«Οι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα άχρηστοι» - Ο Τάσος Δούσης ξεμπροστιάζει και δείχνει με το δάχτυλο τους υπεύθυνους για τις φωτιές

«Θα υπάρξει υπουργός να πει ΤΕΛΟΣ στα αυθαίρετα και να γκρεμίσει ότι έχει καταπατηθεί τα τελευταία 20 χρόνια;»

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
«Οι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα άχρηστοι» - Ο Τάσος Δούσης ξεμπροστιάζει και δείχνει με το δάχτυλο τους υπεύθυνους για τις φωτιές

Η κατάσταση με τις φωτιές είναι πια ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, την Κυριακή 23/7 εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82 πύρινα μέτωπα. Στα social media υπάρχει καταιγισμός αναρτήσεων από ανθρώπους που κάνουν έκκληση για βοήθεια αλλά κι από ανθρώπους που ξεσπούν για την κατάσταση αυτή. Ο Τάσος Δούσης, ο παρουσιαστής των Εικόνων, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram ξεσπά και ρίχνει ευθεία βέλη για το ποιος ευθύνεται τελικά για την κατάσταση αυτή!

Η ανάρτηση του Τάσου Δούση

«Φωτιές! Ποιος φταίει; ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

Όταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε για τον καλύτερο δήμαρχο-διοργανωτή καλών συναυλιών & πανηγυριών μετά μην αναρωτιόμαστε που στις φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, τα χουν χαμένα.

Οι ευθύνες δημάρχων, περιφερειαρχών και υπουργών είναι τεράστιες! Οι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα άχρηστοι, δεν φροντίζουν ούτε για πρόληψη, ούτε όμως για επιχειρησιακή αντιμετώπιση. Και όμως εμείς συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε, για το καλό όνομα που θα φέρει στο πανηγύρι, επειδή διόρισε το παιδί μου, επειδή κάνει τα στραβά μάτια στην αυθαιρεσία μου...

Δεν περνάει από το μυαλό μας ότι από τα λάθη και τις παραλείψεις τους μπορεί να χάσουμε το σπίτι, το χωράφι ή ακόμα και την ζωή μας. Δεν χαμπαριάζουμε ότι στην εποχή των ακραίων φαινομένων πρέπει να έχουμε ικανούς ανθρώπους σε αυτές τις θέσεις, ανεξάρτητα από κόμματα και παρατάξεις.

Τα αστεία τελείωσαν σε θέσεις που αφορούν την ασφάλειά μας, σε δήμους, περιφέρειες και στην κεντρική πολιτική πρέπει να μπαίνουν άνθρωποι άκρως σοβαροί και με αποφασιστικότητα να συγκρουστούν με όλους και όλα.

- Θα υπάρξει υπουργός να πει ΤΕΛΟΣ στα αυθαίρετα και να γκρεμίσει ότι έχει καταπατηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Θα σταματήσουν οι άδειες τσιμεντοποίησης μέσα σε δάση; Θα σταματηήσει η ΔΕΗ να είναι ο μεγαλύτερος χορηγός των πυρκαγιών μέσα από υπογειοποίηση των καλωδίων της; Θα πάει κάποιος φυλακή για πρόκληση πυρκαγιάς;

Θα μπει πρόστιμο 50.000 ευρώ για άναμα φωτιάς σε περίοδο απαγορεύσεων (κάπνισμα Μελισσίων, κάψιμο χόρτων, ηλεκτροκόλληση κα). Θα γίνει επιτέλους διαχείριση και καθαρισμός δασών όπως στην Ιταλία;

Θα γίνει οργανωμένη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών; ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ.

Ο συναγερμός καταστροφής έχει χτυπήσει, για τα παιδιά μας κυρίως, αλλά εμείς συνεχίζουμε να ψηφίζουμε οργανωτές πανηγυριών και επαγγελματίες πολιτικούς!»

Τάσος Δούσης φωτιές

Ο Τάσος Δούσης γράφει: «Τα δέντρα και τα ζώα δεν έχουν ψήφους γι αυτό τα αφήνουμε να πεθάνουν!»

Να πούμε μερικές αλήθειες που δεν ακούμε πουθενά και από κανέναν! Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας πυροσβέστης ανά 453 κατοίκους. Έχουμε τα περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και οχήματα στην Ευρώπη! Πχ Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν τον ίδιο αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων! Επίσης στα πτητικά μέσα πυρόσβεσης η Γαλλία διαθέτει 64 εμείς 92! Αντίστοιχα νούμερα έχουμε σε σύγκριση με όλες τις χώρες στην Ευρώπη . Κι όμως στην Ελλάδα καίγονται 10 φορές παραπάνω στρέμματα δάσους σε σχέση με την Γαλλία.

Γιατί; Διότι ο πόλεμος με την φωτιά δεν χάνεται την ώρα της μάχης σώμα με σώμα αλλά στην πρόληψη. Και τι είναι αυτή η πρόληψη; Πρόσφατα έκανα ένα ρεπορτάζ στην Φλωρεντία και έμαθα τι κάνουν οι Ιταλοί για την προστασία του δάσους. Πρώτα απ όλα μαρκάρουν όλα τα δέντρα ένα προς ένα με βάση την ηλικία τους αυτό το λένε ενεργειακή διαχείριση δασών.

Ομάδες εθελοντών αλλά και αρμόδιες υπηρεσίες μπαίνουν στα δάση και τα καθαρίζουν απομακρύνουν την καύσιμη ύλη τα φροντίζουν να είναι σε λειτουργία οι δασικοί δρόμοι να είναι σε λειτουργία πυροσβεστικοί κρουνοί να είναι εν λειτουργία οι αντιπυρικές ζώνες. Κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας από το χειμώνα.

Διαβάστε την συνέχεια στο Athensmagazine.gr