«Τέτοιες ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και παιχνίδια εξουσίας..» - Άσχημο ξέσπασμα από την Ευαγγελία Μουμούρη

Η αναφορά της στο metoo

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Τέτοιες ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και παιχνίδια εξουσίας..» - Άσχημο ξέσπασμα από την Ευαγγελία Μουμούρη

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Τύπος TV και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Θεοδωροπούλου παραχώρησε πρόσφατα η Ευαγγελία Μουμούρη. Η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στο κίνημα metoo και τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκε και στα υβριστικά μηνύματα που έχει λάβει.

Τι αναφέρει η Ευαγγελία Μουμούρη για το metoo

Με όλα αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, στον χώρο της υποκριτικής, αν είχατε παιδί, θα το συμβουλεύατε να αλλάξει επαγγελματικό πλάνο;

Θεωρώ πως είναι ανεπίτρεπτο να μεταφέρουμε τις φοβίες μας σε έναν νέο άνθρωπο με όνειρα και φιλοδοξίες. Μόνο χαρά νιώθω που ο χώρος μου είναι από τους πρώτους που κατάφεραν να ξεκινήσουν ένα ξεκαθάρισμα συμπεριφορών και ακυρώσεων προσωπικοτήτων. Τέτοιες ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και παιχνίδια εξουσίας υπάρχουν σε όλους του επαγγελματικούς χώρους. Δεν έχουμε την πρωτοκαθεδρία! Στον ιατρικό χώρο, στο δικαστικό σώμα, στο σούπερ μάρκετ, στα τηλεοπτικά κανάλια, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επαγγελματίες που βάλλονται και που ποτέ δεν θα καταφέρουν να μιλήσουν. Γνωρίζετε πως στα πανεπιστήμια υπάρχουν κορίτσια που εκβιάζονται από καθηγητές για να υπογράψουν το διδακτορικό τους;

Τι αναφέρει η Ευαγγελία Μουμούρη για το metoo

Όλα αυτά σας τα λέω για να στηρίξω την απόλυτη θέση μου. Ο χώρος μας είναι ένας μαγικός χώρος. Παίρνουμε μια γραμμένη σελίδα και δημιουργούμε χαρακτήρες, συναισθήματα. Δημιουργούμε ζωή. Ανάμεσα μας υπάρχουν γενναίοι άνθρωποι που όρθωσαν το ανάστημα τους και είπαν στο άδικο, «φτάνει. Ως εδώ». Είναι ένας ζηλευτός χώρος και ελπίζω να γίνει παράδειγμα σε όλους.

«Είναι δύσκολο να βλέπεις τον φίλο σου με χειροπέδες» - Η Ευαγγελία Μουμούρη λύγισε στον αέρα του Πρωινού για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Την Τρίτη το πρωί η Ευαγγελία Μουμούρη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινό» και δεν δίστασε να μιλήσει για τον φίλο της, Πέτρο Φιλιππίδη και να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Μάλιστα, όπως τόνισε παρευρέθηκε στο δικαστήριο, καθώς γνωρίζει την κοπέλα που καταγγέλλει τον γνωστό ηθοποιό για βιασμό. (Δείτε εδώ τι συμβαίνει με την υγεία του ηθοποιού)

Ωστόσο η ηθοποιός κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά και τη φόρτισή της. Διότι από την μία στηρίζει τα κορίτσια και από την άλλη «βλέπει τον φίλο της με χειροπέδες».

«Γνωρίζω το κορίτσι που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό. Θεώρησα χρέος μου να συμπαρασταθώ στο κορίτσι αυτό για να μπορέσει να πει τη δική του αλήθεια», είπε αρχικά η ηθοποιός και συνέχισε με δάκρυα στα μάτια:

«Είμαι λίγο πιο ταραγμένη από όσο νόμιζα ότι είμαι. Πήγα στο δικαστήριο να στηρίξω τα κορίτσια για να μπορούν ισάξια να μπουν σε μια κλειστή πόρτα και να πουν τη δική τους αλήθεια και μετά από μισή ώρα στήριζε εμένα, με κατέβασαν στο κυλικείο. Δεν μπορούσα να το αντέξω, δεν υπήρχε κομμάτι που μπορώ να το βάλω στο μυαλό μου. Ήταν τρομακτική αυτή η ενέργεια εκεί. Είναι ό,τι πιο κοντά έχω ζήσει σε πόλεμο».

Στη συνέχεια, η Ευαγγελία Μουμούρη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκλιπαρώ όποιον έχει άποψη να πάει στο δικαστήριο να ακούσει τους μάρτυρες και αν βρει έστω και ένα κίνητρο, γιατί αυτά τα κορίτσια αποφάσισαν να μας κάνουν να δούμε τον φίλο μας με χειροπέδες, ας το πουν και σε μένα.

Δεν είναι εύκολο να βλέπεις τον φίλο σου, τον άνθρωπο που έχουμε ταξιδέψει μαζί, που έχουμε κάνει παρέα να τον βλέπεις με χειροπέδες. Αλλά αυτά τα κορίτσια δεν πηγαίνουν έτσι άνετα και πίσω από αυτά τα κορίτσια υπάρχουν δεκάδες κορίτσια που έχουν φτιάξει οικογένειες, υπάρχουν άνθρωποι που παρακαλούν τα κορίτσια να μιλήσουν κι εκείνα αλλά δεν το κάνουν. Και υπάρχουν τρία κορίτσια που κουβαλάνε στην πλάτη τους 106 καταγγελίες κοριτσιών για κακοποιητική συμπεριφορά».

«Έφτασε σε σημείο μια εβδομάδα μετά να ζητήσω βοήθεια γιατί δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ», εκμυστηρεύτηκε η Ευαγγελία Μουμούρη.