Φίλιππος Σοφιανός για το κίνημα #metoo: «Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερη η σιωπή»

«Μερικές φορές φτάνει στα όρια του ευτελισμού και κινδυνεύεις εύλογα να στοχοποιηθείς»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Φίλιππος Σοφιανός για το κίνημα #metoo: «Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερη η σιωπή»

Ο Φίλιππος Σοφιανός παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη» όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, τις προτάσεις που αρνήθηκε αλλά και για την απώλεια που τον σημάδεψε.

Οι δηλώσεις του Φίλιππου Σοφιανού

«Η παράσταση “Ολεάννα” είναι παιδί δικό μου, την έχω σκηνοθετήσει κιόλας. Έχοντας βρει την ιδανική παρτενέρ, η “Ολεάννα” ήταν ό,τι πιο εμπεριστατωμένο και έγκυρο θα μπορούσα να καταθέσω γύρω από την ιστορία του metoo. Όλο αυτό που έσκασε ήταν σοκαριστικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερη η σιωπή.

Ο λόγος που έχει νόημα να αρθρωθεί και να ειπωθεί είναι ο λόγος της δικαιοσύνης. Όλο και κάτι ξέρουμε και γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε το εύρος. Το μέγεθος ήταν το σοκαριστικό. Κάποιος τσιλιμπουρδίζει, το ξέρουμε. Και τι έγινε; Αλλά όταν πράξεις ακουμπάνε τον ποινικό κώδικα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που έσπασαν αυτή την ομερτά. Η διαδικασία της καταγγελίας είναι επίπονη, μερικές φορές φτάνει στα όρια του ευτελισμού και κινδυνεύεις εύλογα να στοχοποιηθείς. Ακούστηκαν φωνές και είναι χυδαία πράγματα το “τι ήθελε εκεί το κορίτσι εκείνο;”

Αρχίζει μια πονηροβλαχιά μυστήρια και σεξιστική που λερώνει την όλη ιστορία. Δεν βίωσα περιστατικό που να με φέρει σε άσχημη θέση. Το θέατρο είναι ιδιάζων χώρος. Μπορεί να πέσουν φωνές, να υπάρξουν τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιού. Έτσι, δουλεύει το θέατρο.

Όλοι ξέρουν ότι ο Λευτέρης Βογιατζής αν δεν έφτανε εκεί που ήθελε, μπορούσε να εξαντλήσει τον ηθοποιό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί προσβολή σε μια πρόβα. Είμαστε συνάδελφοι, στον ίδιο παρονομαστή».

«Είναι γελοίο και σιχαμένο να βγάζει κάποιος προσωπικές στιγμές στο διαδίκτυο»

Στην κάμερα της εκπομπής «Ποιος είναι πρωινιάτικα» μίλησε ο Φίλιππος Σοφιανός. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις καταγγελίες και τις παραβατικές συμπεριφορές, ενώ είχε μιλήσει και για την υπόθεση Φιλιππίδη - Λιγνάδη.

«Αυτή η δουλειά εδώ και 40 χρόνια μου έχει δώσει περισσότερες χαρές και όχι λύπες. Στον καλλιτεχνικό χώρο έχουν έρθει τα πάνω κάτω, έχει γίνει κοσμογονία.

Έχω δουλέψει με δύσκολους σκηνοθέτες, οι οποίοι έχουν βρίσει, έχουν πετάξει ποτήρια, αλλά θεωρούμε ότι αυτό είναι μέσα στη δουλειά. Κι εγώ μπορώ να βρίσω και να πετάξω ένα ποτήρι, όχι σε κάποιον άνθρωπο, σε έναν τοίχο.

Είναι πολύ γελοίο, πολύ φτηνό, μίζερο, άθλιο και σιχαμένο να βγάζει κάποιος πολύ προσωπικές στιγμές στο διαδίκτυο. Ζούμε σε μια εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από βαθιά αναξιοκρατία. Οι άνθρωποι που καταλαμβάνουν τα πόστα και προβάλλονται και προάγονται από το σύστημα δεν είναι κατ’ ανάγκη και οι καλύτεροι. Έχει μαζευτεί πολύ σαπίλα και βρωμιά», κατέληξε ο γνωστός ηθοποιός.