Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 | Επικοινωνία

Σελίν Ντιόν: Παγκόσμιο σοκ - Διαγνώστηκε με ανίατη νευρολογική ασθένεια

Ποια η κατάσταση της υγείας της

Σελίν Ντιόν: Παγκόσμιο σοκ - Διαγνώστηκε με ανίατη νευρολογική ασθένεια
Instagram - Celine Dion
News 08.12.2022 13:51
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Ανατριχίλα έχει προκαλέσει η είδηση που κυκλοφόρησε πριν από λίγη ώρα αφορά την παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια, Σελίν Ντιόν. Η ίδια με μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram αποκάλυψε πως πάσχει από μία ανίατη νευρολογική ασθένεια.

Η ίδια έχει ακυρώσει τις συναυλίες της τον τελευταίο καιρό και έτσι πήρε την απόφαση να βγει και να μιλήσει ανοιχτά για την δύσκολη κατάσταση την οποία έχει κληθεί να αντιμετωπίσει.

Η τραγουδίστρια, διαγνώσθηκε με μια ανίατη νευρολογική ασθένεια, το Stiff Person Syndrome (σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου).

Η πάθηση αυτή αφήνει επηρεάζει τους μυς και κλειδώνει το σώμα σε άκαμπτες θέσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο αυτό, υπάρχουν θεραπείες για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, με την Ντιόν να αναφέρει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα.

Η ανακοίνωση της Σελίν Ντιόν για την κατάσταση της υγείας της

«Γεια σε όλους, συγγνώμη που μου πήρε τόσο καιρό να επικοινωνήσω μαζί σας. Μου λείπετε όλοι τόσο πολύ και ανυπομονώ να βρεθώ στη σκηνή και να σας μιλήσω από κοντά. Όπως ξέρετε ήμουν πάντα ένα ανοιχτό βιβλίο ωστόσο δεν ήμουν έτοιμη να πω τίποτα. Αλλά τώρα είμαι.
Αντιμετωπίζω ένα προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολύ καιρό και μου ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσω για όλα όσα περνάω.

Πρόσφατα διαγνώστηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται Stiff Person Syndrome (σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου) και επηρεάζει έναν στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αν και ακόμα μαθαίνουμε γι' αυτή τη σπάνια πάθηση, τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι που προκαλεί όλους τους σπασμούς που είχα».

Και σημείωσε πως «δυστυχώς, αυτοί οι σπασμοί επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής μου ζωής, μερικές φορές με δυσκολεύουν όταν περπατάω και δεν μπορώ να τραγουδώ όπως παλιά».

Τι είναι το Stiff Person Syndrome που έχει η Σελίν Ντιόν

Το σύνδρομο Stiff-person (SPS), γνωστό και ως σύνδρομο stiff-man (SMS),είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή ασαφούς αιτίας που χαρακτηρίζεται από προοδευτική ακαμψία και δυσκαμψία.

Η δυσκαμψία επηρεάζει κυρίως τους μυς του κορμού και συνοδεύεται από σπασμούς, με αποτέλεσμα παραμορφώσεις της στάσης. Ο χρόνιος πόνος, η μειωμένη κινητικότητα και η οσφυϊκή υπερλόρδωση είναι κοινά συμπτώματα.

Το SPS εμφανίζεται σε περίπου ένα στα εκατομμύριο άτομα και εντοπίζεται συχνότερα σε μεσήλικες. Μια μικρή μειοψηφία ασθενών έχουν την παρανεοπλασματική ποικιλία της πάθησης. Παραλλαγές της πάθησης, όπως το σύνδρομο δύσκαμπτου άκρου που επηρεάζει κυρίως ένα συγκεκριμένο άκρο, παρατηρούνται συχνά.

Το SPS περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1956. Τα διαγνωστικά κριτήρια προτάθηκαν τη δεκαετία του 1960 και βελτιώθηκαν δύο δεκαετίες αργότερα.

Στη δεκαετία του 1990 και του 2000 ο ρόλος των αντισωμάτων στην πάθηση έγινε πιο ξεκάθαρος. Οι ασθενείς με SPS έχουν γενικά αντισώματα GAD, τα οποία σπάνια εμφανίζονται στον γενικό πληθυσμό. Για τη διάγνωση. εκτός από τις εξετάσεις αίματος για το GAD, οι ηλεκτρομυογραφικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της παρουσίας της πάθησης.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

''Αναγκάστηκα να το ρίξω στα αντικαταθλιπτικά'' - Σοκάρουν οι αποκαλύψεις του Ozzy Osbourne για το Πάρκινσον

5+1 διάσημοι Έλληνες που παλεύουν με τα αυτοάνοσα νοσήματα - Μίλησαν ανοιχτά για το πρόβλημά τους

Share