«Δυστυχώς, δεν προλάβανε...» - Με τρεμάμενη φωνή η Μαίρη Μηλιαρέση στο πύρινο μέτωπο του Λαγονησίου

Κάνει τεράστια προσπάθεια απεγκλωβισμού

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
«Δυστυχώς, δεν προλάβανε...» - Με τρεμάμενη φωνή η Μαίρη Μηλιαρέση στο πύρινο μέτωπο του Λαγονησίου

Δραματικές είναι οι εικόνες, που διαρρέουν από τη φωτιά, που ξέσπασε στην περιοχή του Λαγονησίου με την πυροσβεστική, εθελοντές και απλό κόσμο να κάνουν τεράστια προσπάθεια να απεγκλωβίσουν ανθρώπους και ζώα αλλά και να σώσουν κατοικίες.

Η ίδια η Μαίρη Μηλιαρέση παραχώρησε δηλώσεις τη Δευτέρα 17/7 στο δελτίο ειδήσεων του Open με την ιδιότητα της Αντιδημάρχου Γλυφάδας πρασίνου και αδέσποτων ζώων. Πιο συγκεκριμένα η γυναίκα κάνει τεράστια προσπάθεια να σώσει ζωάκια στο Λαγονήσι.

Οι δηλώσεις της Μαίρη Μηλιαρέση για τη φωτιά στο Λαγονήσι

Με το όχημα του Δήμου πέρασε από πολλά σπίτια, που εν τέλει κάηκαν, ωστόσο πρόλαβε και πήρε τα κατοικίδια. Δυστυχώς, όπως ανέφερε με τρεμάμενη φωνή η Μηλιαρέση δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν ζώα από ένα καταφύγιο με την προσπάθεια του να μη σταματάει παρά τη συναισθηματική φόρτιση.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής προστασίας

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε 4 μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων δύο στην Αττική σε Νέο Κουβαρά, Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές. Γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή ενός αλλοδαπού όπου εξετάζεται γιατί σύμφωνα με υποδείξεις έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δύο ώρες μετά στο Καμάρι Βοιωτίας, επιχειρούν 94 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές περιοχές. Εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων οικισμών. Στη συνέχεια εστάλη και τρίτο μήνυμα από Ιστιαία, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία.

Και εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά 135 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πενήντα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αυτές επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ των οποίων δύο ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα. Στο πλαίσιο της έκθεσης συγκλήθηκε νωρίτερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών. Είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας».