Ασύλληπτος θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο - Πέθανε ο Γιώργος Μάγγας

«Ο βασιλιάς του κλαρίνου»

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Ασύλληπτος θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο - Πέθανε ο Γιώργος Μάγγας

Μετά την απώλεια στον χώρο της υποκριτικής που έγινε γνωστή νωρίτερα σήμερα, ακόμη πιο φτωχή είναι η χώρα μας και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, μιας και έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που είχε δώσει πολλά στον χώρο της μουσικής. Γνωστό λοιπόν έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 18/8 πως ο «βασιλιάς» του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας έφυγε από την ζωή ξαφνικά, ενώ την είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, μέσα από μία ανάρτηση του στο Facebook.

Η ανάρτηση του Μπιμπίλα για τον θάνατο του Μάγκα

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο βιρτουόζος του κλαρίνου κ βασιλιάς των πανηγυριών , ο υπέροχος Γιώργος Μάγκας! Τον γνώρισα σε μια περιοδεία μας με τον Γιάννη Μόρτζο πριν 20 χρόνια στα Γιάννενα σε μια ταβερνούλα και μου είπε μαζί με την υπέροχη σύντροφο του την Τζούλη, ότι με αγαπούν και με θαυμάζουν. Γίναμε φίλοι!

Μας κάλεσε όλο τον θίασο στο πανήγυρι κ όταν μπήκαμε όπως μας είδε, είπε με την ωραία φωνή του, καλωσορίζω τον θίασο του αγαπημένου μου Σπύρου Μπιμπίλα.. Δεν ήξερα πως να το μαζέψω, γιατί εγώ απλά συνεργαζόμουν με τον θίασο του Γιάννη Μόρτζου… Γελάσαμε τόσο πολύ… Καλό ταξίδι υπέροχε Γιώργο Μάγκα, θα μας λείψεις πολύ… Κουράγιο Τζούλη» ανέφερε χαρακτηριστικά...

Ασύλληπτος θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως λίγη ώρα αργότερα η είδηση διαψεύθηκε.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μάγκα

Ο Γιώργος Μάγκας γεννήθηκε στην Λιβαδειά στις 23 Αυγούστου 1952 από μουσική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν διάσημος κλαριντζής, και από μικρός ασχολήθηκε με την μουσική και έμαθε να παίζει φλάουτο στην αρχή και κλαρίνο αργότερα.

Όταν ενηλικιώθηκε ξεκίνησε να παίζει σε επαρχιακά μαγαζιά και πανηγύρια και συνόδευσε αξιόλογα ονόματα της ελληνικής δημοτικής μουσικής, και γρήγορα η φήμη του διαδόθηκε και έξω από τα ελληνικά σύνορα όπου εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ στη Γαλλία (Φιέστα ντε Σουτνς), τη Γερμανία, το Βέλγιο (Σφιγκς), την Ισπανία (Πιρινέος), την Αγγλία και τον Καναδά.

Έπαιξε με τους Tuxedomoon στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Προβλήθηκε από την τηλεόραση και τις δισκογραφικές εταιρείες. Η MTV τον χαρακτήρισε ως «το ελληνικό φαινόμενο της βαλκανικής τζαζ». Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το ξεχωριστό παίξιμο του με μόνο το επιστόμιο του κλαρίνου.