«Ακούω τη γιαγιά μου και από πίσω ακούω σειρήνες πολέμου να ηχούν» - Αποκαλυπτικός ο Έντουαρντ Στεργίου

«Εμείς που τυχαία έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να ζούμε»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Ακούω τη γιαγιά μου και από πίσω ακούω σειρήνες πολέμου να ηχούν» - Αποκαλυπτικός ο Έντουαρντ Στεργίου

Πολλοί Έλληνες με καταγωγή από την Ουκρανία έχουν μιλήσει για τις φρικιαστικές στιγμές που ζουν οι Ουκρανοί, λόγω του πολέμου που τους κήρυξε η Ρωσία, στοχεύοντας στο να ξεκαθαρίσουν το πεδίο της μιντιακής προπαγάνδας. (Δείτε εδώ την ομιλία του Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή). Ανάμεσα σε αυτούς και ο Έντουαρντ Στεργίου.

Τον Έντουαρντ μπορεί να τον γνωρίσαμε μέσα από το GNTM, αλλά τον αγαπήσαμε για το ήθος του, το οποίο αναδεικνύει σε κάθε συζήτηση και συνέντευξη.

Ο 'Εντουαρντ μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σήμερα αποφάσισε να παίξει ένα ρόλο καταλύτη για την μιντιακή ενημέρωση, όσον αφορά την Ουκρανία, μιλώντας για τα πραγματικά γεγονότα που βιώνει η οικογένειά του.

«Εμείς που τυχαία έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά καλούμαστε να κάνουμε το αυτονόητο γι' αυτούς που Η μοίρα τους το στερεί. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να προσφέρεις τη στιγμή που εσύ ο ίδιος έχεις στερηθεί πολλά. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να προσφέρω όλα μου τα έσοδα από τις συνεργασίες μου για όλο τον Μάρτιο ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, με την ελπίδα οι άνθρωποι να μην ορίζονται από το χρώμα, την εθνικότητα, την καταγωγή, τα χαρακτηριστικά και το φύλο», ανακοίνωσε σε ανάρτηση του στις αρχές Μαρτίου στα προσωπικά του social media.

«Είναι μια ελάχιστη συμπαράσταση στον μαρτυρικό ουκρανικό λαό και στα δεινά που υπομένει», εξήγησε. «Φυσικά και θαυμάζω τους ανθρώπους που αντιστέκονται με πάθος στη βαρβαρότητα αψηφώντας τον θάνατο, εκείνους που λένε "εδώ είμαστε πιο χρήσιμοι, δεν είναι καιρός για να φύγεις από την Ουκρανία" ενώ ο φόβος, ο κίνδυνος και ένα χάος κυριαρχεί σε πόλεις που θυμάμαι φιλήσυχες και όμορφες όταν η χώρα αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς».

Παράλληλα το μοντέλο καταδικάζει κάθε μορφής εμπόλεμης σύρραξης, τονίζοντας τη σημαντικότητα της ειρήνης. «Πρόκειται για έγκλημα κατά παντός ανθρώπινου όντος που ελπίζει σ' ένα μέλλον.

«Είναι πολύ σημαντικό να κουβαλάς μέσα σου την ταυτότητα και τη γη σου, όμως αυτό που, συμβαίνει αφορά όλους. Ας διευρύνουμε τις γνώσεις μας σε σχέση με αυτή τη χώρα που, μέχρι πρότινος ήταν άγνωστη ή νομίζαμε ότι - ήταν κομμάτι της Ρωσίας. Αυτός ο πόλεμος έχει στόχο να πλήξει την ελευθερία όπως την ξέραμε. Πλέον, η ανθρωπότητα νιώθει την ανατριχιαστική προοπτική να επικρατήσουν οι κατσαρίδες μετά από έναν πυρηνικό όλεθρο και όλο αυτό μας γυρνά πολύ-πολύ πίσω».

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες στο μυαλό του Έντουαρντ βρίσκεται διαρκώς η γιαγιά του, με την οποία μιλά καθημερινά μέσω Viber, ακούγοντας ταυτόχρονα με τη φωνή της να ηχούν οι σειρήνες που σημαίνουν συναγερμό για τέσσερις και πέντε ώρες κάθε μέρα. Η γιαγιά Ταμάρα τον ενημερώνει για τους συγγενείς του, του μιλά για τις εκρήξεις και τους βομβαρδισμούς και ο Έντουαρντ τη συμβουλεύει να παρακολουθεί λιγότερες ειδήσεις.

«Μπορούμε να βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από τον πόλεμο. Γι’ αυτούς που δεν είναι απλά εικόνες όλο αυτό που συμβαίνει, αλλά η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά. Αισθάνομαι τυχερός που συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου.

Θα μπορούσα να ήμουν ένας από τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής ιδέας του Πούτιν για τη Μεγάλη-Ρωσία, θα μπορούσα να είμαι ανάμεσα σ’ εκείνους που κάηκαν ζωντανοί σε μαχητικά ελικόπτερα χωρίς να έχει σημασία αν ήταν Ρώσοι ή Ουκρανοί. Κι ενώ η γενίκευση αυτής της ανάφλεξης δεν είναι αναπόφευκτη, το σκηνικό μοιάζει όλο και περισσότερο στην "Γκουέρνικα" του Πικάσο», ολοκλήρωσε ο Έντουαρντ.

«Δεν άφησαν τον ξάδερφό μου με το 3 ετών παιδάκι του να περάσουν τα σύνορα»

Ακόμα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και που ο φόβος κυριαρχεί στους ανθρώπους της Ανατολικής Ευρώπης. Τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει και η οικογένεια του περιέγραψε ο Έντουαρντ Στεργίου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «MEGA Καλημέρα», μετά το ξέσπασμα του στο Instagram λόγω των κατηγοριών που δέχτηκε,

«Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι το να το ζεις από μέσα, μπορεί να είναι δύσκολο και βαρύ. Έχω τους συγγενείς μου και ο φόβος είναι σε κάθε γωνιά. Τα μέσα της Ρωσίας προσπαθούν να κρύψουν από τον λαό πράγματα, ο απλός λαός την πληρώνει. Υπάρχουν περίπου 5000 νεκροί Ρώσοι στην Ουκρανία, και στη Ρωσία, οι άνθρωποι δε γνωρίζουν τίποτα. Νιώθω ανήμπορος, δεν μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους μου με κάποιο τρόπο», αποκάλυψε το μοντέλο.

«Προσπάθησε να φύγει ένας ξάδερφός μου με το 3 ετών παιδάκι του, και στα σύνορα δεν τον άφησαν. Πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι με την παραπληροφόρηση που κυριαρχεί», συμπλήρωσε.

«Με το να βγω και να τοποθετηθώ στο instagram δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει κάπου ένα post μου, δεν θα λυθεί το πρόβλημα», κατέληξε ο Έντουαρντ.