«Πιστεύω ότι ο Γιώργος Κιμούλης αδικείται» - Τι υποστήριξε ο Σωτήρης Χατζάκης για το #MeToo

«Όταν υπάρχει παιδεραστία, υπάρχει επίθεση στην αθωότητα της ανθρωπότητας»

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Πιστεύω ότι ο Γιώργος Κιμούλης αδικείται» - Τι υποστήριξε ο Σωτήρης Χατζάκης για το #MeToo

O ταλαντούχος και πολύ αγαπητός ηθοποιός Σωτήρης Χατζάκης, έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη και μίλησε για πολλά θέματα στην εφημερίδα Realnews. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο κίνημα #metoo και τους συναδέλφους του που έχουν καταγγελθεί εκφράζοντας την άποψη πως ο Γιώργος Κιμούλης αδικείται, αναφερόμενος προφανώς στις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος του επίσης.

Οι δηλώσεις του Χατζάκη για τις καταγγελίες του #MeToo

Έχουν αρχίσει οι δίκες Λιγνάδη και Φιλιππίδη. Πώς είδες τις εξελίξεις;

Είναι μια άσχημη στιγμή για την κοινωνία ολόκληρη όλο αυτό. Δεν συμβαίνουν μόνο στο θέατρο, αλλά και στον αθλητισμό και στη δημοσιογραφία, στην ιατρική και σε πολλούς άλλους χώρους. Πιστεύω ότι το metoo ήταν ένα κίνημα απαραίτητο για τη ζωή και των γυναικών και των ανδρών στην Ελλάδα. Εγώ τον Λιγνάδη και τον Φιλιππίδη τους ήξερα, χωρίς να έχω συνεργαστεί άμεσα μαζί τους.

Με τον πατέρα του Δημήτρη ήμασταν αδελφικοί φίλοι και γνώριζα τους γιους του από παιδιά. Το θέμα του Δημήτρη ήταν η ερωτική του επιλογή. Μέχρι την ώρα που αυτό δεν υπερβαίνει τα όρια, δεν αφορά κανέναν. Όταν όμως συγκρούεται με τον νόμο, τότε αφορά και μάλιστα πολύ, ειδικά όπως φέρεται –επειδή η δίκη δεν έχει τελειώσει- ότι αφορούσε ανήλικα. Όταν υπάρχει παιδεραστία, υπάρχει επίθεση στην αθωότητα της ανθρωπότητας. Βαρύ έγκλημα, γιατί λερώνεις το μέλλον.

Ο Κιμούλης έχει κατηγορηθεί για κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε συναδέλφους και πριν από λίγο καιρό έκανε αγωγή στο ΚΘΒΕ για διαφυγόντα κέρδη. Θα απαντήσω ανοικτά χωρίς φόβο και πάθος. Δεν έχω συνεργαστεί ποτέ με τον Κιμούλη, ούτε έχω παρευρεθεί σε καμία πρόβα του. Δεν έχει τύχει να είμαστε φίλοι. Πιστεύω ότι αδικείται από όλη αυτή την ιστορία. Δεν καταλαβαίνω πως τη μισή μέρα είναι κακοποιητής και την υπόλοιπη μέρα συζεί με τον κακοποιημένο.

Θα σου πω κάτι που μου συνέβη για να καταλάβεις τι λέω. Έχω βρεθεί σε αμάξι, όπου νεαρή ηθοποιός μού είπε «να σε… κανονίσω και να μου δώσεις το ρόλο;». Πόσα από αυτά τα παιδιά πήγαν με εξουσιαστές που δεν θα πήγαιναν ποτέ, αν δεν είχαν εξουσία; Το να του στερήσεις την Επίδαυρο, το ΚΘΒΕ ή κάποιο ιδιωτικό θέατρο, όταν ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση, είναι μονόπλευρο και αυταρχικό.

«Άλλο το φλερτ και άλλο ο βιασμός»

Ο Σωτήρης Χατζάκης μίλησε στην εκπομπή Πρωινό και μεταξύ άλλων θέλησε να απαντήσει στον Γιάννη Λιγνάδη μετά την επιστολή που έστειλε στην οποία κατηγόρησε τον ηθοποιό για υποκρισία (δείτε εδώ όσα έγραψε).

«Κατ’ αρχήν συλλυπητήρια στα παιδιά για τον θάνατο της μητέρας τους. Καταλαβαίνω όσα λέει ο Γιάννης γιατί θέλει να υπερασπιστεί τον αδερφό του. Όμως πάνω στη στενοχώρια του, υπερβάλλει και θυμώνει με έναν τρόπο που δε θα βοηθήσει τον αδερφό του.

Ήμουν πράγματι πολύ φίλος με τον πατέρα τους γιατί τα παιδιά ήταν μικρά. Ήταν και δάσκαλός μου. Όμως υπάρχει και η κοινωνία, το κοινό μέτρο και η κοινή γνώμη, που έχει θορυβηθεί, έχει υποστεί έναν κλονισμό με αυτά που φέρεται να έχει κάνει ο Λιγνάδης. Το κίνημα #metoo, το οποίο μέσα στο κείμενό του ο Γιάννης Λιγνάδης αποδοκιμάζει κατά κάποιον τρόπο δεν βγήκε τυχαία, δεν φύτρωσε σαν ραπανάκι ξαφνικά. Φύτρωσε γιατί γεννήθηκε από τη βία κάποιων ανθρώπων.

Άλλο το φλερτ και άλλο ο βιασμός, άλλο ο ερωτισμός και άλλο η παρενόχληση. Δεν είμαστε υπέρ ενός θεάτρου όπου θα φοβάται ο άλλος να φλερτάρει αλλά είμαστε υπέρ ενός θεάτρου που δε θα κακοποιείται εργασιακά και σεξουαλικά κανείς», είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Χατζάκης.