Συγκλονίζει η περιγραφή του απεσταλμένου, Γιάννη Χαραμίδη για την Ουκρανία - «Εκεί σε καταβάλλει το σκοτάδι του πολέμου»

«Δεν ξέρεις ακριβώς ποιος χτυπάει και ποιος δέχεται τα πυρά»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Συγκλονίζει η περιγραφή του απεσταλμένου, Γιάννη Χαραμίδη για την Ουκρανία - «Εκεί σε καταβάλλει το σκοτάδι του πολέμου»

Ο δημοσιογράφος του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» όπου μεταξύ άλλων μίλησε για όλα όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην δημοσιογραφική του αποστολή, στην Ουκρανία μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Δείτε επίσης εδώ κι άλλες πρώτες δηλώσεις δημοσιογράφων που επέστρεψαν από τον πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός δημοσιογράφος ανέφερε πως παρέμεινε 19 ημέρες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αρχίζεις και συνηθίζεις τον ορυμαγδό των πυρών, που ακούγονται όλο και πιο κοντά και από διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν ξέρεις ακριβώς ποιος χτυπάει και ποιος δέχεται τα πυρά.

Αρχίζεις και συνειδητοποιείς τι γίνεται όταν παίρνεις το ρίσκο να φύγεις από το κέντρο στο οποίο βρίσκεσαι και να κατευθυνθείς για κάποια χιλιόμετρα εντός της πόλης για ρεπορτάζ… “Βλέπεις γκρεμισμένα κτίρια. Είναι κτίρια που δεν αποτελούν κομμάτι του ιστού της υποδομής της πόλης.

Δεν είναι εργοστάσια, δεν είναι ηλεκτροπαραγωγικές ζώνες, δεν είναι φράγματα, δεν είναι σταθμός των τρένων. Είναι σπίτια, σχολεία. Είναι όλμοι, βαρύ πυροβολικό που έχει χτυπήσει τη ζώνη και αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το πράγμα που είναι εντός ιστού αστικού στενεύει τα περιθώρια. Περάσαμε από ουλαμό των ρωσικών ταγμάτων.

Ήταν το πρώτο μπλόκο που συναντήσαμε βγαίνοντας από την Μαριούπολη. Ήταν μία από τις τρομακτικές σκηνές, καθώς υπάρχει ένα άρμα μάχης το οποίο γύρισε πάνω μας. Ο χειριστής του επιλέγει να γυρίσει το κανόνι πάνω στο κομβόι… Ακολουθεί μια εξόχως τρομακτική σκηνή στην οποία έρχονται να μας ελέγξουν τα έγγραφα.

Οι άνθρωποι οι οποίοι ελέγχουν, οι Ρώσοι, χαϊδεύουν την σκανδάλη του καλάσνικοφ χωρίς να το προτάσσουν προς το μέρος μας…Το ευτύχημα είναι ότι δεν σκέφτεσαι. Σκέφτονταν οι υπόλοιποι 4 στο αυτοκίνητο, πρέπει να υπάρχει κι ένας που να μην σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Χωρίς καμία ηρωική διάθεση. Δεν υπάρχει ήρωας στους πολέμους. Εννοείται πως φοβόμαστε. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι.».

Οι δηλώσεις του Γιάννη Χαραμίδη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα σπαρακτικά λόγια του Σταύρου Ιωαννίδη από το μέτωπο στην Ουκρανία

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστροφή τους, από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, ο απεσταλμένος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής "Σαββατοκύριακο παρέα" το πρωί την Κυριακής 6/3.

Για πολλές μέρες, η σκέψη και η αγωνία όλων των Ελλήνων, δεν ήταν μόνο στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και στους Έλληνες ομογενείς μας, αλλά και στους ανταποκριτές που είχαν σταλεί στον πόλεμο ώστε να μεταφέρουν τι συμβαίνει εκεί.

Ο γνωστός δημοσιογράφος βρισκόταν στη Μαριούπολη και περιέγραφε λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβαιναν στην Ουκρανική πόλη μετά την εισβολή των Ρώσων, τώρα που επέστρεψε σώος και αβλαβής στην Ελλάδα, είχε τη δυνατότητα να μιλήσει για την οδύσσεια που βίωσε μαζί με άλλους εκπροσώπους του Τύπου από τη χώρα μας όσο βρισκόταν εκεί.

Όπως τόνισε ο Σταύρος Ιωαννίδης, το ταξίδι της επιστροφής ήταν και το πιο δύσκολο και με αβεβαιότητα καθώς δεν ήξεραν αν θα κατάφερναν να περάσουν. "Πηγαίναμε λίγο στα τυφλά" είπε.

"Όταν φτάσαμε στη Μαριούπολη, είδαμε μία πόλη που δεν αναγνωρίζαμε πλέον. Οι κάτοικοι δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι θα γίνει πόλεμος. Κάνοντας το ρεπορτάζ στα χωριά όπου ζουν πάρα πολλοί Έλληνες ήταν πολύ χαρούμενοι άνθρωποι, μας άνοιξαν τα σπίτια τους. Μας έδειξαν πραγματική αγάπη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί έχουν εξαφανιστεί από βομβαρδισμούς πολλά χωριά. Αυτά τα χωριά που έσφυζαν από ζωή''.

"Το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται στις περιοχές αυτές είναι ανείπωτο".