Οι δηλώσεις του Σπύρου Μπιμπίλα για το #metoo και την δίκη Φιλιππίδη

Το πρωί της Τετάρτης (12/01) ξεκίνησε η πρώτη δίκη του ελληνικού #metoo και με αφορμή όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το κίνημα αλλά και την δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, ο Σπύρος Μπιμπίλας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε για όλα τα θέματα με τα οποία συνδέεται το όνομά του, ενώ αποκάλυψε τι έγραφε η κλήση που έλαβε για να παραστεί ως μάρτυρας στην δίκη του Φιλιππίδη.

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε με το #MeΤoo, κύριε Μπιμπίλα;

Το #MeΤoo βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τη στιγμή που έχει μπει μπροστά η ποινική διαδικασία και ορίστηκαν και οι δίκες, εμείς ως σωματείο πρέπει να περιμένουμε. Από την άλλη το πειθαρχικό συμβούλιο του Σωματείου Ηθοποιών δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του και θα πάμε σε μια γενική συνέλευση, που θα αποφασίσει αν θα αποβληθούν και άλλοι ηθοποιοί από το σωματείο. Αρα, βρισκόμαστε ακόμα σε μια μεγάλη εξέλιξη, ενώ υπάρχουν ακόμα καταγγελίες, αλλά είναι μόνο για εργασιακά ζητήματα πλέον. Όμως, αν θέλει κάποιος να βοηθήσει στις υπάρχουσες καταγγελίες, τον προτρέπουμε να το κάνει.

Τελικά, στη δίκη Φιλιππίδη είστε μάρτυρας…

Εγώ στη δίκη αυτή κλήθηκα ως μάρτυρας. Ομως, η κλήση μου δεν γράφει τι είδους μάρτυρας είμαι. Εγώ λοιπόν, βάσει της συνείδησής μου θα λειτουργήσω…

Θα λειτουργήσετε βάσει συνείδησης ή βάσει…

Καθαρά βάσει συνείδησης!

Σας έφερε σε δύσκολη θέση η κλήση σας ως μάρτυρας δίκης;

Εγώ δεν αρνήθηκα ποτέ τη φιλική σχέση που είχα με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Ομως, οι εξελίξεις, τα γεγονότα και όλα όσα έχω μάθει τον προηγούμενο καιρό από πολλούς ανθρώπους (που κάποιοι δεν έχουν καταθέσει ακόμα) με έχουν κάνει να αμφισβητώ αυτό που ένιωθα τόσα χρόνια για τον Πέτρο. Οταν έχω ακούσει και έχω μάθει τόσα τρομερά πράγματα -τα οποία πρέπει να αποδειχτούν-, έχει κλονιστεί η πεποίθηση που είχα γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτό που ξέρω, πάντως, είναι ότι σε αυτήν τη δίκη θα είναι πάρα πολλοί μάρτυρες.

Όταν τον δείτε απέναντί σας, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, πώς θα αισθανθείτε;

Θα αισθανθώ άβολα. Γιατί από την άλλη πλευρά έχω και φίλες μου οι οποίες είναι κατήγοροι και είναι φίλες μου, όπως ήταν και ο Φιλιππίδης.

Υπήρξε δίαυλος επικοινωνίας με την οικογένεια του Πέτρου Φιλιππίδη;

Είναι πολύ προσωπικό αυτό το στοιχείο. Ούτε το επεδίωξα και ούτε θέλω να το συζητάω…

Αρα, ό,τι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται…

Δεν θα απαντήσω, επειδή είμαι μάρτυρας στη δίκη αυτή!

Απέναντι στην οικογένεια Φιλιππίδη πώς αισθάνεστε;

Για το παιδί του θα πω ότι πρόκειται περί ενός πολύ σπουδαίου ταλέντου, το οποίο κάνει μεγάλη καριέρα στο θέατρο. Είναι αυτόνομος και δεν φταίει σε τίποτα για το λάθος του πατέρα του, των γονέων του.

Η πανδημία έχει φέρει ένα μεγάλο αλαλούμ και στον δικό σας κλάδο…

Δυστυχώς, πολύ μεγάλο. Στα εργασιακά, επειδή δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, δεν μπορούμε να καταφέρουμε να πείσουμε τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αυτές. Και γίνεται αυτό επειδή και εκείνοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουν και εκείνοι τις συνομιλίες πάνω σε αυτό το θέμα. Και επικρατεί ένα χάος. Γιατί, εκμεταλλευόμενοι έναν μνημονιακό νόμο, δίνουν ελάχιστα χρήματα στους εργαζομένους και αντιμετωπίζουν τους ηθοποιούς όπως όλους τους άλλους εργαζομένους, με δίωρη εργασία μέσα στην ημέρα. Πάνω εκεί υπάρχει μια πολύ μεγάλη διάσταση.