«Έχω φάει λάσπη επειδή τόλμησα...» - Άκρως αποκαλυπτικός ο Γιώργος Καπουτζίδης για την σεξουαλικότητά του

Όλη η αλήθεια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Έχω φάει λάσπη επειδή τόλμησα...» - Άκρως αποκαλυπτικός ο Γιώργος Καπουτζίδης για την σεξουαλικότητά του

Ο Γιώργος Καπουτζίδης παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στην διαδικτυακή εκπομπή "Με άλλα μάτια" και μίλησε ανοιχτά για την απόφασή του να παραδεχτεί δημόσια την σεξουαλικότητά του, για τα εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει εξαιτίας της, αλλά και για το γεγονός πως πλέον πραγματοποιεί δράσεις για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο διάσημος ηθοποιός έχει μία πολύ συγκεκριμένη άποψη για το θέμα και ως άτομο που έχει βιώσει στο πετσί του τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις και πως αντιμετωπίζονται αυτές οι προσωπικότητες, δεν θέλει να περιμένει άλλο για να δει κάποια σημαντική αλλαγή και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συμβεί.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Καπουτζίδη

"Ως προς την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλάζουν τα πράγματα στην τηλεόραση, είναι σωστότερη, υπάρχει περισσότερο. Χαίρομαι πάρα πολύ που μία δικιά μου δουλειά αποτελεί μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές .

Νομίζω ότι γίνονται πιο σωστά τα πράγματα, η κοινωνία το ζήτησε περισσότερο. Εμένα, μου το επέβαλλε ο ίδιος μου ο εαυτός, δεν περίμενα την κοινωνία. Εγώ αποφάσισα ως γκέι δημιουργός να πω τις ιστορίες μου. Ως προς τα ανάπηρα άτομα ακόμα δεν έχουμε προοδεύσει όσο θα έπρεπε", είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: "Μπορεί να φαίνεται πολύ σε μία σειρά, αλλά αν το δεις αναλογικά, είναι πάρα πολύ λίγο. Έχω ακούσει πάρα πολλές φορές αυτό το πράγμα, «Μήπως ήταν πολύ;». Συγγνώμη, εμένα με ρώτησε κανείς πόσες φορές δεν χρειάζεται να δω έναν άντρα, μία γυναίκα, μία πεθερά και τα προβλήματά τους μέσα σε μια σειρά; Τα έχει δει χίλιες φορές, φτάνει Δεν πειράζει να δείτε και εσείς δύο γκέι άντρες, δύο αναπήρους παραπάνω. Συγγνώμη κιόλας εάν σας έπεσε βαρύ".

Στη συνέχεια, μάλιστα, πρόσθεσε: "Και εγώ, δεν έκανα coming out με το που βρέθηκα στην τηλεόραση. Ίσως ο πολύς κόσμος να μην το ξέρει, η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ συντηρητικό μέσο. Και το πόσο συντηρητικό μέσο είναι καμιά φορά έρχεται και σε ρουφάει.

Ποτέ δεν ήμουν κρυμμένος, νομίζω όλοι είχατε καταλάβει για μένα χωρίς να χρειαστεί να πω κάτι φοβερό. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για άλλα δημόσια πρόσωπα που είναι και στην ηλικία μου, έχουμε μεγαλώσει με πολλούς περιορισμούς.

Έχουμε μεγαλώσει με την αντίληψη ότι αυτό που είσαι είναι ένα πρόβλημα που οφείλεις να το διαχειριστείς κάπως, πρέπει κάπως να είναι κρυμμένο. Μεγαλώσαμε με το «Κοίταξε εσύ να βολευτείς, και δεν χρειάζεται να το πολυφωνάζεις». Με αυτό μας μεγάλωσαν πολύ έντονα.

Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της νέας γενιάς. Αυτό που είχαμε τότε, οι νέοι δεν το έχουν τώρα, και θα φέρουν μία τεράστια αλλαγή. Αυτό που θέλω να πω ωστόσο σε δημόσια πρόσωπα που θέλουν να κάνουν coming out, που δυσκολεύονται, είναι ότι καταλαβαίνω πως φαίνεται ζόρικο.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σκέφτονται το πού μπορεί να βοηθήσει όλο αυτό. Εμένα μου έδωσε πάρα πολύ μεγάλη χαρά, και ελευθερία. Δεν ένιωσα ότι έχασα απολύτως τίποτα. Δεν έχασα κοινό, και εάν έχασα, ίσως ήταν το κοινό που ήθελα να χάσω σε τελική ανάλυση. Η "Εθνική Ελλάδος" ήταν μία σειρά που επέλεξε το κοινό της. Δοκιμάστε το, αυτό θα πω. Δεν κατηγορώ κανένα που δεν το έχει κάνει".

Και κατέληξε: "Δεν ξέρω εάν φταίει η τηλεόραση, εγώ ο ίδιος κρατούσα πίσω κομμάτια του εαυτού μου, γενικά. Μα, έτσι σε μεγαλώνουν κιόλας, δεν μεγαλώνεις με το, «ναι, να είσαι υπερήφανος». Και εμείς αυτό λέμε τώρα. Δεν λέμε «να είσαι υπερήφανος για τη σεξουαλική σου ταυτότητα». Δεν υπάρχει λόγος να είναι υπερήφανος κάποιος για τη σεξουαλική του ταυτότητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος για να ντρέπεται.

