Eurovision: Σκάνδαλο με τον 16χρονο εκπρόσωπο της Ελλάδας - Ενδέχεται να ακυρωθεί η συμμετοχή του

Τι συνέβη;

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Eurovision: Σκάνδαλο με τον 16χρονο εκπρόσωπο της Ελλάδας - Ενδέχεται να ακυρωθεί η συμμετοχή του

Η Eurovision 2023 θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες και οι χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση για τους εκπροσώπους τους. Η Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, κατέληξε στον τραγουδιστή που θα βγει στη σκηνή και θα τραγουδήσει για την χώρα και πρόκειται για τον 16χρονο Βίκτωρα Βερνίκο. Ο νεαρός καλλιτέχνης είναι ανιψιός της φωτογράφου Μαρίνας Βερνίκου. Ο Βίκτωρας Βερνίκος ή Victor Vernicos, όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη φετινή Eurovision, που θα διεξαχθεί συγκεκριμένα τον Μάιο στο Λίβερπουλ.

Ήδη το κοινό έχει εξαγριωθεί με αυτή την απόφαση, διότι πολλοί θεωρούν πως είναι πολύ μικρός ενώ άλλοι τονίζουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι και θα ήθελαν ο εκπρόσωπος να επιλέγεται εξολοκλήρου από το κοινό (μίλησαν μέχρι και για παιδική εργασία στο Twitter), ωστόσο ο μεγάλος σάλος ξέσπασε την Πέμπτη 2/2, μέσα από την εκπομπή του ALPHA, Super Κατερίνα, όταν ο δικηγόρος της δεύτερης υποψήφιας για την θέση παρενέβη.

"Σάλος" στην ΕΡΤ με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Eurovision

Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν τρεις επιλογές. Αυτές ήταν: το τραγούδι «Liar» με τη Μελίσσα Μαντζούκη, ο Βίκτωρ Βερνίκος με το τραγούδι «What they say» και το «Shout out» από το ντουέτο Αντωνία Καούρη και Μαρία Μαραγκού.

«Διέρρευσε το ρεφρέν του κομματιού, που θα το αλλάζαμε, και όχι τα κουπλέ, τα οποία μας άρεσαν και θα τα κρατούσαμε. Αυτό σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, αποφασίσαμε να το αποσύρουμε και να ξαναδοκιμάσουμε κάποια άλλη στιγμή με ένα άλλο κομμάτι» δήλωσε η Μαρία Μαραγκού, με την Αντωνία Καούρη να σημειώνει από την πλευρά της πως η συγκεκριμένη διαρροή τις αδίκησε.

«Προσπαθήσαμε πολλές φορές να αλλάξουμε το ρεφρέν με τη Μαρία αλλά δεν τα καταφέραμε. Τα κριτήριά μας ήταν μόνο καλλιτεχνικά», είχε δηλώσει η τρίτη διαγωνιζόμενη, Αντωνία Καούρη.

Η Μελίσσα Μαντζούκη, λοιπόν, ενημερώθηκε πως οι ψήφοι του κοινού ήταν πολύ περισσότεροι από εκείνες του νεαρού και δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δηλαδή, εκείνη είχε 693 ψήφους από τον κόσμο, ενώ εκείνος 509. Επομένως το αποτέλεσμα κρίθηκε από την επιτροπή της ΕΡΤ. Με την σειρά τους, λοιπόν, εκείνοι έδωσαν 440 και 740 ψήφους αντίστοιχα, "κατατροπώνοντας" την νεαρή κοπέλα.

Έτσι, μπήκαν υποψίες στην ίδια πως η επιτροπή μπορεί να γνώριζε τα αποτελέσματα του κοινού και γι' αυτό "μαγείρεψαν" τις ψήφους τους ώστε να χάσει την θέση της νικήτριας. Αυτό θα προσπαθήσει να διαλευκάνει ο δικηγόρος της και μέχρι τότε όλα βρίσκονται στον αέρα.

«Τα αποτελέσματα ήρθαν στα χέρια μας, διότι υπήρχε το δικαίωμα των συμμετεχόντων να τα ζητήσουν. Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε μία απήχηση και γι’ αυτό είχαμε κάποιες ενστάσεις για την χαοτική διαφορά που είχε στην ψηφοφορία της επιτροπής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Ζωτιάδης.

«Είμαστε σε αναμονή. Έχουμε δώσει προθεσμία μέχρι αύριο στην ΕΡΤ να μας απαντήσει για την αναλυτική διαδικασία. Για παράδειγμα, η επιτροπή ψήφισε αφού ήξερε τα αποτελέσματα του κοινού; Περιμένουμε την απάντηση, θα κινηθούμε νομικά. Δε μπορεί να βγαίνει από τον Δεκέμβριο ο κύριος Ζούλας και να λέει ότι είναι δημοκρατικό».

Αυτή τη διαδικασία ακολούθησαν για να επιλεγεί

Το κρατικό κανάλι λοιπόν αποφάσισε τη συμμετοχή και του κοινού και συγκεκριμένα, εβδομήντα φίλοι της Eurovision θα αποτελέσουν τα μέλη της «Επιτροπής Κοινού» και θα έχουν μαζί με την Επιτροπή της ΕΡΤ τη δυνατότητα να μετέχουν ενεργά στην τελική φάση της επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Τα εβδομήντα μέλη της Επιτροπής θα προκύψουν ύστερα από κλήρωση και διαδικασία που διασφαλίζει το αδιάβλητο και την ηλικιακή αντιπροσωπευτικότητα του κοινού της Eurovision.Συγκεκριμένα θα κληρωθούν 25 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών, 20 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 25-34, 15 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 και 10 μέλη στην ηλικιακή κατηγορία 45+.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Το τραγούδι της Ελλάδας θα προκύψει από συνδυασμό των δύο αποτελεσμάτων, τόσο της Επιτροπής Κοινού όσο και της 7μελούς Επιτροπής της ΕΡΤ, με συντελεστή βαρύτητας 50,6% στην ψήφο της Επιτροπής Κοινού, έναντι 49,4% της ψήφου της Επιτροπής της ΕΡΤ.

Δηλαδή ακριβώς όπως θα προκύψει το νικητήριο τραγούδι στον Τελικό της Εurovision 2023, ύστερα από την πρόσφατη αλλαγή στους κανόνες ψηφοφορίας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ ακολουθεί αυτή τη διαδικασία για την ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής.

Πώς θα επιλεγεί το ελληνικό τραγούδι που θα πάει στο Λίβερπουλ για την Eurovision 2023

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της «Επιτροπής Κοινού» και να ψηφίσουν το τραγούδι που προτιμούν, μπορούν να υποβάλουν αίτημα συμμετοχής στο site https://eurovision.ert.gr και στο ειδικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί.

Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα ανοίξει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στις 10 το πρωί και θα παραμείνει ανοιχτή για 48 ώρες, έως το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, επίσης στις 10 το πρωί.

Η διοργάνωση της 67ης Eurovision θα περιλαμβάνει τις συμμετοχές 37 χωρών. Από τις 37 χώρες που θα συμμετάσχουν, οι 31 θα διαγωνιστούν στους δύο ημιτελικούς και 10 από τον κάθε ημιτελικό θα προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό, στον οποίο θα βρεθούν απευθείας τέσσερις από τις Big 5 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία), μαζί με την οικοδέσποινα Μεγάλη Βρετανία και την Ουκρανία.