"Καλή αρχή" - Η Χάρις Αλεξίου ανακοίνωσε τα ευχάριστα

Μέσα από μια ανάρτηση στο Instagram

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζει ένα κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου» σε μία θεατροποιημένη παράσταση με τη Χάρις Αλεξίου και τη Όλια Λαζαρίδου, στη κεντρική σκηνή του Θεάτρου από τις 9 Σεπτεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις, κάτι που έχει γνωστοποιεί εδώ και μερικές μέρες η πρώτη.

Η παράσταση που θα συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου

Με την παράσταση ξεκινά το ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT II μια διοργάνωση του Δ.Θ.Π., η οποία θα διαρκέσει από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η παράσταση βασίστηκε σε αποσπάσματα από το «Αϊβαλί η Πατρίδα μου» του Φώτη Κόντογλου και ένα απόσπασμα από το διήγημα της Έλλης Παπαδημητρίου «Κοινός Τόπος».

Το έργο-υπό μορφή θεατρικού αναλογίου-σχεδιάστηκε από τις Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση και Δάφνη Ρόκου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας Γαλιλαία.

Ο ζωγράφος και ποιητής Φώτης Κόντογλου (1895-1965), αντιπροσωπευτικός της Γενιάς του Ά30, αναπολεί και καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί. Εκεί που γεννήθηκε και έζησε μέχρι και τα 17 του χρόνια. Μέσα από την προσωπική του γλώσσα, αναζητά την αυθεντική ελληνικότητα κι αφήνει να ξεφύγει μέσα από τις λέξεις και το ύφος του, ένας βαθύς αναστεναγμός για εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του Διωγμού και της Καταστροφής.

Η ανάρτηση της τραγουδίστριας

Η Χάρις Αλεξίου προχώρησε πριν μερικές ώρες σε μια σχετική ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, μοιράζοντας την χαρά και την ανυπομονησία της.

"«Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου» Η θάλασσα του Φώτη Κόντογλου μας ταξιδεύει από σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εκεί που φιλοξενήθηκαν στην αρχή, οι πρόσφυγες που φτάσανε από την Μικρά Ασία. Καλό μας ταξίδι Όλια. Τιμή μου να μοιράζομαι την σκηνή μαζί σου", έγραψε χαρακτηριστικά στην λεζάντα της ανάρτησής της, με τους διαδικτυακούς της φίλους να εύχονται στις δύο γυναίκες καλή επιτυχία.

Η παράσταση που θα συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου