Φωτιά στην Λέσβο: Συνεργάτης του Open έπεσε στην θάλασσα για να αποφύγει τις φλόγες

Ασύλληπτο περιστατικό

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Φωτιά στην Λέσβο: Συνεργάτης του Open έπεσε στην θάλασσα για να αποφύγει τις φλόγες

Δραματικές στιγμές έζησε ο δημοσιογράφος του lesvosnews.gr και συνεργάτης του Open, Γιάννης Συνάνης ο οποίος χρειάστηκε να πέσει στην θάλασσα και να περισυλλέγει από το λιμενικό.

Συγκεκριμένα, όταν ξέσπασε η φωτιά στην Μυτιλήνη το πρωί του Σαββάτου 23/7 και άρχισε να κατεβαίνει προς την θάλασσα, εκείνος βρισκόταν στην παραλία των Βατερών με το αυτοκίνητο του, όμως σε κάποια στιγμή δεν μπορούσε να φύγει.

Εγκατάλειψε λοιπόν το αυτοκίνητο και τον εξοπλισμό που είχε μέσα σε αυτό και άρχισε να πηγαίνει παραλιακά, κάνοντας όπως είπε 8 χιλιόμετρα. Σε κάποια φάση, η κατάσταση άρχισε να δυσκολεύει και για αυτό αποφάσισε να πέσει μέσα στην θάλασσα και να τον περισυλλέξει ένας σκάφος του λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή.

Συνεργάτης του Open έπεσε στην θάλασσα για να αποφύγει τις φλόγες στην Λέσβο

Εκκενώνονται χωριά στην Λέσβο μετά την φωτιά

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά. Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά.

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Ακόμα, όπως επισημαίνεται, στη φωτιά στην Λέσβο έγινε ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Πλέον, επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Επίσης, παρέχεται συνδρομή από δυνάμεις του Ε.Σ., εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα .Μάλιστα, προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών αποφασίστηκε -πριν από λίγο- από τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, έπειτα από εισηγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επισημαίνεται ότι, στη Λέσβο, το χωριό που εκκενώνεται προληπτικά, απέχει από το μέτωπο που καίει δασική έκταση και μέχρι στιγμής δεν απειλείται. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και έχει δοθεί εντολή να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις με 3 Air Tractor από την Αγχίαλο.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας stonisi.gr, κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη με δύο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα προς τον οικισμό των Βατερών, πίσω από το ξενοδοχείο «Ειρήνη».