«Ζήσαμε μαζί μια υπέροχη ζωή» - Θρήνος για τον Ηλία Ψινάκη

«Ζήσαμε μαζί μια υπέροχη ζωή»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Η είδηση θανάτου της Ειρήνης Παππάς προκάλεσε τεράστια θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο καθώς άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 96 ετών, λίγες ώρες μετά το θάνατο του Κώστα Καζάκου. Μάλιστα, αρκετοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να πουν το τελευταίο "αντίο" στη γνωστή ηθοποιό.

Ανάμεσά τους είναι και ο Ηλίας Ψινάκης ο οποίος θέλησε να γράψει μια ανάρτηση και να γράψει χαρακτηριστικά: «Αγαπημένο μου Ειρηνάκι! Ζήσαμε μαζί μια υπέροχη ζωή, ταξίδια, δόξες, party, πλάκες, γέλια και ούτε μία δυσάρεστη στιγμή! Μου γνώρισες σπουδαίους ανθρώπους που κάναμε παρέα και κέρδισα πολλά! Ποιον να πρωτοθυμηθώ… Franco Ζeffirelli, Nino Rota, Menotti, Antoni Kouin, Anna Magnani, Sofia Loren, Pasolini, Delon, Dalida, Visconti, Garcia Marquez.

Αυτούς και άλλους πολλούς είδα ψάχνοντας τις παλιές φωτογραφίες μας. Βάζω αυτή γιατί είναι η αγαπημένη μου και μου θυμίζει που το σκάγαμε στο Χιλιομόδι, το χωριό σου. Θυμάμαι που φοράγαμε τις κελεμπίες και τραγούδαγες τις “ωδές”! Απ΄όλη αυτή τη παρέα, ο μόνος που μου έχει απομείνει και μπορώ να μοιραστώ αυτές τις αναμνήσεις είναι ο Γιώργος Βογιατζής.

Σε είχαμε χάσει πολύ πριν μας τη κάνεις για τα καλά. Θα βρεθείς πάλι επιτέλους με τον μεγάλο σου έρωτα, τον Brando και τους καλούς μας φίλους, Βασίλη Φωτόπουλο, Βαγγέλη, Ντέμη Ρούσσο, Κακογιάννη και όλη τη παλιοπαρέα. Εμένα θα μου μυρίζει πάντα γιασεμί…».

Η σπαρακτική ανάρτηση του Ηλία Ψινάκη

Λίγα λόγια για την Ειρήνη Παππά

Γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων, όπως ο παππούς της, οι γονείς της και η θεία της που την επηρέασαν στη μόρφωσή της. Η μητέρα της Ελένη Λελέκου, από το γένος Πρεβεζάνου, ήταν δασκάλα, από την οποία είχε ακούσει πολλά παραμύθια και ιστορίες.

Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας και την έμαθε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες. Οι γονείς της είχαν τέσσερα κορίτσια. Αδελφές της είναι η Ευαγγελία Λελέκου-Μανθοπούλου (1925-), ιατρός ακτινολόγος, πρώην διευθύντρια του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και η λογοτέχνιδα και ποιήτρια Δέσποινα Λελέκου-Τατάκη(1926- 2009).

Ο προπάππος της Σταύρος Λελέκος, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, έγραψε το πρώτο συντακτικό της ελληνικής γλώσσας (1881), όπως και άλλα βιβλία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι γονείς της είχαν αντιρρήσεις όταν στην εφηβεία της τους είπε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Ανιψιός της είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μανούσος Μανουσάκης, γιός τής αδελφής της Δέσποινας. Επίσης ανιψιός της είναι και ο ηθοποιός Αίαντας Μανθόπουλος, γιος της αδελφής της Ευαγγελίας. Δεν απέκτησε δικά της παιδιά.

Το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά (1922-2018), με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε μέχρι και σήμερα το επίθετό του. Η ίδια προτιμούσε να γράφει το επίθετο με ένα «π», δηλαδή «Παπά». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο γάμος τους διήρκεσε από το 1943 έως το 1947.

Η ίδια είχε αποκαλύψει το 2004 στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, ότι υπήρξε μεταξύ τους μια μακρά και «μυστική αγάπη». Η ίδια είχε πει ότι είχαν συναντηθεί το 1954 στη Ρώμη. Όπως είπε τον εκτιμούσε πολύ, ήταν το «μεγάλο πάθος της ζωής της» και συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 1999 στην Αθήνα.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Άνθρωποι… Άνθρωποι, στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής. Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος, γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της του έμοιαζε σαν «ζωντανή Καρυάτιδα». Την παρουσίασε στον Φίνο και έπαιξε στην πρώτη της ταινία το 1948, που ήταν οι Χαμένοι άγγελοι του Νίκου Τσιφόρου.

Το 1951 έγινε γνωστή διεθνώς με την κοινωνική δραματική ταινία Νεκρή Πολιτεία της Φίνος Φιλμ, στον Μυστρά, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα (ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο) και διαδραματίζεται στον Μυστρά. Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.

Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1967. Το 1979 στο Ηρώδειο, όταν ήταν να παιχτεί το Αντώνιος και Κλεοπάτρα, βρέθηκε σε διαμάχη με τον Δημήτρη Χορν που είχε εκφραστεί απαξιωτικά εναντίον της.