Ο Βασίλης Τσιάρτας καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή - Τι συνέβη

Με αφορμή μια ανάρτηση που είχε κάνει το 2017

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Facebook / Vasilis Tsiartas
Facebook / Vasilis Tsiartas

Σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή και τη χρηματική ποινή των 5.000 ευρώ, καταδικάστηκε ο Βασίλης Τσιάρτας για την τρανσφοβική ανάρτηση που είχε κάνει το 2017, ενώ σε φυλάκιση 28 μηνών καταδικάστηκε και ένας γνωστός τράπερ.

Καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για τρανσφοβική ανάρτηση ο Βασίλης Τσιάρτας

Συγκεκριμένα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε προχωρήσει σε μια ανάρτησα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν! ΥΓ Νομιμοποιήστε και τους παιδόφιλους να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα».

Ωστόσο καταδικάστηκε, κάτι που έκανε γνωστό σήμερα 3/11 ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος σε ανάρτησή του στα social media.

«Σε 10 μήνες φυλάκιση και 5.000€ χρηματική ποινή με αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών παλαίμαχος αθλητής για τρανσφοβική ανάρτηση του το 2017 κατά το χρόνο που συζητούσε η Βουλή το νομοσχέδιο για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου με την οποία διέγειρε αναγνώστες σε πράξεις μίσους και διακρίσεων.

Με την ίδια απόφαση καταδικάστηκε και σε 7 μήνες με αναστολή έτερο πρόσωπο για τρανσφοβική εξύβριση μετά την ανάρτηση. Την μήνυση είχε υποβάλει η αείμνηστη Marina Galanou ως πρόεδρος του Σωματείου Διεμφυλικών. Δεν πρόλαβε να δει την δικαίωση της. Ήμουν δικηγόρος της και τότε και σήμερα.

Συγκλονιστικοί μάρτυρες στο ακροατήριο ο Thanos Vessis, σύντροφος της Μαρίνας και εκδότης του Πολύχρωμου Πλανήτη, η Parvy Palmou ψυχοθεραπεύτρια του ΣΥΔ και φυσικά η Άννα Απέργη, πρόεδρος του ΣΥΔ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι η πρώτη απόφαση εφαρμογής του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 όπως τροποποιήθηκε το 2014 για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω ταυτότητας φύλου». έγραψε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών παλαίμαχος αθλητής για...

Posted by Vasilis Sotiropoulos on Thursday, November 3, 2022

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Τσιάρτα

Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Νάουσα και ξεχώρισε γρήγορα για την άρτια τεχνική του. Τον Δεκέμβριο του 1992 τον απέκτησε η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Βασίλης Τσιάρτας εξελίχθηκε σε κορυφαίο επιθετικό μέσο. Την περίοδο 1995-96 έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, κατέκτησε το Κύπελλο με την ΑΕΚ σημειώνοντας χατ τρικ στον τελικό, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Το καλοκαίρι του 1996 δέχθηκε την πρόταση της Σεβίλλης και μετακόμισε στο ισπανικό πρωτάθλημα. Φόρεσε τη φανέλα της ομάδας της Ανδαλουσίας για τέσσερα χρόνια και το 2000 αποφάσισε να επαναπατριστεί και να επιστρέψει στην ΑΕΚ. Αγωνίστηκε στην Ένωση μέχρι το 2004 έχοντας πολύ καλή συνεργασία με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Η καριέρα του μετά το Euro 2004 ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Πέρασε ένα εξάμηνο στη Γερμανία με την Κολωνία και ένα μικρό χρονικό διάστημα με τον Εθνικό Πειραιώς.

Στην A’ Εθνική είχε 195 συμμετοχές με 80 τέρματα, στους αγώνες Κυπέλλου 24 συμμετοχές με 12 τέρματα και στην Ευρώπη 49 συμμετοχές με 10 τέρματα. Συνολικά ο Βασίλης Τσιάρτας μαζί με την παρουσία του στο εξωτερικό συμμετείχε σε 434 αγώνες πρωταθλήματος σκοράροντας 148 τέρματα και αξιοσημείωτο είναι πως δεν αποβλήθηκε ποτέ στην καριέρα του.

Τον Ιούλιο 2021 ανακοινώθηκε ότι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ Β΄. Ύστερα από αντιδράσεις των οπαδών της ΑΕΚ ο Τσιάρτας παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία.