«Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι επαγγελματίες» - Νέες δηλώσεις του αδερφού του Λιγνάδη πριν την απόφαση του δικαστηρίου

«Δέχθηκα να μιλήσω στο κανάλι σας και μάλιστα σε μία εκπομπή που....»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
«Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι επαγγελματίες» - Νέες δηλώσεις του αδερφού του Λιγνάδη πριν την απόφαση του δικαστηρίου

Ο Γιάννης Λιγνάδης μίλησε στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι, λίγες ημέρες πριν βγει η απόφαση του δικαστηρίου για τον αδερφό του Δημήτρη Λιγνάδη. Αναφέρθηκε στις κατηγορίες που βαραίνουν τον σκηνοθέτη αλλά και στις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για τους ομοφυλόφιλους

«Δέχθηκα να μιλήσω στο κανάλι σας και μάλιστα σε μία εκπομπή που έχει πολλάκις «λιθοβολήσει» τον αδερφό μου, όθεν και έχει πλήξει και την υπόληψή του οικογενειακού ονόματος, με άπλυτο κατά τη γνώμη μου και απαράδεκτο τρόπο. Δέχθηκα να μιλήσω, γιατί τώρα θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος και η συγκυρία. Να κρίνω την απόφαση του λειτουργού της δικαιοσύνης, του εισαγγελέα δεν είναι ούτε πρέπον. Δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω αυτή τη στιγμή για τη διαδικασία της δίκης, η οποία βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση», ανέφερε αρχικά.

Η συνέντευξη του αδερφού του Λιγνάδη

Μεταξύ άλλων είχατε αναφερθεί και στον Ορέστη Τζιόβα, που είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός ότι γνώριζε ότι θα ακουστούν κάποια πράγματα για τον αδερφό σας και εσείς για ακόμη μία φορά στην κατάθεσή σας, μιλήσατε για σκευωρία. Επιμένετε στην άποψή σας;

«Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Θεωρώ ότι η κατηγορία εις βάρος του αδελφού μου, διαβολής, έτσι; Και αυτό δεν είναι μία υπερασπιστική τακτική, ούτε ένα αφήγημα προς την παραπλάνηση, είναι η αλήθεια».

Αυτούς του 5 μήνες έχετε μιλήσει με τον αδερφό σας; Σας έχει εξομολογηθεί κάτι; Σας έχει πει; Τι αισθανόταν, τι σκεφτόταν τι λέγατε;

«Όταν τον συναντώ, απλώς καθόμαστε και μιλάμε για άσχετα θέματα, μη νομίζετε ότι αρχίζουμε τις αποκαλύψεις, εξομολογήσεις και αερολογίες. Όλα αυτά δεν ξέρω, μπορεί να γίνονται σε άλλους ανθρώπους. Δεν γίνονται στην δική μας περίπτωση».

Πώς σχολιάζετε την φράση του κ. Κούγια του δικηγόρου σας, που χαρακτήρισε τα φερόμενα ως θύματα, επαγγελματίες ομοφυλόφιλους;

«Κοιτάξτε, μπορεί επειδή τώρα έχουν γίνει πολύ προσεκτικοί και υποτίθεται πρέπει να είμαστε politically correct σε αυτά που λέμε, ο κ. Κούγιας εξήγησε τι εννοεί. Ε, εντάξει δεν υπάρχει πρόβλημα».

Τι εννοείτε «δεν υπάρχει πρόβλημα;»

«Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που είναι επαγγελματίες. Απλώς ενοχλούν ίσως όταν ακούγονται σε μια κοινωνία που τώρα έχει βάλει ένα προσωπείο καλόγριας. Και όσον αφορά στο θέμα του θεάτρου που με ρωτήσατε πριν, αυτά είναι παθογένειες, τα έχω γράψει κιόλας. Είναι αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή τα γεννά ο ίδιος ο χώρος. Να μην παίζουμε τις καλόγριες, άμα είναι να γίνουμε όλοι, να γίνουμε όλοι όντως. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί, όλοι έχουμε αμαρτίες, δηλαδή ποιος δεν έχει;».

Τι πρότεινε ο εισαγγελέας αναφορικά με τις κατηγορίες ενάντια στον Λιγνάδη

Ζήτησε την ενοχή του για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται και την απαλλαγή του για την τέταρτη υπόθεση, για την οποία ο μηνυτής δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο.

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη.

Η αναγνωσιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός συμπληρώνοντας ότι «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κατηγορούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ενώ μετά την αναλυτική περιγραφή των πραγματικών περιστατικών που κατά την κρίση του αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, σημείωσε σχετικά με τον πρώτο καταγγέλλοντα:

Η Δημήτρης Λιγνάδης στα δικαστήρια

«Το επίμαχο βράδυ δεν είχε προ ύπαρξη συζήτηση με σεξουαλικό περιεχόμενο. Με βάση όσα έχουν εκτεθεί από κατάθεση Αλί, ''ήταν ένας εφιάλτης που δεν ήθελε να σκεφτεί'', ''δεν ήθελε να θυμάσαι περιστατικά''. Είναι απολύτως λογικό να μη προσδιορίστηκε ορθά ο χρόνος του βιασμού καθως πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη πράξη.

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος παραγραφής που προβλέπει ο ΠΚ δίνοντας τη δυνατότητα στους εγκαλούντες να απευθύνουν στις αρχές 15 χρόνια μετά, ενώ πλέον για τους ανήλικους ο χρόνος παραγραφής ξεκινά 1-3 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Ο νόμος αναγνωρίζει τη δυσκολία ενός ενηλίκου να προβεί σε καταγγελία ενός τόσο βάναυσου αδικήματος σε βάρος του», ανέφερε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας του μάρτυρα σχετικά με το που εργάζεται, αλλά δεν φέρει και κάποια βαρύτητα σε σχέση με το αδίκημα.