Δύσκολες ώρες για την Ελίζαμπεθ Ελέτσι - «Μετά από 5 ώρες χειρουργείο...»

Τι συνέβη;

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Instagram / Ελίζαμπεθ Ελέτσι
Instagram / Ελίζαμπεθ Ελέτσι

Πριν από λίγες ημέρες η Ελίζαμπεθ Ελέτσι παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για ένα άγνωστο περιστατικό το οποίο την είχε εκνευρίσει πολύ, χωρίς να αναφέρει τίποτα για κάποιο πρόβλημα στην υγεία της. Παρόλα αυτά, δεν πέρασαν πολλές μέρες και η ίδια βρέθηκε στο νοσοκομείο.

Η ίδια έχει περάσει αρκετές δύσκολες στιγμές στη ζωή της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την σεξουαλική παρενόχληση που έχει δεχθεί, και αυτή η οποία διανύει αυτή την περίοδο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η ανάρτηση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι από το νοσοκομείο

Τι ακριβώς συνέβη, όμως; Η πρώην παίκτρια του Survivor εξήγησε αρχικά πως πλέον είναι καλά αν και ταλαιπωρήθηκε αρκετά λόγω του χειρουργείου που πραγματοποίησε. Ανέφερε πως έκανε αφαίρεση ινομυωμάτων και θέλησε να παρακινήσει τον κόσμο που την παρακολουθεί να κάνει εξετάσεις και να μην αφήνει την μοίρα του στην τύχη.

«Σας ευχαριστώ όλους πραγματικά για τα μηνύματα σας. Είναι όλα περαστικά. Έκανα αφαίρεση ινομυωμάτων ήταν αρκετά. Μετά από 5 ώρες χειρουργείο δόξα τω Θεώ είμαι καλά. Ευχαριστώ πολύ τον γιατρό μου Παναγιώτη Ψάθα που μου φρόντισε δεόντως καθώς και την ομάδα του νοσοκομείου για την άριστη φροντίδα. Μην αμελείτε ποτέ την υγεία σας η πρόληψη σώζει ζωές!», έγραψε χαρακτηριστικά στο προφίλ της.

Ελίζαμπεθ Ελέτσι νοσοκομείο

Ελίζαμπεθ Ελέτσι ανάρτηση από το νοσοκομείο

Τι είναι τα ινομυώματα και πώς θεραπεύονται

Πολλές γυναίκες διαγιγνώσκονται με ινομυώματα μήτρας ή αλλιώς λειομυώματα. Τα ινομυώματα είναι σφαιρικοί όγκοι που εμφανίζονται οπουδήποτε στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα μήτρας που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό της μήτρας λέγονται υποβλεννογόνια και συνήθως είναι αυτά τα ινομυώματα που προκαλούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Όταν τα ινομυώματα είναι προς το εξωτερικό της μήτρας (υπορογόνια ινομυώματα μήτρας) ή όταν κρέμονται από αυτήν (τα μισχωτά ινομυώματα μήτρας) τότε δεν δημιουργείται συνήθως πρόβλημα.

Πως τα ινομυώματα μήτρας δημιουργούνται και πότε εμφανίζονται;
Η αιτία της δημιουργίας για τα ινομυώματα της μήτρας είναι άγνωστη. Πρόκειται για μάζες από ίνες που περιπλέκονται ακανόνιστα μεταξύ τους και δημιουργούν μια σκληροελαστική μάζα. Όταν αυξηθούν αρκετά σε μέγεθος τότε μπορεί να νεκρωθεί το εσωτερικό τους και αυτό δημιουργεί πόνο.

Τα ινομυώματα μήτρας εμφανίζονται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μια γυναίκα μπορεί να έχει ένα ή πολλαπλά ινομυώματα, τα οποία μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, ομαλά ή πολυλοβωτά. Μόνο το 2% από τα ινομυώματα σχετίζονται με κακοήθεια, δηλαδή μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή νεοπλάσματος, το σάρκωμα.

Ινομυώματα Μήτρας: Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται;

Μια γυναίκα με ινομυώματα μήτρας μπορεί να έχει συμπτώματα όπως αιμορραγία, αίσθημα πίεσης στην πύελο και δυσκολία στην ούρηση ή της αφόδευση Τα ινομυώματα υποχωρούν αυτόματα μετά την εμμηνόπαυση. Η ύπαρξη ινομυωμάτων ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Πότε χρειάζεται χρειάζεται θεραπεία για τα ινομυώματα μήτρας;

Δεν είναι απαραίτητη πάντα η αντιμετώπισή για τα ινομυώματα μήτρας, παρά μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η αντιμετώπισή τους είναι συνήθως χειρουργική. Υπάρχουν και εναλλακτικές θεραπείες για το ινομύωμα οι οποίες μπορεί να είναι η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, όπως είναι η ουλιπριστάλη ή σε ενέσιμη μορφή, όπως είναι τα GnRH. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εμβολισμού ή η καταστροφή του ινομυώματος με θεραπευτικό υπέρηχο.

Οι παραπάνω εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές και σκοπό έχουν συνήθως την καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης για το ινομύωμα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες ή στις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους η αντιμετώπιση για τα ινομυώματα μήτρας μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Στις γυναίκες που επιθυμούν τη διατήρηση της μήτρας, τότε γίνεται μόνο η εξαίρεση του ινομυώματος.

Η αφαίρεση του ινομυώματος είναι μια επέμβαση η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα και χειρουργική ταχύτητα, διότι σε απαιτητικές περιπτώσεις μπορεί να απειληθεί η δυνατότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος. Μπορεί να γίνει με ανοιχτή τομή ή λαπαροσκοπικά.

Πηγή: https://www.euroclinic.gr/article/inomyomata-mitras/