«Έκανα υπέρηχο κοιλίας και...» - Η αποκάλυψη της Ολυμπίας Χοψονίδου μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Τι συνέβη

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Μια αποκάλυψη σχετικά με την υγεία της μετά τις 6 εγκυμοσύνες της έκανε η Ολυμπία Χοψονίδου με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, μετά την συγκινητική εξομολόγηση της σχετικά με τη ζωή στο σπίτι και τις δύο παλίνδρομες κυήσεις που είχε.

Όπως αποκάλυψε λοιπόν το πρώην μοντέλο, μετά από εξέταση υπέρηχου κοιλιάς, βγήκε στα αποτελέσματα πως έχει διάσταση ορθών κοιλιακών 5,8-6 εκατοστά.

Η ανάρτηση της Ολυμπίας Χοψονίδου

«Έχω και εγώ μια ερώτηση και όποιος/α ξέρει ας με βοηθήσει! Πριν αρκετό έκαναν υπέρηχο κοιλιάς... για να δω γιατί μονίμως νοιώθω ένα φούσκωμα και γενικά μια δυσφορία.. έχω διάσταση ορθών κοιλιακών 5,8-6 εκατοστά δεν ξέρω αν είναι πολύ ή λίγο. Κανείς με κάτι παρόμοιο; Και αν ναι τι έκανε;», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ολυμπία Χοψονίδου

Τι είναι η διάσταση ορθών κοιλιακών μυών

Η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών ή διάσταση της λευκής γραμμής (diastasis recti), αποτελεί έναν ανατομικό όρο για να περιγράψει την κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από μια μη φυσιολογική απόσταση μεταξύ των δύο ορθών κοιλιακών μυών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το μέχρι ποια απόσταση μεταξύ των δύο αυτών μυών είναι φυσιολογική, η επικρατούσα άποψη είναι ότι κάθε απόσταση μεγαλύτερη των 2-3εκ θα πρέπει να θεωρείται παθολογική.

Η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών μπορεί να είναι συγγενής (εμφανίζεται χαρακτηριστικά στα νεογνά) ή επίκτητη. Η επίκτητη μορφή οφείλεται σε μια προοδευτική χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, η οποία και οδηγεί τελικά στο διαχωρισμό των ορθών κοιλιακών μυών.

Στους παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της διάστασης των ορθών κοιλιακών συγκαταλέγονται καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (όπως είναι η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία), προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα και νοσήματα του συνδετικού ιστού.

Κλινικά τα άτομα με διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών παρουσιάζουν άλλοτε άλλου βαθμού προβολή της κοιλίας προς τα μπροστά λόγω της χαλαρότητας-αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος να συγκρατήσει τα όργανα της κοιλίας στη θέση τους. Σε βάθος χρόνου μπορούν να παρουσιασθούν και άλλα συμπτώματα, όπως πόνοι στη μέση και λειτουργικές διαταραχές από το γαστρεντερικό (δυσκοιλιότητα) και το ουροποιητικό (ακράτεια ούρων) σύστημα.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών υπάγονται σε μια από τις παρακάτω δυο κατηγορίες:

  • Μικροκαμωμένες και λεπτές γυναίκες με ιστορικό εγκυμοσύνης μεγάλου εμβρύου ή ιστορικό δίδυμης-πολύδυμης κύησης ή πολλαπλές εγκυμοσύνες – στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται προβολή της κοιλιάς κυρίως περιομφαλικά
  • Άνδρες μέσης-μεγάλης ηλικίας, συνήθως παχύσαρκοι ή με ιστορικό έντονης σωματικής άσκησης –στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται προβολή της κοιλιάς ψηλότερα από το επίπεδο του ομφαλού.