Γιάννης Βογιατζής: «Ο πατέρας μου με αρνήθηκε σαν ηθοποιό»

«Άργησε πολλά χρόνια να έρθει να με δει στο θέατρο»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Γιάννης Βογιατζής: «Ο πατέρας μου με αρνήθηκε σαν ηθοποιό»

Το βράδυ της Πέμπτης 29/4 ο Γιάννης Βογιατζής βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε από την οικογένειά του όταν τους ανακοίνωσε πως θέλει να γίνει ηθοποιός.

Μάλιστα, δεν δίστασε να αποκαλύψει πως τις ίδιες δυσκολίες συνάντησε στην οικογένειά του και ο ξάδερφός του με τον οποίο είναι πρώτα ξαδέλφια. Από την άλλη μίλησε και για την αγαπημένη του σύζυγο, καθώς όπως έχει αποκαλύψει παλιότερα, "έφυγε" στα δικά του χέρια.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Βογιατζή

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Ο πατέρας μου άργησε πολλά χρόνια να έρθει να με δει στο θέατρο. Με αρνήθηκε σαν ηθοποιό. Ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Τον ρώταγαν και για τον εξάδελφό μου, τον Γιάννη Βογιατζή και αρνείτο ότι είχε σχέση και με τους δύο.

Ο Γιάννης ήταν ανιψιός και πνευματικός του γιος αφού τον είχε βαφτίσει και είχε παντρέψει τον πατέρα του. Εγώ όταν βρισκόμουν στην Αθήνα στο σπίτι του κοιμόμουν. Τι ωραία τραγουδούσε ο θείος μου ο Χρήστος και η μητέρα του, η θεία μου η Νίκη!

Την παλιά εποχή, ήταν κάτι πολύ κακό να τραγουδάς και να παίζεις θέατρο εξαιτίας των μπουλουκιών που πηγαίναν στην επαρχία και ξελόγιαζαν τους άντρες και τις γυναίκες. Δεν είχαν καλή φήμη οι ηθοποιοί. Η γιαγιά μου όταν της είπαν να ακούσει τον εγγονό της να τραγουδάει έβαλε τα ραδιόφωνα σε κασέλες και δεν τα έβγαλε ποτέ».

Λίγα λόγια για τον ταλαντούχο ηθοποιό

Γεννήθηκε στο Αιτωλικό στις 12 Ιουνιου του 1926. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Ο έμπορος της Βενετίας στο θέατρο Διονύσια.

Έγινε γνωστός ως κινηματογραφικός «Μικές» (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία Ο Μικές Παντρεύεται), καθώς και ως ραδιοφωνικός και στη συνέχεια κινηματογραφικός «Λαλάκης». Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του ραδιοφώνου (Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού), του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Η Γειτονιά μας, Ο Ονειροπαρμένος).

Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του στους ταινίες Η γυναίκα μου τρελάθηκε, Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη, Δεσποινίς Διευθυντής, Ένα κορίτσι για δύο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός, Θα Σε Κάνω Βασίλισσα, Νύχτα Γάμου, Το Παιδί της Μαμάς, Ο Μικές Παντρεύεται και άλλες.