Θρήνος για την Ελένη Τσαλιγοπούλου

«Έφυγε σήμερα...»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
NDP
NDP

Δύσκολες είναι οι τελευταίες ημέρες για πολλούς από τους διάσημους της ελληνικής σόουμπιζ, καθώς βιώνουν βαρύ πένθος. Από τη μία πλευρά η Ελένη Μενεγάκη με τον Γιάννη Λάτσιο έχασαν ένα σημαντικό πρόσωπο από τη ζωή τους, ενώ από την άλλη και η Χάρις Αλεξίου είναι θλιμμένη για τον θάνατο του φίλου της.

Ωστόσο, ένας ακόμη θάνατος ανακοινώθηκε την Πέμπτη 5/1 μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του Κώστα Λειβαδά στο Facebook. Ο ίδιος αποκάλυψε πως η πασίγνωστη και πολύ αγαπητή τραγουδίστρια, Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι βυθισμένη στο πένθος, διότι έφυγε από τη ζωή η μητέρα της σε ηλικία 93 ετών. Η κηδεία της, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Η σπαρακτική ανάρτηση της Ελένης Τσαλιγοπούλου για τον θάνατο της μητέρας της

«Έφυγε σήμερα στη Νάουσα και η ΑΓΓΕΛΑ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, η μητέρα της Ελένης πλήρης ημερών και αγάπης…τελευταία των Μοικανών μιας γενιάς και μιας παρέας αλύγιστης που έμαθε με το που γεννήθηκε την φρικη των πολεμων και των ξεριζωμων και πως η σκληρη δουλεια και οι τραγωδιες οι ανθρωπινες, περνουν παντα πιο υποφερτα με την παρηγορια του Θεου δηλαδη το τραγουδι. Ακούραστη ,αστειρευτη επι 50 χρονια τοσο σαν οικοδεσποινα ασύλληπτη, οσο και σαν μυθος της εστιασης εδωσε αρτον και οινο και πνευμα σε χιλιαδες ανθρωπους χωρις να χασει λεπτο την αθωοτητα της και την πιστη της στον ανθρωπο και τις δυνατοτητες του αλλα και σε οσα ειναι αορατα ....οι μνημες και οι δοξασιες του Ποντου ,οι δεισιδαιμονιες και το μελος της Πολης και οι ανεπαναληπτες διηγησεις της θα μπορουσαν να κανουν μια τριλογια τριων τομων για τον Ελληνισμο και την ατελειωτη περιπετεια του… Οικογενεια που χτυπηθηκε απο το 22 ,απο τον Δευτερο παγκοσμιο και πως(δεν το χωρεσε ο νους μου ποτε ) τρια μικρα παιδια φευγουν απο τη Θεσσαλονικη με τα ποδια περνωντας πανω απο σωρους νεκρων και φτανουν χωρις συνοδο και κηδεμονα στην ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ Ναουσας σε μια σχεδον τριτη και παντοτινη πατριδα… 15 ετων ειχε το αλογο της και εμαθε να το κουμανταρει χωρις σελα φυσικα . Χαλυβδωθηκε σε ολα τα πεδια και με ολους τους τροπους ενω ταυτοχρονα ηταν καθημερινα η ζωντανη αποδειξη οτι οι Ακριτες βρισκονται στην υπερασπιση της τρυφεροτητας μας. Εχασε τον αγαπημενο της συζυγο Τακη το 2012 ,και ολο ελεγε αναμεσα στην αυλη και τις αγαπημενες τις γατες πως αργα η γρηγορα θα παει να τον βρει. Η κραση ομως η ψυχη και η αγαπη που πηρε και εδωσε την κρατησαν μεχρι σημερα… Ενα αληθινο φαινομενο για μενα ατοφιου ενστικου,δυναμης και σοφιας που την αγαπησα και τη θαυμασα για παντα . Οχι πιο πλατεια απο τη ζωη οπως συνηθιζεται να λενε αλλα η ζωη η ιδια και το ποταμι της…», έγραφε η ανακοίνωση.

Η ίδια η καλλιτέχνιδα προχώρησε στη δημοσίευση μίας φωτογραφίας της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ανατριχιάζοντας το κοινό που την παρακολουθεί, το οποίο θέλησε να της ευχηθεί συλλυπητήρια μέσα από μηνύματα και σχόλια.

«Νάουσα, στο πρώτο φως της μέρας, και μια αναπάντεχη αισιοδοξία. Μου βγήκε ο καλλιτέχνης και την έβγαλα με την γάτα της 4 μέρες πριν φύγει! Τώρα είναι ελεύθερη και ο γιος μου λέει ότι η γιαγιά τώρα κάνει κωλοτούμπες χωρίς τα πάμπερς και το Πι της.

Την πήρα πριν κάποια χρόνια να της πω χρόνια πολλά για τα γενέθλια της και μου λέει, αχ πουλοπομ, δηλαδή πουλάκι μου, εγώ νόμιζα ότι θα πέθαινα στα 9 μου και ζω ακόμα. Το ’40 στη μεγάλη πείνα, στα 9 της χρόνια, έφυγε από τα προσφυγικά των Αμπελοκήπων της Σαλονίκης μαζί με 30 ακόμα παιδιά προς ανεύρεση φαγητού πριν τα Χριστούγεννα, και φτάσανε σε ένα χωριό έξω από τη Νάουσα, λίγο πριν το Πάσχα, μόνο 7 παιδιά!

Τα άλλα πέθαναν στο δρόμο, από χωριό σε χωριό, στα χωράφια, στις εκκλησίες, και κάπου εκεί αυτό το παιδί σταμάτησε να φοβάται το θάνατο. Η μάνα μου! Όσο κι αν μου έσπαγε τα νεύρα την θαύμαζα βαθιά… Μια γυναίκα χαμαιλέοντας, θεριό ανήμερο, ευέλικτη, έξυπνη και φοβερή μαγείρισσα. Δεν ήξερε γράμματα, αλλά ήξερε όλα τ’ άλλα…».

Ελένη Τσαλιγοπούλου μαμά
Instagram / Ελένη Τσαλιγοπούλου