«Να μην δεχτούν χρήματα οι συγγενείς των θυμάτων εάν τους ζητήσουν να...» - Η αποκάλυψη του Απόστολου Λύτρα για την τραγωδία στα Τέμπη

«Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
«Να μην δεχτούν χρήματα οι συγγενείς των θυμάτων εάν τους ζητήσουν να...» - Η αποκάλυψη του Απόστολου Λύτρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ο Απόστολος Λύτρας, το πρωί της Πέμπτης 16/3, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Κοινωνία Ώρα Mega, σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη και τις αποζημιώσεις που φαίνεται πως θα αποδοθούν στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train (δείτε την εδώ και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται).

Ο ίδιος, λοιπόν, ανέφερε πως καλό θα ήταν να μη δεχθούν τα χρήματα που τους δίνει η εταιρεία εάν τους ζητούνται συγκεκριμένα πράγματα και κρίνεται απαραίτητο να τηρούνται κάποιοι όροι σχετικά με την αποζημίωση και την προκαταβολή αυτής.

Η δήλωση του Απόστολου Λύτρα για τις αποζημιώσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη

«Μετά τις απολογίες των σταθμαρχών και του επόπτη ο εισαγγελέας και ο ανακριτής θα αποφανθούν εάν οι τρεις κατηγορούμενοι θα κρατηθούν προσωρινά ή εάν θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους», είπε αρχικά.

Και στη συνέχεια ανέφερε πως υπάρχουν ορισμένα κενά στο δυστύχημα των Τεμπών, όπως είναι η έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τρένων, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν: «Έχει παρατηρηθεί ότι όπου κάποιος αναθέτει σε εφέτη ανακριτή είτε από φόρτο εργασίας είτε από τις διαδικασίες του δημοσίου, έλεγα και λέω ότι υπάρχει μία καθυστέρηση. Είπα πως εάν υπάρχει καθυστέρηση, αυτή θα είναι ύποπτη. Εάν δεν υπάρχει καθυστέρηση και οι διαδικασίες γίνουν άμεσα, δεν θα υπάρχει καμία υπόνοια και κανένα πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, οφείλουμε να το πούμε».

«Πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα θα κινηθούν οι διαδικασίες. Θα πρέπει να υπάρξουν πραγματογνωμοσύνες, από την πλευρά μας να καλέσουμε τεχνικούς συμβούλους για να έχουμε κι εμείς άποψη του τι έγινε. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα των τελευταίων ημερών, που δεν έχει απαντηθεί, για την έκρηξη, τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Έχουμε ακούσει διάφορα. Δεν έχουμε δει δελτία αποστολής.. Προφανώς, από την εμπειρία μου το λέω, θα πρέπει να υπάρχει κάτι εύφλεκτο», συμπλήρωσε έπειτα.

Ενώ αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που προανήγγειλε η Hellenic Train, ο ποινικολόγος εξήγησε: «Πέρα των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία, έχω πληροφόρηση ότι για κάποια θέματα Εργατικού Δικαίου έχουν έρθει σε μία επαφή με κάποιους ανθρώπους που εργάζονταν για την Hellenic Train, εάν μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν οφειλές δεδουλευμένων τους κάλεσαν για να καταβάλουν αυτά τα χρήματα.

Το θέμα είναι το εξής, που δεν έχω καταλάβει. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν ως αποζημίωση και θα ζητήσουν από τους συγκεκριμένους να παραιτηθούν όλων των αξιώσεων ή θα δώσουν αυτά τα χρήματα και τέλος; Στη μία περίπτωση να το συζητήσουμε, στην άλλη περίπτωση, κάπου αλλού πάει το θέμα. Για τις δικαστικές διεκδικήσεις οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μην δεχτούν τα χρήματα εάν τους ζητήσουν από την εταιρεία να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».