Παραιτήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης - Η πρώτη αντίδραση στα social media

Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Facebook / Νότης Μηταράκης
Facebook / Νότης Μηταράκης

Νωρίς την Παρασκευή 28/7 ανακοινώθηκε επίσημα πως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για δικούς του προσωπικούς λόγους, με τον Γιάννη Οικονόμου να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

Η επίσημη ανακοίνωση για την παραίτηση του Νότη Μηταράκη

«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου.

Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο».

Η αντίδρασή του

Λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα, ο ίδιος άλλαξε μέχρι και το status εργασίας του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

«Σταμάτησε να εργάζεται για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Ποιος είναι

Ο Νότης Μηταράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Ο πατέρας του κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τη Χίο και η μητέρα του από τη Λαμία. Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Μαρία Δουρίδα, με την οποία έχουν μια κόρη (Ελισάβετ).

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας, θέσεις για τις οποίες έχει δεχθεί κριτική.

Το 2010 ανέλαβε χρέη Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος και μετέπειτα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Το 2011, εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και ορίστηκε Τακτικό Μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του ίδιου έτους.

Την περίοδο 2012 - 2015, διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίσθηκε Αναπληρωτής Διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD)[εκκρεμεί παραπομπή] και Διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB).

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015, ο Νότης Μηταράκης ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Χίου με 4.942 ψήφους και εξελέγη Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον Ιούλιο του 2019 εκλέχθηκε ξανά βουλευτής Χίου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με 6.551 ψήφους και ορίστηκε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρμοδιότητα τα ζητήματα των Κοινωνικών Σχέσεων. Στις 15 Ιανουαρίου 2020 τοποθετήθηκε Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Από τον Αύγουστο του 2022, συμμετείχε με την ιδιότητα του Υπουργού ως τακτικό μέλος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Επανεξελέγη βουλευτής Χίου στις εκλογές Μαΐου 2023 με 7.951 ψήφους. Στην Δεύτερη Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ορίστηκε ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αξίωμα στο οποίο και παρέμεινε έως τις 28 Ιουλίου 2023, ημέρα κατά την οποία ο ίδιος παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Πηγή: Βικιπαίδεια