Γρηγόρης Λέων: Μας συστήνει τη σύζυγό του Δήμητρα και μιλούν για τα 13 χρόνια γάμου τους

Αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό You

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Γρηγόρης Λέων: Μας συστήνει τη σύζυγό του Δήμητρα και μιλούν για τα 13 χρόνια γάμου τους

Ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, που εξελίχθηκε σε μία σχέση ζωής, με αποκορύφωμα τα τελευταία 13 (και τυχερά) χρόνια γάμου. Ο Γρηγόρης Λέων μας συστήνει τη σύζυγό του Δήμητρα, ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, ενώ μιλάει για τα χρόνια ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση και το νέο του βήμα, ως υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης.

Το ευρύ κοινό τον γνώρισε τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του για υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, αλλά μόνο… πρωτάρη δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις, αφού τα τελευταία 14 χρόνια προσφέρει στα κοινά μέσα από θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση. Αυτό, βέβαια, που δεν αποτυπώθηκε τόσο έντονα στην τηλεόραση είναι το πηγαίο χιούμορ του, δηλώνοντας «ερωτικός μετανάστης» στο πλευρό της συζύγου του με την οποία, και ξεκινάμε την κουβέντα μας από την αρχή της σχέσης τους.

Η συνέντευξη του Γρηγόρη Λέων με την σύζυγό του στο περιοδικό YOU

Πώς γνωριστήκατε;

Γρηγόρης: Γνωριστήκαμε πριν από αρκετά χρόνια. Ήμουν με έναν συνάδελφο για καφέ στο κέντρο της Αθήνας, που περίμενε μια φίλη του, και θα ερχόταν μία δική της φίλη. Κάπως έτσι βρεθήκαμε σε κοινή παρέα.

Πότε αποφασίσατε ότι θα παντρευτείτε, και θα δημιουργήσετε οικογένεια;

Δήμητρα: Νομίζω από τις πρώτες εβδομάδες.

Γ: Αλλά ζήσαμε μαζί για αρκετά χρόνια πριν παντρευτούμε, αφού είχαμε ωριμάσει και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό έγινε το 2010.

Δ: Και έναν χρόνο αργότερα αποκτήσαμε το αγοράκι μας.

13 χρόνια γάμου, είναι γρουσούζικος αριθμός;

Δ: (γελάει) Πρέπει να μετρήσεις και τα χρόνια της γνωριμίας από πριν. Έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό 13 προ πολλού.

Γ: Γενικά δεν είμαι προληπτικός, αλλά θεωρώ πως το 13 είναι ένα τυχερό νούμερο στη ζωή μου.

Όταν σας είπε το επάγγελμά του, προβληματιστήκατε;

Δ: Στην αρχή ναι, γιατί νόμιζα ότι ένας ιατροδικαστής είναι μόνο σε ένα νεκροτομείο. Όταν άρχισε να μου εξηγεί τις υποθέσεις που αναλαμβάνει, κατάλαβα ότι τελικά δεν είναι αυτό που πιστεύει πολύς κόσμος.

Γ: Προσπαθώ κάθε φορά που φεύγω από το ιατρείο μου, να μην μεταφέρω την ένταση στο σπίτι. Επειδή υπάρχει συναισθηματική φόρτιση, και διαχειρίζεσαι δύσκολες στιγμές ανθρώπων, πιστεύω πως ένας άνθρωπος, που είναι και σωστός επιστήμονας, θα πρέπει να αφήνει όλα αυτά στο χώρο της δουλειάς.

Υπήρχαν μέρες που γυρνούσατε σπίτι, εξουθενωμένος συναισθηματικά, και σας στήριζε η σύζυγός σας;

Γ: Προφανώς, με έχει βοηθήσει πολύ σε όλη την πορεία μου μέχρι σήμερα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος είδε ότι ένας ιατροδικαστής μπορεί να επιτελεί ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα, αλλά πολλές φορές δέχεται άδικες επιθέσεις, οπότε έχει μια επιπλέον φόρτιση.

Τι εκτιμάτε περισσότερο ο ένας στον άλλον.

Δ: Την ειλικρίνεια, τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό του.

