«Η μεγάλη ταραχή ήρθε όταν...» - Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη αποκαλύπτει για το κίνημα MeToo

Όλη η αλήθεια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Η μεγάλη ταραχή ήρθε όταν...» - Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη αποκαλύπτει για το κίνημα MeToo

Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη μίλησε πρόσφατα στο περιοδικό Τύπος Tv και αποκάλυψε τις πρώτες σκέψεις της όταν είδε τον εαυτό της στην τηλεόραση, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς που πρωταγωνιστεί, Ψέματα, η οποία κόστισε πολλές χιλιάδες ευρώ για την παραγωγή της, αλλά και για τις καταγγελίες των συναδέλφων της σχετικά με το κίνημα MeToo.

Η ηθοποιός εξήγησε πως σοκαρίστηκε πολύ όταν έμαθε για τα περιστατικά βίας και κακοποίησης που έφεραν στο φως διάφορες προσωπικότητες του χώρου με τις εξομολογήσεις τους, ωστόσο θεωρεί πως χρειάζεται μία ηρεμία για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί ήρεμα η κατάσταση. Όσον αφορά την παρουσία της στην μικρή οθόνη, είναι αρκετά ντροπαλή και στην αρχή δεν έβλεπε καλά καλά τις σκηνές της.

Οι δηλώσεις της Αλεξάνδρας Αϊδίνη για τον ρόλο της στα Ψέματα και για το κίνημα MeToo

Σκεφτήκατε να επικοινωνήσετε με συναδέλ­φους ηθοποιούς που έχουν καταγγείλει πα­ρόμοια περιστατικά;

Όχι, είναι ένα λεπτό ζήτημα, νωπό. Είχα άπειρο υλικό να στραφώ και να μελετήσω. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω κάποια συνάδελφο και τα προσωπικά βιώματα για να φτιάξω έναν ρόλο, το θεωρώ παραβιαστικό.

Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Παρακολουθείτε όλο αυτό που συμβαίνει το τελευταίο έτος με τις καταγγελίες συναδέλφων σας;

Η μεγάλη ταραχή ήρθε όταν είδαν όλα αυτά για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Από τη μία άνοιξε μία πόρτα και υπήρξε φως για να καταλάβουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Παράλληλα όμως ήταν μία ρωγμή για το καλλιτεχνικό στερέωμα και την κοινωνία μας.

Τώρα που τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, απαιτείται ψυχραιμία. Ολα τα στοιχεία έχουν κατατεθεί και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Ας εμπιστευτούμε τους θεσμούς και ας σεβαστούμε τις ιερές αυτές στιγμές για τα θύματα.

Επιστρέφοντας στη σειρά, ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που κάνατε όταν είδατε το πρώτο επεισόδιο και τον εαυτό σας στη μικρή οθόνη;

Πώς βλέπουν τα παιδάκια μία ταινία και κρύ­βουν τα μάτια τους με τα χέρια τους; Κάπως έτσι. Είμαι αρκετά άπειρη από τηλε­όραση, οπότε βλέπω τις ατέλειές μου. Εί­ναι βέβαια πολύ μικρό αυτό σε σχέση με το πολύ καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που δώσαμε όλοι.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου σε όλα τα επίπεδα. Το συ­ναίσθημά μου ήταν μεγάλη χαρά και περηφά­νια. Νομίζω ότι αυτή η σειρά αποδεικνύει ότι η ελληνική τηλεόραση πλέον ζητά δουλειές προσεγμένες, με κινηματογραφική αισθητική και περιεχόμενο.

«Νομίζω ότι η πατριαρχεία είναι...»

Το μεσημέρι της Παρασκευής 15/4 στην εκπομπή τη Ερτ, Κυψέλη μίλησε η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η οποία πρόκειται να πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά που έρχεται στον Alpha,(δείτε εδώ τα νούμερα τηλεθέασης για την Πέμπτη 14/4) «Ψέματα». Στην συνέντευξη της μίλησε για το πώς αποφάσισε να γίνει ηθοποιός και πώς αντέδρασε ο περίγυρός της όταν το ανακοίνωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, η γιαγιά της τις Κυριακές την έπαιρνε σε παραστάσεις που πήγαινε να δει με τις φίλες της, και εκεί κάπου στα 15-16 συνειδητοποίησε τι ήθελε να κάνει. Όταν δε το ανακοίνωσε οι δικοί της παραξενεύτηκαν αφού ήταν πολύ κλειστή ως παιδί και ντρεπόταν πολύ.

Στα 21 της γνώρισε για πρώτη φορά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και συμμετείχε στην ταινία το «Λιβάδι που δακρύζει». «Ήμουν ένα υπερπροστατευμένο παιδί που πήρε πολύ δημοκρατικές αρχές. Και μετά όταν βγαίνεις στον κόσμο συνειδητοποιείς τι γίνεται», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με την πατριαρχία:

«Νομίζω ότι η πατριαρχία είναι κάτι που βάλλει το ίδιο και ισότιμα τους άντρες. Οι ίδιοι είναι καταπιεσμένοι μέσα σε μία εικόνα του ανθρώπου που πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα, πρέπει να πετύχει πάρα πολλά, πρέπει να βάζει τη γυναίκα του στη θέση της.

Να μην κλαίει, να μην είναι ευάλωτος. Θέλω να πω πως αν υποφέρουν οι γυναίκες, νιώθω ότι κάπου και οι άνδρες καταπιέζονται τρομερά», πρόσθεσε.