«Πήγαμε μαζί να ολοκληρώσω την διαδικασία της κρυοσυντήρησης» - Η συγκινητική ανάρτηση της Μπάρκα για την μητέρα της, Βίκυ Σταυροπούλου

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε μέσα από το μαιευτήριο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
danai_barka/Instagram
danai_barka/Instagram

Πριν μερικές ημέρες η Δανάη Μπάρκα αποκάλυψε για πρώτη φορά πως ξεκίνησε τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων με μια φωτογραφία από την στιγμή που έκανε την ένεση μόνη της - δείτε την εδώ. Όπως έχει πει είναι μια διαδικασία πολύ σημαντική να την κάνουν οι γυναίκες οι οποίες μπορεί να θελήσουν στο μέλλον να κάνουν ένα παιδάκι.

Σήμερα 14/5 λοιπόν, ανήμερα της γιορτής της ημέρας έκανε μια πολύ συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Δημοσίευσε φωτογραφίες από το μαιευτήριο όπου κάνει την κρυοσυντήρηση και στο πλευρό της είχε την μητέρα της, Βίκυ Σταυροπούλου, η οποία την στηρίζει σε κάθε της βήμα και απόφαση.

Η ανάρτηση της Μπάρκα που φέρνει δάκρυα στα μάτια

«Γιορτή της μητέρας.
Σήμερα πέρασα το πρωινό μαζί της, λίγο διαφορετικά κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην δική μου εμπειρία της μητρότητας.. αν μου γεννηθεί αυτή η ανάγκη και όποτε έρθει η στιγμή, έτσι ώστε να μην υπάρξει άγχος και προβληματισμός.
Ξυπνήσαμε λοιπόν και πήγαμε μαζί να ολοκληρώσω την διαδικασία της κρυοσυντήρησης, προχωρώντας στην ωοληψία.
Μετά από αυτό, γι άλλη μια φορά συνειδητοποίησα το μεγαλείο της μάνας. Όχι της δίκης μου μόνο, όλων των μανάδων.
Τι άγχος, τι αγωνίες, τι χαρές τι στεναχώριες μπορεί να περνάει μια μαμά χωρίς καν να φτάνουν σε εμάς αυτά τα συναισθήματα.
Σήμερα κατάλαβα ποσό σπουδαίο πράγμα είναι να ανοίγεις τα μάτια σου και να αντικρύζεις την μαμά σου. Ναι, έφτασα 30+,έχουμε τα μυστικά μας, την προσωπική μας ζωή, την επαγγελματική μας πορεία, την καθημερινότητα μας, τις εντάσεις μας, τις διαφωνίες μας.. αλλά ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ η αγκαλιά της είναι το γιατρικό για όλα.
Πάντα καταλαβαίνω ότι όσο αγχώνεται εκείνη για μένα δεν θα αγχωθεί κανείς, ότι όσο πονάει εκείνη για μένα δεν θα πονέσει κανείς, ότι όσο αγαπάει εκείνη εμένα, δεν θα με αγαπήσει κανείς.

Δεν ήταν «έτοιμη» όταν έμεινε έγκυος σε μένα κι όμως τώρα γυρνώντας πίσω της λέω -και το εννοώ- ότι ήταν πιο έτοιμη από ποτέ. Το μόνο που δεν μου έλειψε ήταν αγάπη,το μόνο που είχα & έχω ανάγκη είναι η αγάπη. Μαμά,σε ευχαριστώ που σε λέω «μαμά». Μαμά, αν ποτέ γίνω μαμά θέλω να σου μοιάσω. Να ξέρω ότι το παιδί μου θα είναι ελεύθερο, ανεξάρτητο, δυνατό, χαρούμενο, τολμηρό, ευτυχισμένο όπως ήμουν εγώ δίπλα σου.

Μανούλες (νέες & παλιές) είστε σούπερ ηρωίδες, μην αυτομαστιγώνεστε και μην λογοκρίνεστε δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει μόνο αγάπη και φροντίδα.
Οι αγκαλιές σας και μόνο είναι καταφύγιο.
Το λέω ως παιδί.
Παιδιά, να αγαπάμε τις μανούλες μας, να τους το δείχνουμε και να τις χαιρόμαστε.
Κορίτσια μου που ονειρεύεστε να γίνεται μαμάδες, σας εύχομαι του χρόνου τέτοια μέρα να γιορτάζετε.
Κορίτσια που δεν θέλετε και δεν το σκέφτεστε, σας εύχομαι πάντα να έχετε ο,τι ονειρεύεστε εσείς κι όχι οι γύρω σας.
Χρόνια πολλά.
Μαμά, όταν βρεθεί η λέξη που θα σημαίνει κάτι παρά πάνω από σ αγαπω, σε θαυμαζω, σ ευχαριστώ…θα στην αφιερώνω κάθε μέρα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Τι ακριβώς είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία που εξασφαλίζει στις γυναίκες τη δυνατότητα να «παγώσουν» τον χρόνο και να επιλέξουν αυτές πότε θα γίνουν μητέρες. Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων ελαττώνεται μετά τα 35 έτη, οπότε μειώνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει πλέον μια διέξοδο στο πρόβλημα αυτό.

Είναι μια δύσκολη ή επίπονη διαδικασία;

Καθόλου. Τα βήματα της διαδικασίας είναι αρκετά απλά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 10-14 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό λαμβάνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την ωρίμανση πολλών ωαρίων. Η ωρίμανση παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος, ενώ η διαδικασία της ωοληψίας διαρκεί λίγα λεπτά. Μετά από ολιγόωρη παρακολούθηση, η γυναίκα φεύγει και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή της δραστηριότητα.

Τι γίνεται όταν η γυναίκα θελήσει να κάνει παιδί;

Τα ωάρια καταψύχονται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και προετοιμάζονται για να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο μαζί με το σπέρμα του άνδρα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος;

Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει μετά την καθιέρωση της υαλοποίησης ωαρίων, δείχνουν ότι η ποιότητα των κατεψυγμένων ωαρίων, η πιθανότητα γονιμοποιήσής τους και τα ποσοστά κύησης είναι εφάμιλλα με αυτά των φρέσκων ωαρίων.

Είναι ασφαλής η μέθοδος;

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ASRM) θεωρεί τη μέθοδο της υαλοποίησης ωαρίων κατάλληλη για καθημερινή εφαρμογή, ενώ οι μελέτες των παιδιών που έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο αυτή, δείχνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής.

Μέχρι ποια ηλικία μπορούν οι γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους;

Αν και δεν έχουν καθοριστεί διεθνώς όρια, επειδή τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται μετά τα 35 έτη, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι αποτελεσματικότερη όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

Θεωρείται αποδεκτή τεχνική από την κοινωνία;

Απόλυτα. Όπως δείχνει και η χρηματοδότηση της κρυοσυντήρησης από εταιρείες όπως η Apple και η Facebook για τις υπαλλήλους τους, η μετάθεση της απόκτησης παιδιών στο μέλλον αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα. Η επιστήμη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες των νέων γυναικών, και τους δίνει σήμερα την ελευθερία να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή ανάλογα με τη δική τους προσωπική και κοινωνική κατάσταση. Συγχρόνως, είναι ένα βήμα προόδου για τη γυναίκα και την κοινωνία. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή. Μία επιλογή που τη στηρίζει η επιστημονική μας ομάδα και έχει την υψηλή τεχνογνωσία για να την πραγματοποιήσει. Αυτή η επιλογή είναι τώρα στο χέρι σας.

mitera.gr