«Δεν θα έχουν απήχηση στον κόσμο» - Η Βάνα Πεφάνη σε νέες δηλώσεις για Φιλιππίδη και Λιγνάδη

Όσα ανέφερε για το #metoo γενικότερα

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Δεν θα έχουν απήχηση στον κόσμο» - Η Βάνα Πεφάνη σε νέες δηλώσεις για Φιλιππίδη και Λιγνάδη

Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στο περιοδικό ΕΓΩ και τον Ανδρέα Θεοδώρου η ιδιαίτερα αγαπητή Βάνα Πεφάνη. Η κορυφαία ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στο κίνημα #MeToo καθώς και για τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Δημήτρη Λιγνάδη, για τους οποίους έχει τοποθετηθεί και στο παρελθόν εκφράζοντας την άποψή της.

Οι δηλώσεις της Βάνας Πεφάνη

Πώς είδατε τα όσα συνέβησαν με το #metoo και τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια;

Η αλήθεια είναι πως σοκαριστήκαμε. Μπορεί κάποια πράγματα για άσχημες συμπεριφορές να τα γνωρίζαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος των πραγμάτων. Από τη στιγμή όμως που κάποιοι άνθρωποι άνοιξαν έναν δρόμο στο να μπορέσουν να μιλήσουν και να μοιραστούν το τραύμα τους με τους υπόλοιπους, είναι μια καλή αρχή. Έτσι δίνουμε βήμα και στα νέα παιδιά, που φοβούνται περισσότερο, να μπορέσουν να μιλήσουν.

Είχατε συνεργαστεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη ή τον Δημήτρη Λιγνάδη;

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ήταν από τη σχολή μου, μεγαλύτερο έτος βέβαια και τον ήξερα. Είχαμε δουλέψει όταν ήμουν στη σχολή και εκείνος είχε τελειώσει. Με τον Δημήτρη Λιγνάδη μέναμε για ένα διάστημα στην ίδια περιοχή, στην Κυψέλη. Όλοι γνωριζόμαστε με όλους, αλλά δεν ήμουν φίλη με κανέναν τους.

Πιστεύατε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν αυτά για τα οποία καταγγέλλονται;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν γενικότερα, με τα κρούσματα βίας και τις γυναικοκτονίες, έχει αρχίσει ο άνθρωπος να αμφισβητεί ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί να συμβεί κάτι ακόμη και μέσα στο σπίτι σου, ή στο διπλανό διαμέρισμα. Όλο αυτό μας έχει φέρει σε μια κατάσταση καχυποψίας και ετοιμότητας στο να μπορέσουμε πια να ακούσουμε τα πάντα.

Η Βάνα Πεφάνη σε νέες δηλώσεις για Φιλιππίδη και Λιγνάδη

Η φυλακή είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για τον Φιλιππίδη και τον Λιγνάδη ή η διαπόμπευση τους πληγώνει περισσότερο;

Δεν ξέρω πώς αντιδρά ο κάθε άνθρωπος στην τιμωρία. Αν όμως μιλάμε για καλλιτέχνες, το να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, αυτό σίγουρα τους στοιχίζει.

Πιστεύετε ότι και ακόμη και αν βρεθούν εκτός φυλακής, το θέατρο και η τηλεόραση θα έχουν τελειώσει οριστικά για εκείνους;

Νομίζω ναι. Δεν θα έχουν απήχηση στον κόσμο.

Συγκλονίζει για το ατύχημα που παραλίγο να την αφήσει παράλυτη

Η γνωστή ηθοποιός δεν δίστασε να αναφερθεί και για το ατύχημα που είχε καθώς παραλίγο να την αφήσει ανάπηρη ενώ να τονίσουμε πως πριν από λίγο καιρό είχε αναφερθεί και για το κίνημα #metoo όπου συνεχίζει να απασχολεί όσο τίποτα άλλο.

Βάνα Πεφάνη

Στον Θεό πιστεύετε;

Να σας πω την αλήθεια, προσεύχομαι περισσότερο στον άνθρωπο, όσο περίεργο και αν είναι αυτό. Όλα αυτά που συμβαίνουν όμως, κινδυνεύουν να με κάνουν να χάσω την πίστη μου στον άνθρωπο.

Είχατε ποτέ κάποιο ατύχημα;

Είχα ένα ατύχημα και κόντεψα να μείνω ανάπηρη. Κατά τη διάρκεια μιας πρόβας, έπεσα με τη μέση μου στο τσιμέντο και ακινητοποιήθηκα για έναν μήνα. Ευτυχώς χτύπησα σε έναν σπόνδυλο πάνω από αυτόν που θα μπορούσε να με αφήσει παράλυτη.

Πώς διαχειριστήκατε το γεγονός ότι ξαφνικά βρεθήκατε καθηλωμένη στο κρεβάτι;

Νομίζω εκείνη τη στιγμή κατάλαβα τα ζώα στον ζωολογικό κήπο. Κατάλαβα τι σημαίνει το να βρίσκεται ένα λιοντάρι σε κλουβί. Έπρεπε να ήμουν ακίνητη, αν και στο τέλος έκανα κάποιες παρασπονδίες, ήταν πολύ δύσκολη περίοδος για μένα. Δεν μπορούσα να κάνω πράγματα, ήθελα να σηκωθώ νωρίτερα, αλλά δεν μπορούσα. Χάρη σε αυτή την ορμή που έχω, έγινε γρήγορα η αποθεραπεία μου, γιατί ήθελα να τελειώσει γρήγορα αυτό το μαρτύριο.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

Να μου συμβαίνουν ωραίες δουλειές, που να είμαι περήφανη για αυτές. Να χαίρομαι που πηγαίνω να παίξω στο θέατρο και τις συνεργασίες μου. Να κάνω πολλά ταξίδια, γιατί υπάρχουν πολλά μέρη που δεν έχω επισκεφθεί ακόμη και θέλω πάνω από όλα να είμαι πολύ καλά με τον σύντροφό μου.