Εκλογές 2023: «Έχουμε υποστεί μια σοβαρή ήττα» - Οι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το ΣΥΡΙΖΑ

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Εκλογές 2023: «Έχουμε υποστεί μια σοβαρή ήττα» - Οι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που βγήκε από τις κάλπες της Κυριακής 25/6 αναδεικνύει ως αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της χώρας για δεύτερη τετραετία.

Δεύτερο κόμμα με βάση τα αποτελέσματα βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλότερο ποσοστό από τις πρώτες εκλογές (δείτε εδώ το οριστικό) με τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει φανερά απογοητευμένος στις πρώτες δηλώσεις του.

Σε κάθε περίπτωση έκανε σαφές, πως περισσότερο τον ενδιαφέρει όχι τόσο το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στη χώρα μας με τους ''Σπαρτιάτες'' να είναι 5ο στη βουλή.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έδωσαν μαζί μας την εκλογική μάχη με αυταπάρνηση, πάθος, πείσμα και αξιοπρέπεια. Ήταν η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με τη ψήφο τους.
Υπό τις συνθήκες που διεξήχθη για μας αυτή η αναμέτρηση, η ψήφος τους δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για μας. Αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση , έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα. Πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία.

Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο. Κι αυτό εκπέμπει σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα με διολισθαίνοντας μάλιστα σε ένα ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο. Ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά διόγκωσε την Ακροδεξιά. Σε κάθε περίπτωση όταν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους.

Και σε ότι μας αφορά αυτό αποτελεί προτεραιότητα.Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.

Απαιτεί να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης.
Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά.

Απαιτεί να προβληματιστούμε με ωριμότητα και ευθύνη για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους. Της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση. Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος.

Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. Και πρέπει να γίνει με επιτυχία γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών,. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένα κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα.

Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια.Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος.
Για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους για τη δημοκρατία. Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέους συσχετισμούς, υπέρ της προόδου και της δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα τις αποφάσεις μας. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αποκάλυψη του Τσίπρα μετά το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα

«Στο τι έφταιξε, δεν ψάχνουμε αιτίες στον ελληνικό λαό και τους αντιπάλους μας. Οι αντίπαλοί μας έκαναν τη δουλειά τους. Ψάχνουμε τις αιτίες σε εμάς. Στο πως εκπέμψαμε το μήνυμά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο να δεχθεί αυτή την αλλαγή. Μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών και δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον.

Δεν μετανιώνουμε, γιατί ήταν όραμα και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική. Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα. Με κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλίσεις. Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών. Φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας», ανέφερε αρχικά.

Και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από τη ΝΔ. Καταθέσαμε την πρότασή μας, για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα στην Υγεία, στην ακριβεία, στην οικονομία, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους πλειστηριασμούς. Είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Θα ήταν αναντίστοιχο να πούμε στον λαό ότι εμείς αλλάζουμε και θέλουμε αυτοδυναμία. Αυτός ήταν ένας στρατηγικός εγκλωβισμός. Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, όχι μόνο εμείς. Το τσουνάμι των τελευταίων ημερών έφερε την επιβολή της ατζέντας του φόβου από τον αντίπαλο, θυμίζοντας το 2015 και ξεχνώντας τι έγινε από το 2019 μέχρι σήμερα. Οι πολίτες πήγαν στην κάλπη με την παραπληροφόρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι με την αλήθεια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Δεν θα κρυφτώ. Συμμετέχω στην πολιτική, αλλά δεν είμαι μηχανή. Σκέφτηκα την παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν ήταν φευγαλέο. Με βασάνισε αρκετές ώρες. Όταν ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω. Δεν έχω δικαίωμα απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο ένα εκατομμύριο που μας ψήφισε και να τους αφήσω μόνους σε μια δύσκολη στιγμή».