Συγκλονίζει ο Μοθωναίος: «Αν πεις στη μάνα σου ότι ο αδερφός της σε κακοποιεί και δεν σε πιστέψει, είναι...»

«Από τη στιγμή που το είπα δημοσίως, λυτρώθηκα από αυτό»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Συγκλονίζει ο Μοθωναίος: «Αν πεις στη μάνα σου ότι ο αδερφός της σε κακοποιεί και δεν σε πιστέψει, είναι...»

Ο Δημήτρης Μοθωναίος πριν από λίγο καιρό είχε σοκάρει την κοινή γνώμη με την αποκάλυψη που είχε κάνει για την σεξουαλική κακοποίηση που είχε δεχτεί σε ηλικία μόλις 6 ετών.

Έτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» "άνοιξε" την καρδιά του και μίλησε για την περιπέτεια που βίωσε αλλά και για το γεγονός πως οι γονείς του δεν τον πίστεψαν ποτέ.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Μοθωναίου

Ζει ο άνθρωπος που σε είχε κακοποιήσει;

Ζει.

Άραγε θες να τον πλακώσεις στο ξύλο, να τον σκοτώσεις ή τον έχεις συγχωρέσει;

Το έχω ξεπεράσει. Από τη στιγμή που τα είπα, που τα έβγαλα από μέσα μου, αισθάνομαι καλύτερα, λυτρώθηκα, τώρα εκείνος δεν με απασχολεί, τον έχω αφήσει πίσω μου, είμαι άλλος άνθρωπος.

Από τι προκαλείται αυτό; Από το σπίτι, από έλλειψη κανονικής σεξουαλικής σχέσης;

Μάλλον από έλλειψη σεξουαλικής επαφής. Μπορεί από τη στέρηση να προκαλείται αυτή η διαστροφή, Όλα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την αγωγή που λαμβάνει κάθε παιδί στο σπίτι και στο σχολείο.

Δεν το είπες, δεν το αποκάλυψες, δεν έτρεξες στη μητέρα σου;

Δεν μπορούν, δεν αντέχουν να το ακούσουν. Τους είπα αυτό που συνέβαινε και δεν το ακούγανε. Ουσιαστικά δεν έχεις βoήθεια από πουθενά. Επομένως να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε αυτά τα αίσχη να μην παραγράφονται και να είναι αυστηρός.

Και ταυτόχρονα η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο. Αν το πεις στη μάνα σου ότι ο αδερφός της σε κακοποιεί, δεν θέλει να το πιστέψει. Χωρίς να έχει κακή πρόθεση. Και αυτή η άρνηση συνιστά μια δεύτερη κακοποίηση.

Πόσο ετών ήσουν τότε;

Μόλις έξι ετών και το ίδιο πράγμα συνέχιζε να συμβαίνει επί χρόνια. Και επειδή κανείς δεν με άκουγε, έτσι και εγώ το ξέχασα. Άμα σου πει η μάνα σου δεν έχει γίνει., λες ότι δεν έχει γίνει. Συνεχίστηκε λοιπόν. Και μου συνέβη ξανά στα 26 μου κι έτσι αναγνώρισα και θυμήθηκα όλα αυτά που είχα βιώσει στο παρελθόν.

Ο μόνος λόγος που το συζήτησα είναι επειδή θέλω να ξυπνήσουν οι άλλοι και να το αντιμετωπίσουν. Από τη στιγμή που το είπα δημοσίως, μου έφυγε, λυτρώθηκα από αυτό. Αισθάνομαι τέλεια τώρα.

Με τον Δημήτρη Λιγνάδη είχες συνεργαστεί στο παρελθόν, ποια η εντύπωσή σου;

Είχα συνεργαστεί σε δυο παραστάσεις. Πρέπει να πω ότι είναι αρκετά καλλιεργημένος και ταλαντούχος, όμως το τελευταίο διάστημα ήταν σαν χαμένος. Πάντως και τα μισά από αυτά να αποδειχθούν, πρέπει να καταδικαστεί, τέλος.

«Αν δεν ήταν η Φαίη Σκορδά δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσω»

Ο Δημήτρης Μοθωναίος παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Real και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόφασή του να μιλήσει ανοιχτά για τον βιασμό του σε παιδική ηλικία τονίζοντας πως την αποκάλυψη αυτή την έκανε χάρη στη Φαίη Σκορδά.

«Για εμένα το "Πρωινό" είναι ο ΑΝΤ1 και η Φαίη Σκορδά. Αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η περίοδος δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτή η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και δεν θα γινόταν τίποτα από αυτά που έγιναν πέρυσι. Δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσω αν δεν ήταν η Φαίη. Είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή αυτά πρέπει να βγουν στο φως αλλά το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που πήγα καλεσμένος στην εκπομπή της ότι με αυτή την κοπέλα θα γίνουμε φίλοι.

Είμαι σε μια διαρκή συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Ελίζα" και δουλεύουμε συγκεκριμένες δράσεις για την προβολή και τη θεσμική αλλαγή. Εχει γίνει ένα πρώτο άνοιγμα, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος. Πρέπει να γίνει θεσμικό, δεν είναι όμως δική μου δουλειά να επιβάλω τη σεξουαλική αγωγή από το νηπιαγωγείο.

Το θέατρο είναι όπως είναι μια οικογένεια. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι με κακοποιητικές συμπεριφορές αλλά το περιβάλλον δεν θέλει να το αντιμετωπίσει για τις δικές του άμυνες δεν το βλέπει, το κάνει αστείο κι αυτό δεν είναι σωστό.

Οταν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά, γίνεται status quo αν το περιβάλλον σου εθελοτυφλεί. Το κέρδος για εμένα σε αυτή την υπόθεση θα ήταν να μιλήσουν όλοι και να βρούμε μια λύση, Εχω αφήσει πίσω μου το προσωπικό. Συνεχίζω τη ζωή μου φοβερά ελαφρύς.

Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν τον δικό τους Γολγοθά και θα χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν στη διάθεση τους για να δικαιολογηθούν ακόμη και στον εαυτό τους... Αυτό που με ξαφνιάζει είναι οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τους. Ξεπερνούν τη φαντασία μου εκείνοι που στηρίζουν, καλύπτουν αυτές τις συμπεριφορές - για εμένα είναι απόλυτα εγκληματικό. Ακόμη και αν είμαι αδελφός σου κι εσύ έχεις μια παραβατική συμπεριφορά, αν σε κάνω κοινωνικά αποδεκτό ή ακόμη και πρότυπο, εγώ σε έχω φέρει σε αυτό το σημείο... Ισως αν τους απομονώναμε να προβληματίζονταν και οι ίδιοι», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μοθωναίος.