Χαμός στην Κέρκυρα από το πρωί - Εντυπωσιάζουν οι εικόνες με τους σπασμένους μπότηδες σε όλο το νησί (Βίντεο)

Πέταξαν και ο Τσίπρας με την Μπαζιάνα την κανάτα τους!

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Χαμός στην Κέρκυρα από το πρωί - Εντυπωσιάζουν οι εικόνες με τους σπασμένους μπότηδες σε όλο το νησί (Βίντεο)

Χαμός γίνεται από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 15/4 στην Κέρκυρα, καθώς οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν την πρώτη Ανάσταση, βγαίνοντας στα μπαλκόνια των σπιτιών τους τα οποία είναι στολισμένα με κόκκινες κορδέλες και πανιά και πετώντας τους μπότηδες, τις κανάτες δηλαδή, με νερό. Μάλιστα και το χρώμα των δοχείων αυτών με τα δύο χερούλια είναι και αυτό κόκκινο ή κεραμιδί.

Εκεί βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας με την Περιστέρα Μπαζιάνα (δείτε εδώ γιατί δεν έχουν παντρευτεί αν και έχουν δύο παιδιά), οι οποίοι με την σειρά τους πέταξαν την κανάτα τους από μπαλκόνι στην περιοχή του Λίστον.

Βίντεο από τους μπότηδες στην Κέρκυρα για το Πάσχα 2023

Τι συμβολίζει αυτό το έθιμο

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου ο χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δυο αυτές θρησκείες.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Κάποιοι θα σας πουν σίγουρα στην Κέρκυρα ότι όποια και να είναι η αλήθεια, οι Κερκυραίοι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας και τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της Φύσης.

Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των Μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο – οι ντόπιοι θα σας πουν ότι θα σας φέρει καλή τύχη.

Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική αυτή τη φορά – το εμβατήριο “Μη φοβάστε Γραικοί” κυριαρχεί στον αέρα.

Πηγή: corfu-airport-carhire.com