Eurovision 2022: Οι πρώτες δηλώσεις των Kalush Orchestra μετά την νίκη - Θα διεξαχθεί του χρόνου στην Ουκρανία;

Η απάντηση σε όσους είπαν ότι νίκησαν λόγω πολέμου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Eurovision 2022: Οι πρώτες δηλώσεις των Kalush Orchestra μετά την νίκη - Θα διεξαχθεί του χρόνου στην Ουκρανία;

Οι μεγάλοι νικητές του 66ου διαγωνισμού της Eurovision αναδείχθηκαν οι Kalush Orchestra με το τραγούδι Stefania. Η Ουκρανία συγκέντρωσε από κοινό και κριτικές επιτροπές 631 βαθμούς και ήδη από τα στοιχήματα βρισκόταν στα στοιχήματα (δείτε εδώ τα νούμερα τηλεθέασης που έκανε).

Μετά το τέλος του μουσικού διαγωνισμού, το συγκρότημα βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου και απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Μάλιστα, αναφέρθηκαν σε όλους όσοι υποστήριξαν ότι κέρδισαν τον διαγωνισμό λόγω του πολέμου.

Οι πρώτες δηλώσεις των Kalush Orchestra μετά την νίκη τους στη Eurovision 2022

«Πράγματι το τραγούδι Stefania ήταν νούμερο ένα σύμφωνα με τα προγνωστικά της Eurovision. Ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ήταν στο top5 σύμφωνα με τα πρακτορεία στοιχημάτων. Οποιαδήποτε νίκη, σημαίνει πολλά για την Ουκρανία αυτές τις ημέρες. Τελευταία επιτίθενται στην ουκρανική κουλτούρα και είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι η ουκρανική κουλτούρα και η ουκρανική μουσική είναι ζωντανές κι έχουν τη δική τους ιδιαίτερη και όμορφη υπογραφή».

Για το αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του συγκροτήματος και του προέδρου Ζελένσκι: «Δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τον πρόεδρο μέχρι αυτή τη στιγμή. Όπως γνωρίζετε αυτές τις ημέρες είναι απασχολημένος με άλλα πιο σημαντικά πράγματα. Όσο για τη Eurovision 2023, η Ουκρανία θα είναι χαρούμενη να φιλοξενήσει στη νέα ενσωματωμένη και χαρούμενη Ουκρανία».

Η συγκινητική τους ιστορία

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από την πόλη της δυτικής Ουκρανίας, που δέχεται κύματα προσφύγων. Το «Stefania» συνδυάζει μελωδικά στοιχεία με τη ραπ και από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν άτυπο ύμνο της χώρας.

«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του» είχε αποκαλύψει ο τραγουδιστής, Όλεχ Πσιουκ.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος που παράλληλα οχυρώνεται για τον πόλεμο, άφησε για μερικές μέρες την σκηνή για να ηγηθεί μιας ομάδας εθελοντών, που φτιάχνει μολότοφ, μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα και μεταφέρει πρόσφυγες σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram υπάρχουν βιντεοκλίπ με εικόνες πολέμου, βομβαρδισμούς και στρατεύματα, υπό τους ήχους του νανουρίσματος. Μάλιστα, με την κοπέλα του χωρίστηκαν, εξαιτίας του πολέμου.

«Δεν μπορώ να το χαρώ, καθώς ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με χώρισε από τη σύντροφό μου. Εκείνη βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, διότι είναι πολύ επικίνδυνο», είχε δηλώσει ο ίδιος στο Reuters.

Ο φίλος του και μέλος του συγκροτήματος, που χαϊδευτικά τον φωνάζουν «χαλί» από το ολόσωμο κουστούμι που φοράει, που καλύπτει και το πρόσωπο του και παραπέμπει σε τατουάζ με διαφορά σχήματα, είναι ένας από αυτούς. Έχοντας καταταχθεί στον στρατό, βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία και πολεμάει τους Ρώσους, ενώ στο βίντεο που δημοσίευσε ο φίλος του κρατάει έναν σουγιά και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra που κέρδισαν φέτος την Eurovision 2022