Μέρα εθνικού πένθους στην Κούβα - Πέθανε ο γιος του θρύλου της επανάστασης Τσε Γκεβάρα

Η ανακοίνωση του προέδρου της χώρας

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Μέρα εθνικού πένθους στην Κούβα - Πέθανε ο γιος του θρύλου της επανάστασης Τσε Γκεβάρα

Μετά από τον θάνατο γνωστής Ελληνίδας ηθοποιό, τον οποίο ανακοίνωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας, άλλη μία ανακοίνωση είδε το φως της δημοσιότητας και αυτή τη φορά σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς έγινε γνωστό εδώ και λίγες ώρες πως έφυγε από τη ζωή ο γιος του επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Ο γιος του, Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πέθανε τη Δευτέρα 29/8 στο Καράκας σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή προσβολή, όπως ανακοίνωσε ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Η ανακοίνωση για τον θάνατο του γιου του Τσε Γκεβάρα

«Με βαθύτατη λύπη, λέμε αντίο στον Καμίλο, γιο του Τσε και άνθρωπο που προωθούσε τις ιδέες του» ανακοίνωσε ο πρόεδρος στο λογαριασμό του στο Twitter. Σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa latina, ο Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Καράκας όταν υπέστη «πνευμονική εμβολή η οποία προκάλεσε έμφραγμα».

Ποιος ήταν ο αντάρτης Τσε Γκεβάρα

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής-Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε. Όπως και ο Μάο Τσε Τούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανέπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.