Δίκη Λιγνάδη: «Πρώτη φορά στην καριέρα μου βλέπω να ...» - "Καταπέλτης" ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση

Κατακεραυνώνει τους καταγγέλλοντες του σκηνοθέτη!

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Δίκη Λιγνάδη: «Πρώτη φορά στην καριέρα μου βλέπω να ...» -

Την Δευτέρα 28/6 μετά τις καταθέσεις μαρτύρων και καταγγελλόντων στην δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ήρθε και η απολογία του σκηνοθέτη (δείτε εδώ φωτογραφίες του από το δικαστήριο) στην οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως δεν είναι βιαστής και δεν είχε σχέσεις με ανήλικους.

Ο δικηγόρος του ηθοποιού, Αλέξης Κούγιας, το πρωί της Τρίτης 28/6 ήταν καλεσμένος να σχολιάσει τα όσα διαδραματίστηκαν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και έκανε λόγο για μία «υποδειγματική απολογία» στην εκπομπή MEGA Καλημέρα.

Ο Αλέξης Κούγιας κατακεραυνώνει τους καταγγέλλοντες

«Ήταν μία απολογία πρωτοφανής για τα δικαστικά δεδομένα, με πρωτοφανή συμμετοχή κατά τη διάρκεια της απολογίας με ερωτήσεις όλων των μελών του δικαστηρίου. Συνήθως οι ένορκοι δεν συμμετέχουν στην απολογία και δεν υποβάλλουν ερωτήσεις. Όλοι οι ένορκοι έκαναν ερωτήσεις και πήραν πραγματικά απαντήσεις, που ήταν όλες αληθινές, και έδιναν εξηγήσεις σε κάθε απορία».

Η αγόρευση του εισαγγελέα αναμένεται την Τετάρτη και εφόσον ολοκληρωθεί η πρόταση του εισαγγελέα ξεκινούν οι αγορεύσεις τον δικηγόρων που υποστηρίζουν την ακολουθία και στη συνέχεια ακολουθεί η υπεράσπιση Λιγνάδη.

«Πρώτη φορά στην καριέρα μου βλέπω να απουσιάζουν από την αίθουσα οι φερόμενοι ως βιασθέντες», είπε ο δικηγόρος και συμπλήρωσε πως στην αίθουσα του δικαστηρίου βρίσκονται ορισμένοι δημοσιογράφοι, με τον Αλέξη Κούγια να τους κατηγορεί πως έχουν οργανώσει επιθέσεις εναντίον του.

«Ο τρίτος καταγγέλλοντας δεν εμφανίστηκε και αυτό αποδεικνύει το στήσιμο της ιστορίας Λιγνάδη», δήλωσε ο δικηγόρος και κατέληξε πως πρόκειται για μία «δίκη στην οποία από τη μία είναι το κίνημα του #MeToo και από την άλλη ο Λιγνάδης και εγώ».

«Βιαστής δεν υπήρξα ποτέ!»

Έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της κατάθεσής του, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κίνημα #metoo λέγοντας πως κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να στεγαστούν και να παίξουν το ρόλο του θύματος διάφορα άτομα.

Πρόεδρος: Είναι πολλοί οι άνθρωποι αυτοί που σας κατηγορούν. Γιατί να θέλουν κατηγορήσουν κάποιον που είναι παντελώς αθώος;

Κατηγορούμενος: Η ποιότητα μιας κατηγορίας φαίνεται ποιος ακριβώς τη λέει. Εσείς θα κρίνεται τι ποιόν είχαν όλοι αυτοί που παρήλασαν εδώ πέρα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Δημιούργησαν ένα πλέγμα, ένα σύμπλεγμα, επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι ενωμένοι σε μια αδιαίρετη μονάδα. …

Μιλώντας για την αυτοκριτική που όπως είπε έκανε στις φυλακές και τις σκέψεις που έκανε για το πώς ενεπλάκη στην υπόθεση, είπε μεταξύ άλλων: «Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ».

Ο κατηγορούμενος μίλησε για σκευωρία σε βάρος του και ερωτηθείς από την έδρα για τον δεύτερο άνδρα που τον κατήγγειλε για βιασμό, τον S., ο κατηγορούμενος ανέφερε πως γνώρισε το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω του αδελφού μιας κοπέλας με την οποία έπαιζαν μαζί στο θέατρο.

«Στις Βάκχες η μια από τις κοπέλες η Νάταλι Ερνέστα είχε ένα αδελφό που έφερνε στις πρόβες. Τον Θοδωρή. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου «λίγο φαντεζί προσωπικότητα». Πήγα και τον οποίο γνώρισα στα Goody’s στο κέντρο», είπε ο Δ. Λιγνάδης.

Πρόεδρος: Δεν συναντηθήκαμε σε μπαρ;

Κατηγορούμενος: Όχι, και δεν θα είχε πρόβλημα να το παραδεχτώ.

Πρόεδρος: Πως βρεθήκατε εκεί;

Κατηγορούμενος: Είπαμε πάμε εκεί και συναντηθήκαμε.