Γ: Η Δήμητρα είναι ένας πολύ ήρεμος και ισορροπημένος άνθρωπος, που σε αποφορτίζει ακόμα και σε στιγμές που μπορεί να υπάρχει εξωγενής ένταση. Φυσικά εκτιμώ ότι έχει αρχές και ειλικρίνεια, πραγματικά προσφέρει ό,τι μπορεί στους ανθρώπους που αγαπά και μάλιστα σε βαθμό υπερθετικό πολλές φορές, στερώντας από τον εαυτό της κάποια πράγματα.

Τι μπορεί να σας εκνευρίσει στον άλλον;

Δ: Ο Γρηγόρης είναι τελειομανής σε όλους τους τομείς. Δίνει τον καλύτερό του εαυτό, προσπαθεί πάντα για το 100% και δεν συμβιβάζεται με τη μέση λύση. Ίσως γι' αυτό μας εκνευρίζει καμιά φορά, γιατί θέλει τα πάντα στην εντέλεια!

Γ: Εμένα δεν με εκνευρίζει, περισσότερο εκνευρίζει τον γιο μας νομίζω, επειδή είναι Ελληνίδα μαμά. (γελάει)

Επειδή έχετε ένα παιδί, σας ζήτησε ποτέ αδερφάκι;

Δ: Όταν ήταν πιο μικρός, που ήθελε παρέα να παίζει. Αλλά δυστυχώς δεν μας ήρθε το δεύτερο παιδάκι.

Γ: Στην αρχή η σύζυγος δεν ήθελε, μετά άρχισαν οι υποχρεώσεις και γινόταν όλο και πιο δύσκολο αυτό το θέμα.

Γρηγόρης Λέων σύζυγος

Όσο μεγαλώνει είστε περήφανοι για εκείνον;

Γ: Κάθε γονιός νομίζω ότι αισθάνεται περήφανος για το παιδί του. Πιστεύω ότι έχουμε χρέος να προσφέρουμε κάτι καλύτερο στη νέα γενιά.

Δ: Θέλουμε να περνάμε πολύ ποιοτικό χρόνο μαζί με το παιδί. Ως Ελληνίδα μαμά έχω αυτό το «ζακέτα να πάρεις». (γελάει)

Γ: Η Δήμητρα είναι πιο αυστηρή. Λόγω περιορισμένου χρόνου είμαι πιο χαλαρός.

Σας έχει τύχει να ξεχάσετε κάποιο ιατροδικαστικό βιβλίο ανοιχτό, ενώ βρίσκεστε στο σπίτι;

Δ: Ναι, και η σύζυγος φωνάζει. (γελάει)

Γ: Ο μικρός, βέβαια, που είναι 11 χρονών τα βλέπει με ενδιαφέρον και μεγαλύτερο θάρρος απ' ότι η σύζυγος. Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, ελπίζω σε κάθε περίπτωση να κάνει αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση θα τον στηρίξουμε. Ένας γονιός νομίζω ότι δεν πρέπει να επηρεάζει το παιδί του, εξάλλου και οι δικοί μου δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική.

Όταν ο σύζυγός σας άρχισε να βγαίνει περισσότερο στην τηλεόραση, και να τον γνωρίζει ο κόσμος, πώς νιώσατε;

Δ: Ήμουν πολύ σίγουρη για τον Γρηγόρη, για τις γνώσεις του και για τις ικανότητές του. Του άξιζε, και χάρηκα γιατί βοήθησε το ευρύ κοινό να μάθει τι είναι η ιατροδικαστική -μέχρι πρότινος οι περισσότεροι δεν είχαν έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Σας έχουν πει ότι ο φακός τον κάνει να φαίνεται διαφορετικός;

Δ: Ναι, μας έλεγαν ότι φαίνεται αλλιώς στην τηλεόραση και ότι στην πραγματικότητα είναι πιο ψηλός.

