Πέθανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Θλίψη!

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Πέθανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Μια ημέρα μετά την κηδεία του Γιάννη Φλωρινιώτη (δείτε εδώ αποκλειστικές φωτογραφίες) το Σάββατο 10/6 έγινε γνωστό, πως έφυγε από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης, Γιάννης Μαρκόπουλος νικημένος από τη μάχη, που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών μετά τα προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε και συγκεκριμένα τον οδήγησαν να νοσηλευτεί στις 5 Ιουνίου στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, πως ο Μαρκόπουλος έκανε ένα πολύ σοβαρό χειρουργείο στα πλαίσια της καταπολέμησης του καρκίνου, ωστόσο υπήρξαν επιπλοκές μιας και ο οργανισμός του ήταν εξαντλημένος.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί.

Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.

Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό.

Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό. Απ’ τον Οκτώβριο του 1965 μέχρι τον Απρίλιο του 1984 έντυσε με μουσική όλα τα έργα τα οποία παρουσιάστηκαν απ’ το Κουκλοθέατρο Μπάρμπα Μυτούσης. Το Κουκλοθέατρο αυτό τερμάτισε οριστικά τη λειτουργία του στις 15 Απριλίου του 1984.