Πρόεδρος: Είχατε συναναστροφές όλοι μαζί;

Κατηγορούμενος: Με την αδελφή του αλλά κι χωρίς εκείνη. Η Νάταλι μου είχε ζητήσει να ακολουθήσει την περιοδεία ο αδελφός της για να του κάνω αρχαία γιατί είχε κοπεί στα αρχαία.

Πρόεδρος: Τι κοινό σημείο είχατε;

Κατηγορούμενος: Ήθελα από παιδί να μεταδίδω γνώση, ειδικά σε όσους ήταν κενοί αυτής. ….

Πρόεδρος: Είχε έρθει και στο σπίτι σας το 2015 ο Σ;

Κατηγορούμενος: Ναι.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι καταλάβετε πως τον γοητεύσατε. Θα μας το εξηγήσετε λίγο;

Κατηγορούμενος: Ήταν εκφραστικός στις εκδηλώσεις του. Βαφόταν. Χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο που χρησιμοποιούν κάποιοι γκέι, δεν κάνω αξιολόγηση, απλώς περιγράφω.

Πρόεδρος: Είχατε συζητήσει για ερωτικές προτιμήσεις;

Κατηγορούμενος: Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.

Πρόεδρος: Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;

Κατηγορούμενος: Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα μπορεί να ήταν μια φράση.

Πρόεδρος: Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;

Κατηγορούμενος: Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…

Πρόεδρος: Την εποχή της Επιδαύρου είχατε επαφή;

Κατηγορούμενος: Πως εννοείτε την επαφή;

Πρόεδρος: Με γλειψίματα και αυτά που λέτε…

Κατηγορούμενος: Όχι, όχι.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για το περιβόητο ταξίδι με τον ανήλικο στην Επίδαυρο. «Το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα… Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και να φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην «Αντιγονη» με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Ένα μήνα πριν την παράσταση.

Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο», απάντησε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι σας είδαν… Υπάρχει και φωτογραφία από το ξενοδοχείο.

Κατηγορούμενος: Λόγω της φωτογραφίας κάνω την εκδοχή του 2016 ή 2017.

Πρόεδρος: Που ήσασταν εκείνη την περίοδο;

Κατηγορούμενος: Έκανα πρόβες εντατικά, ήμουν στο στούντιο «Αμαλία». Δεν έχω να το αποδείξω. Ξέρω ότι δούλευα πυρετωδώς, θα πήγαινα στην Ιθάκη να ξεκουραστώ και μετά ανέβαινε η παράσταση.

Αναφερόμενος στον τέταρτο καταγγέλλοντα ο Δ. Λιγνάδης είπε ότι τον γνώρισε σε μια πλατεία. Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο άνδρα ο κατηγορούμενος είπε: «Μου περιέγραψε το εξής ανατριχιαστικό, ότι δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό. Και του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή πλύνει τα ρούχα μου το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015».

Πρόεδρος: Διάβαζε στο σπίτι;

Κατηγορούμενος: Ήξερα ότι πήγαινε σχολείο αλλά είχε μείνει τάξεις. Είχαν την εντύπωση ότι πήγαινε καθημερινά σχολείο. Δεν θυμάμαι…

Πρόεδρος: Αυτά είναι σχετικά κοντά. Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;

Κατηγορούμενος: Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.

Πρόεδρος: Μεγάλη ευθύνη…

Κατηγορούμενος: Είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως ήταν και λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.

Πρόεδρος: Δεν διακριβώσατε αν λέει αλήθεια, πως ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας;

Κατηγορούμενος: Το έκανα με αγαθότατη πρόθεση.

Πρόεδρος: Ο τραυματισμός σας δεν σας τρόμαξε για το ποιους βάζετε σπίτι σας; Δεν ήσασταν πιο συγκρατημένος;

Κατηγορούμενος: Δεν καταλαβαίνω πως τα συνδέετε;

Πρόεδρος: Ήταν άγνωστος στο περιστατικό και το ίδιο συνέβαινε στο σπίτι σας. Έμπαιναν άνθρωποι που δεν τους ξέρατε καλά. Δεν σας έκανε πιο συγκρατημένο ο φόβος;

Κατηγορούμενος: Όχι, στο σπίτι μου έμπαιναν και άνθρωποι ότι ήξερα δυο λεπτά.

Πρόεδρος: Ήσασταν ανοιχτός δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Ανοιχτός μέχρι ηλίθιος.

Τέλος, αναφερόμενος στον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για ένα κατασκεύασμα ένα «matrix», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε μάλιστα πως όταν έμαθε για αυτή τη καταγγελία έβαλε τα γέλια και παράλληλα ένιωσε φόβο. «Φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Μ (σ.σ. το επίθετο του καταγγέλλοντα).

Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή… Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου» είπε και προσέθεσε: « Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής το τονίζω εναντίον μου. Δεν γνώριζα τη φάτσα του όταν είδα φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ δεν το έχω δει ποτέ».