Σε συγκέντρωση στα Εξάρχεια η Δέσποινα Βανδή - Στο πλευρό του Μπισμπίκη με πουά μπλουζάκι και βάτες

Για καλό σκοπό

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Το βράδυ της Τετάρτης 21/6 εν όψει τη παγκόσμιας ημέρας προσφύγων είδαμε το Βασίλη Μπισμπίκη και τη Δέσποινα Βανδή να δίνουν το παρόν στα Εξάρχεια στην προβολή της ταινίας του Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Συγκεκριμένα στο σινεμά Βοξ έγινε μία προβολή - συζήτηση αναφορικά με την κατάσταση στις ελληνικές θάλασσες, τα συνοριακά εγκλήματα και την αλληλεγγύη με πρωταγωνιστή τον ακτιβιστή Αποστολόπουλο.

Δείτε επίσης: «Από τη στιγμή που εκτίθεσαι...» - Η απάντηση της Βανδή στα αρνητικά σχόλια για την σχέση της με τον Μπισμπίκη

Κατά τη διάρκεια της βραδιά μάλιστα η τραγουδίστρια πλησίασε τον Ιάσονα και έκαναν μία συζήτηση με σχετικό βίντεο να δημοσιεύεται στο twitter με τη Δέσποινα να μιλάει με πολύ ωραία λόγια για το έργο του γνωστού ακτιβιστή.

Η συζήτηση της Δέσποινας Βανδή με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο

Λίγα λόγια για τον Ιάσονα Αποστολόπουλο

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι Έλληνας ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσφύγων. Ασχολείται με τις διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο και την κεντρική Μεσόγειο, στη θάλασσα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης. Έχει κατηγορήσει τις ελληνικές αρχές για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων απο την Ελλάδα προς την Τουρκία, στο Αιγαίο.

Πριν ξεκινήσει τις διασώσεις προσφύγων το 2015 στη Λέσβο, εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός. Συμμετείχε σε αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χτίζοντας νοσοκομεία στο Νότιο Σουδάν. Στις 6 Ιουλίου 2019, ως επικεφαλής διάσωσης του σκάφους Alex, παραβίασε την απαγόρευση πρόσβασης που είχε αποφασίσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, και μπήκε στη Λαμπεντούζα αποβιβάζοντας 46 διασωθέντες πρόσφυγες.

Το 2021 είχε αποφασιστεί η παρασημοφόρηση του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως ματαιώθηκε μετά από αντιδράσεις του τότε βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Το 2022, σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ήταν ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Λιμενικό «αντί να διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα». Είπε ακόμη ότι «οι ελληνικές αρχές απάγουν πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι στην ανοικτή θάλασσα», δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πηγή: Wikipedia