Εγώ μεγάλωσα με το σκεπτικό ότι πρέπει να ντρέπομαι για τη σεξουαλική μου ταυτότητα, από την κοινωνία. Δεν με δυσκόλευε η σεξουαλική μου ταυτότητα μόνο μέσα στην τηλεόραση, αλλά μέσα σε όλο το 24ωρο. Δεν είναι ότι η τηλεόραση με έκανε να κρυφτώ παραπάνω, έτσι ήμουν. Φοβισμένος ήμουν πάντοτε.

Επίσης, ακόμα και όταν πήγαινες να διαμαρτυρηθείς για κάτι, δεν σε άφηναν τόσο εύκολα. Εγώ έχω φάει λάσπη επειδή τόλμησα να διαμαρτυρηθώ για πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να λέγονται στην τηλεόραση. Πήγαινα και έλεγα, «Αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην τηλεόραση».

Μετά, ο άλλος που το άκουγε, αντί να σκεφτεί, «ναι έχεις δίκιο», η αντίδρασή του ήταν να μου ρίξει λάσπη γιατί, «δεν δέχομαι παρατήρηση από αυτόν τον άνθρωπο». Σε κάποια φάση μεγαλώνεις, και λες πολύ απλά ότι εγώ είμαι αυτό. Από εκείνο το σημείο δεν έχω ρίξει νερό στο κρασί μου, ούτε σταγόνα".

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: NDP

«Θα ήθελα να είμαι με τον σύντροφό μου χέρι χέρι»

Στον ψυχοθεραπευτή Λύο Καλοβυρνά και το Provocateur μίλησε ο Γιώργος Καπουτζίδης από το σπίτι του στην Αίγινα με αφορμή το Pride, λίγο καιρό μετά το σάλο που είχε ξεσπάσει με αφορμή μια ατάκα του για τους ομοφυλόφιλους.

«Δεν ξέρω αν θέλω να παντρευτώ. Είναι σημαντικό να υπάρχει προοπτική. Δεν μπορούσα να φανταστώ το μέλλον μου, ίσως για αυτό εστίασα τόσο πολύ στη δουλειά μου.

Ένας λόγος που βλέπεις πολλούς γκέι να προκόβουν σε μοναχικά επαγγέλματα είναι αυτός, δίνονται εκεί. 14, 15 άρχισα να το υποψιάζομαι ότι είμαι γκέι, είχα επιθέσεις στο σχολείο αλλά απαντούσα χειρότερα. Ωστόσο στο σπίτι γύρναγα μόνος. Πέρασα μόνος την εφηβεία. Δεν είχα κάπου να μιλήσω. Μίλησα στους γονείς μου στα 23 μου. Όπως μεγάλωσαν με την ντροπή έτσι μεγαλώσαμε κι εμείς γι’ αυτό δεν πρέπει να τους κατηγορούμε.

Όταν μίλησα στους γονείς μου και την επόμενη μέρα το πρωί βγήκα να πάρω το λεωφορείο είχε βγει ο ήλιος και νόμιζα ότι τον έβλεπα πρώτη φορά. Πολύ περίεργο συναίσθημα.

Δεν είναι επιλογή η σεξουαλικότητα, είναι στη φύση μας. Αυτό που είμαι, ένας χαρούμενος άνθρωπος έγινε λόγω των δυσκολιών, των φόβων που ξεπέρασα, όλες αυτές οι μάχες που έδωσα, το ότι έπρεπε να μοχθήσω περισσότερο από άλλα παιδιά. Δεν θέλω να το χαλάσω. 20 χρόνια πριν αν με ρώταγες θα έλεγα ότι δεν θέλω να περάσω όλη αυτή την ταλαιπωρία, μακάρι να ήμουν κανονικός. Τώρα λέω ότι αυτό που είμαι είναι γιατί πέρασα αυτό το πράγμα.

Έχω άλλες ταμπέλες πιο γνωστές από αυτή του “γκέι”. Δεν θα πούνε να ο γκέι θα πούνε ο “Σπύρος του Παρά πέντε”. Με έναν σύντροφο έχει ενδιαφέρον πώς λειτουργώ εγώ. Το πώς λειτουργεί ο κόσμος δεν το ξέρω. Αισθάνομαι ότι η αναγνωρισιμότητά μου με κάνει πιο μαζεμένο. Θα ήθελα να το ξεφορτωθώ αυτό το πράγμα και να είμαι με τον σύντροφό μου χέρι χέρι και να μην είναι σαν να κάνω επίδειξη και άμα μου έρθει να του δώσω κι ένα φιλί. Η καταπίεση έχει να κάνει με την αναγνωρισιμότητα και τη διασημότητα που ήταν πολύ πιο δύσκολο να την κουβαλήσω και να την αποδεχτώ. Νόμιζα ότι ήταν πολύ ωραίο να είσαι γνωστός. Ήταν πολύ πιο βαρύ, τώρα το λέω»=.

Όταν ήμουν με τους γύψους ήρθε ο πρώην μου να με βοηθήσει. Με πήγε στο θέατρο, είδαμε την παράσταση και βγήκαμε όλος ο θίασος μαζί. Εκεί μολονότι ήμασταν πρώην δώσαμε ένα φιλί. Ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση στοργής», κατέληξε ο Γιώργος Καπουτζίδης.