Συγκλονίζει η Μαρία Πολύζου - «Κακοποιήθηκα από τον πατέρα μου όταν ήμουν 11 χρονών»

Η σπάνια εξομολόγηση για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Συγκλονίζει η Μαρία Πολύζου - «Κακοποιήθηκα από τον πατέρα μου όταν ήμουν 11 χρονών»

Η Μαρία Πολύζου παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Ποιος είναι πρωινιάτικα» και μίλησε για όλους και για όλα. Συγκεκριμένα, η πρωταθλήτρια στίβου "άνοιξε" την καρδιά της και μίλησε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά και την κακοποίηση που δέχτηκε από τον ίδιο της τον πατέρα όταν ήταν 11 ετών.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό είχε συγκλονίσει με την αποκάλυψή της για το γεγονός πως έχει κάνει δυο απόπειρες αυτοκτονίας (δείτε εδώ την συνέντευξή της).

Η σπάνια εξομολόγηση της Μαρίας Πολύζου για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια

«Μεγάλωσα στην Πάτρα. Είχα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά ήμουν και ένα παιδί που μόνο του κατάφερνε να βρει διέξοδο και φως στο τούνελ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στα 11, όταν κακοποιήθηκα από τον πατέρα μου, δεν σκέφτηκα να μιλήσω σε κάποιον. Δε νομίζω πως ένα παιδί μπορεί να μιλήσει εύκολα. Πόσω μάλλον για το 1980 που συνέβη σε εμένα. Ένα παιδί που κακοποιείται, παθαίνει σοκ. Παγώνει. Παγώνει ο κόσμος όλος.

Δεν κινείται ο κόσμος. Εκεί έχουμε ένα εσωτερικό παγόβουνο που πρέπει το παιδί κάποια στιγμή να καταφέρει να το κινητοποιήσει. Σε αυτό εμένα με βοήθησε ο αθλητισμός. Μου έδωσε τη δική μου ελευθερία και διέξοδο, την θεραπεία μου.Αυτή η ιστορία δεν είναι κάτι που περνάει εύκολα. Οι εφιάλτες υπάρχουν για χρόνια. Απλά κάποια στιγμή πρέπει να πατήσεις στα πόδια σου και να τα αφήσεις πίσω όλα αυτά».

Ποια είναι η Μαρία Πολύζου

Η Μαρία Πολύζου (γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968), είναι πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής , πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, σήμερα διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού. Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ κι ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από το γυμνάσιο μετά από παρότρυνση του γυμναστή του σχολείου.

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες, κατέχει μέχρι σήμερα (2010) το πανελλήνιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή και το πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου. Ήταν αθλήτρια αρχικά του Έσπερου Πατρών και αργότερα του Πανελληνίου.

Το 1990 έγιναν οι πρώτοι Βαλκανικοί αγώνες γυναικών στην Κωνσταντινούπολη οπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο, η Πολύζου είχε προκριθεί στα 1,500 μ. όπου τερμάτισε 5η. Συμμετείχε και στον μαραθώνιο παρόλο που δεν είχε προκριθεί και τερμάτισε πρώτη με 2 ώρες και 50 λεπτά και νέο βαλκανικό ρεκόρ. Συμμετείχε στους βαλκανικούς αγώνες του 1994, και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου στην Ισπανία το 1993 και στην Ελλάδα το 1995.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα ενώ αρχικά είχε προκριθεί με πανελλήνιο ρεκόρ η ομοσπονδία την απέκλεισε αρχικά από τους αγώνες , έπειτα από διαμαρτυρίες και δημοσιοποίηση του γεγονότος πήρε μέρος πληρώνοντας όλα τα έξοδα μόνη της. Το 1996 στον Μαραθώνιο του Τορίνο είχε τερματίσει 2η με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και επίδοση 2.33.43. Το 1997 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Στην Βουδαπέστη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1998 σημείωσε ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου με χρόνο 2:33:40 το οποίο και αυτό διατηρείται έως σήμερα.