Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας - Σε αναπηρικό καροτσάκι, µε καθετήρες

Μαζί με την οικογένειά του

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
NDP
NDP

Το βράδυ της Τρίτης 10/1 έγινε γνωστό πως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή (δείτε εδώ τι συνέβη), σκορπίζοντας θλίψη σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην οικογένειά του.

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Η Σοφία ήταν βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 μέχρι την παραίτηση του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας το 2014 και την άνοδο του υιού της Φιλίππου ΣΤ΄ στον ισπανικό θρόνο.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β΄, ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος. Το 1955 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα της Σπάρτης.

Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄.
Τον Σεπτέμβριο του 1964 ο 24χρονος Κωνσταντίνος παντρεύεται την 18χρονη Άννα Μαρία, παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η Φρειδερίκη.

Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία απέκτησαν δυο κόρες και τρεις γιους: την κόρη τους, Αλεξία η οποία παντρεύτηκε στο Λονδίνο τον αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες Κιντάνα με τον οποίον απέκτησαν 4 παιδιά. Τον Παύλο, πρώην Διάδοχο της Ελλάδος (20 Μαΐου 1967, Τατόι). Παντρεύτηκε στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ-Μίλλερ με την οποίαν απέκτησαν 5 παιδιά.

Τον Νικόλαο ο οποίος παντρεύτηκε στις Σπέτσες την Τατιάνα Μπλάτνικ. Τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο την Νίνα Φλορ αρχικά με πολιτικό γάμο στο Σαιν-Μόριτζ της Ελβετίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2020 και στην συνέχεια με θρησκευτικό γάμο στην Μητρόπολη Αθηνών.

Ο Κωνσταντίνος Β’ διετέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων από τον Μάρτιο του 1964 έως τον Ιούνιο του 1973, οπότε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου αποφάσισε την κατάργηση του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και την υιοθέτηση του πολιτεύματος της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο τέως βασιλιάς τα τελευταία χρόνια έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις ενώ μετακινούνταν με αναπηρικό αμαξίδιο, όπως και τον είχαμε δει στον γάμο του γιου του, Φίλιππου με τη Νίνα Φλορ στη στην Μητρόπολη Αθηνών τον Οκτώβριο του 2021.

Αυτή ήταν και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση συγκεκριμένα, στις 19 Οκτωβρίου όπου τους εντόπισε ο φωτογραφικός φακός του Secret σε γνωστό καφέ της Αθήνας.

Τον συνόδευαν η σύζυγός του, Άννα Μαρία, καθώς και οι αδελφές του, η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και η Ειρήνη. Οι τέσσερίς τους απόλαυσαν τη βόλτα με τη βασιλική οικογένεια να αποχωρεί λίγο αργότερα από το κεντρικό κατάστημα εστίασης, στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου. Ο τέως βασιλιάς καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, µε ρινικούς καθετήρες, απαραίτητους για οξυγονοθεραπεία.

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος
Πηγή φωτογραφίας: Secret

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος εμφάνιση
Πηγή φωτογραφίας: Secret

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος τελευταία εμφάνιση
Πηγή φωτογραφίας: Secret