Θλίψη για την Βίκυ Καγιά

Η ανάρτηση για το θάνατο γνωστού σχεδιαστή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θλίψη για την Βίκυ Καγιά

Όπως πολλά διάσημα πρόσωπα, έτσι και η Βίκυ Καγιά θέλησε να αποχαιρετήσει μέσω social media ένα πολύ σπουδαίο σχεδιαστή του χώρου της μόδας, αναρτώντας φωτογραφία του.

Ο λόγος για τον Issey Miyake, του οποίου η είδηση του θανάτου σκόρπισε την θλίψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο «πρίγκιπας του πλισέ» όπως τον αποκαλούσαν «έφυγε» μετά από δύσκολη μάχη.

Η ανάρτηση της Βίκυς Καγιά

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Βίκυ Καγιά δημοσίευσε μια φωτογραφία του γράφοντας το όνομα του και συμπληρώνοντας με την αγγλική λέξη RIP, δηλαδή αναπαύσου εν ειρήνη.

Βίκυ Καγιά Issey Miyake

Ποιος ήταν ο Issey Miyake

Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1938 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου έγινε μάρτυρας της ρίψης της ατομικής βόμβας τον Αύγουστο του 1945, στην τραυματική ηλικία των 7 ετών. Ένα γεγονός για το οποίο ήταν απρόθυμος να μιλήσει στη μετέπειτα ζωή του. Αν και η πρώτη του αγάπη ήταν ο χορός, η ανάγνωση των περιοδικών μόδας της αδερφής του υπήρξε κινητήριος δύναμη στην αλλαγή των πλάνων του και στην ενασχόληση του με τον κόσμο της μόδας και του σχεδίου.

Σπούδασε γραφιστική στο Tama Art University στο Τόκιο, από το οποίο αποφοίτησε το 1964. Επόμενη στάση ήταν το Παρίσι, όπου γράφτηκε στη σχολή Chambre syndicale de la couture parisienne και μαθήτευσε στον Guy Laroche ως βοηθός σχεδιαστή. Στη λίστα με τις συνεργασίες του μπορεί κάποιος να συναντήσει και το όνομα του Hubert de Givenchy, για τον οποίο σχεδίαζε 50 έως 100 σκίτσα καθημερινά. Λίγο πριν επιστρέψει οριστικά στο Τόκιο, το 1970, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου γνώρισε καλλιτέχνες όπως ο Christo και ο Robert Rauschenberg.

Issey Miyake

Υπήρξε ο ιδρυτής του Miyake Design Studio και του Issey Miyake Group, ενώ είναι ο σχεδιαστής που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία των χαρακτηριστικών μαύρων ζιβάγκο του Steve Jobs, του ιδρυτή της Apple. Αποσύρθηκε από τον χώρο το 1997. Του απονεμήθηκε η Λεγεώνα της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση το 2016, σε τελετή στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, μακροχρόνιος φίλος του σχεδιαστή που επισκεπτόταν την Ιαπωνία για την έκθεσή του, χάρισε προσωπικά στον Miyake το μετάλλιό του. Ο Λανγκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα έργα του Miyake είναι γλυπτά και έχουν κίνηση, καθώς και μια αίσθηση απλότητας που αρμόζει σε έναν δεξιοτέχνη της τέχνης.