Ροζίτα Σώκου: Η κόρη της, Ιρένε επέστρεψε στο σπίτι της μετά από 5 μήνες νοσηλείας

Η ανακοίνωση στα social

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ροζίτα Σώκου: Η κόρη της, Ιρένε επέστρεψε στο σπίτι της μετά από 5 μήνες νοσηλείας

Σχεδόν πέντε μήνες χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο η κόρη της Ροζίτας Σώκου, Ιρένε Μαραντέϊ

Ποια είναι η Ιρένε Μαραντέι

Η Ιρένε Μαραντέϊ γεννήθηκε στη Ρώμη (Ιταλία) το 1958 από πατέρα Ιταλό καί μητέρα Ελληνίδα. Από ηλικία δυόμισυ ετών ζεί σχεδόν μόνιμα στην Ελλάδα και από το 1984 είναι Ελληνίδα υπήκοος.

Σπούδασε μπαλλέτο επί 12 χρόνια στη σχολή Γιάννη Μέτση και 10 χρόνια κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών και το Ατενέουμ, με την Ηρώ Πάλλη και τη Μαρίνα Κρίλοβιτς, 3 χρόνια κρουστά στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων με τη Μαρία Νούσσια. Έχει πτυχίο φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη και στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη (χειμώνας 1979-80), απ' όπου καί αποφοίτησε το 1980. Το 2010 πήρε πτυχίο Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάστηκε επί 10 χρόνια ως ηθοποιός (στο Θέατρο Έρευνας και αλλού) και επί είκοσι χρόνια ως κριτικός κινηματογράφου, μουσικής και χορού στην εφημερίδα "Απογευματινή". Από το 1993 είναι μέλος της ΄Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Επί 8 έτη είχε δική της εκπομπή στο Γ' Πρόγραμμα, με θέμα την ιστορία του έντεχνου τραγουδιού. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στον ανατολίτικο χορό, που και διδάσκει.

Έχει γράψει τρία παιδικά μιούζικαλ, διασκευάσει τέσσερα θεατρικά έργα και μεταφράσει πολλά άλλα.

Από την εφηβική της ηλικία ασχολείται με διδασκαλία ξένων γλωσσών, διερμηνεία και μεταφράσεις μυθιστορημάτων και δοκιμίων. Υπήρξε επίσημη μεταφράστρια στην Ελλάδα των κόμικς Αστερίξ, Ιζνογκούντ καί Κόρτο Μαλτέζε (από το 1989) γιά τον εκδοτικό οίκο Μαμούθ Κόμιξ.

Από το 1995 ώς το 2005 συνεργάστηκε, με μεταφράσεις καί με πρωτότυπα κείμενα, στο πρόγραμμα - βιβλίο του Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει κάνει τις αγγλικές και ελληνικές μεταφράσεις για το πολυτελές δίγλωσσο λεύκωμα αφιερωμένο το ζωγράφο-σκηνογράφο-ενδυματολόγο Νίκο Γεωργιάδη (2004). Το 2003 έκανε τη σύνθεση και επιμέλεια του βιβλίου της μητέρας της Ροζίτας Σώκου "Νουρέγεφ -όπως τον γνώρισα", (εκδ. Κάκτος, άνοιξη 2003).

Το 2004, επιμελήθηκε μιά σύνθεση από κείμενα της Λήδας Shantala και δικά της για τη δημιουργία του βιβλίου "Bharata Natyam", με θέμα τον ομώνυμο ινδικό χορό. Το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο που δημιούργησε πάνω σε κείμενα της Ροζίτας Σώκου, αφιερωμένο στο Μάριο Φραγκούλη, με τίτλο "Ο Μάριος κι εγώ" (εκδ. Καστανιώτη).

η οποία μεταξύ άλλων μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ανακοίνωσε στους αγαπημένους της φίλους και συγγενείς ότι επέστρεψε και πάλι στο σπίτι της.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την ανάρτησή της έγραψε χαρακτηριστικά στη λεζάντα: «Επέστρεψα σπίτι! Με μεγάλη συγκίνηση, αφού λείπω από τις 8 Δεκεμβρίου. Αν γίνεται, δεν θέλω να ξαναδώ νοσοκομείο στη ζωή μου. Μου έσωσαν τη ζωή, μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία, είμαι χαρούμενη και ευγνώμων.

Αυτή τη φορά θέλω να χρησιμοποιήσω τα χρόνια που μου μένουν καλύτερα, πιο παραγωγικά, με περισσότερο ενθουσιασμό. Καλώς σας βρήκα!».

Η ανάρτηση της Ιρένε Μαραντέϊ