Κακοκαιρία Φίλιππος - Χιόνια στην Αττική: Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία και πού χρειάζονται αλυσίδες

Έκτακτη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας στην Αττική

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κακοκαιρία Φίλιππος - Χιόνια στην Αττική: Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία και πού χρειάζονται αλυσίδες

Η νέα κακοκαιρία «Φίλιππος» έχει φέρει χιόνια στην χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 14/3. Μάλιστα σε αρκετές περιοχές της Αττικής έχουν πέσει ήδη οι πρώτες νιφάδες χιονιού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών από την Κηφισιά και βορειότερα

Οι πολικές θερμοκρασίες προκαλούν κυκλοφοριακά προβλήματα και ο Περιφέρεια Αττικής είναι πεπεισμένη να μην κάνει τα ίδια λάθη που έκανε στην προηγούμενη κακοκαιρία. Τελικά, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής), λίγο πριν τα Οινόφυτα.

Η απόφαση της Τροχαίας λήφθηκε για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 11:00 πμ της Τετάρτης 9 Μαρτίου και έως ύφεσης των φαινομένων.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η ανωτέρω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Παρόμοια απόφαση λήφθηκε νωρίτερα από την Τροχαία Αττικής για την Παλία Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών, στο τμήμα της από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Διακοπή κυκλοφορίας στην λεωφόρο Πάρνηθος και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Βόρειας Ελλάδας
Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ – και στα δύο ρεύματα – προχώρησε η αστυνομία, λόγω χιονόπτωσης.

Επιπλέον, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288ο χιλιόμετρο) της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, η οποία και θα ισχύει μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών – Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι, καθώς και τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας.

Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Μ. Λιβαδίων. Στην Πέλλα σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας και από το 95ο έως το 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας.

Στην Πιερία, από το 15ο έως το 33ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.