Γ: Ακόμα και σήμερα, που γυρνάμε όλο τον δήμο για την προεκλογική εκστρατεία, είναι μια βασική παρατήρηση από τους ανθρώπους που με βλέπουν πρώτη φορά. Το μόνο που δεν μου λένε είναι ότι έχω αλλάξει χτένισμα. (γέλια)

Ο κόσμος διστάζει να σας προσεγγίσει, επειδή το επάγγελμά σας έχει ένα ειδικό βάρος;

Γ: Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν από κοντά σίγουρα είναι επιφυλακτικοί στην αρχή. Όμως όταν καθίσουμε για λίγα λεπτά μαζί, βλέπουν ότι και οι ιατροδικαστές είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι. Εκτός δουλειάς μου αρέσει πολύ το χιούμορ, οπότε αυτό σίγουρα «σπάει» την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι άλλοι μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Κατεβαίνετε υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Γ: Η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση έχει ξεκινήσει από το 2010, όταν για πρώτη φορά εκλέχτηκα στον Δήμο Αθηναίων. Από τότε έχω περάσει από διάφορες θέσεις ευθύνης, μέχρι πρόσφατα ήμουν αντιδήμαρχος, με Δήμαρχο τον Κώστα Μπακογιάννη. Από τη μέρα που παντρευτήκαμε βέβαια, είμαι ερωτικός μετανάστης, και μένω από το 2010 στη Λυκόβρυση Πεύκη. Βλέποντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει έναν δήμος, αν υπάρξει σωστή διαχείριση, θεωρούσα κατά κάποιο τρόπο ως χρέος μου να ασχοληθώ με το «σπίτι» μου, τον τόπο που ζει η οικογένειά μου.

Η πολιτική, όπως ξέρετε, έχει και λάσπη. Είστε προετοιμασμένος για ένα ενδεχόμενο κύμα κύμα επιθέσεων;

Γ: Με βάση αυτά που έχω βιώσει για μεγάλο διάστημα με την περίφημη υπόθεση της Πάτρας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι πραγματικά τα έχω ακούσει όλα, έχει εξαντληθεί κάθε λάσπη, συκοφαντία ή οτιδήποτε αρνητικό μπορεί να μου προσάψει ένας άνθρωπος. Πλέον δεν με αγγίζει τίποτα. Αλλά πρέπει να σας πω πως όταν έχεις δίκιο δεν υποχωρείς, ό,τι και να ακούσεις. Έτσι είναι και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εφόσον θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω, ότι έχω τις δυνατότητες, τους συνεργάτες και ένα πρόγραμμα που μπορεί να φέρει ουσιαστική αλλαγή στην περιοχή, όσες λάσπες και να δεχτώ, όσα συμφέροντα και αν με πολεμήσουν, θα φτάσω μέχρι τέλους για το καλό του τόπου μου.

Υπήρξαν στιγμές που λυγίσατε;

Γ: Όχι, ακόμα και όταν άκουγα ακραία πράγματα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όταν κάποιος λέει ψέματα δεν με αγγίζει σε καμία περίπτωση και αυτό φαίνεται. Δεν χάνω εύκολα την ψυχραιμία μου, ξέρω ποιος είμαι και τι μπορώ να κάνω, οπότε δεν πρόκειται να με επηρεάσει οτιδήποτε πει ένας κακόβουλος άνθρωπος.

Κάνετε ένα επάγγελμα που αφορά το τέλος της ανθρώπινης ζωής και σε ακραίες εκφάνσεις του. Σας συγκλόνισε πραγματικά κάποια περίπτωση απ' όσες έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα;

Γ: Όλες οι υποθέσεις που χειρίζομαι έχουν ένα έντονο κοινωνικό στίγμα και είναι έντονα φορτισμένες συναισθηματικά, είτε μιλάμε για συγγενείς που μένουν πίσω, είτε για ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά. Έχω μάθει να διαχειρίζομαι αυτό το έντονο φορτίο, οπότε δεν με επηρεάζουν προσωπικά οι υποθέσεις, αλλά δεν σας κρύβω πως όταν εμπλέκονται μικρά παιδιά, όσο και να θες να παραμείνεις αυστηρά επιστημονικός, νομίζω ότι επηρεάζεσαι.

Στα 14 χρόνια που ασχολείστε με την τοπική Αυτοδιοίκηση, έχετε παρατηρήσει αλλαγές στον τρόπο που ψηφίζουν οι πολίτες;

Γ: Και οι πολίτες, αλλά και οι πολιτικοί, έχουν διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με το παρελθόν. Παλιά θυμάμαι πως, όταν ερχόταν κάποιος στο γραφείο σου, το πρώτο πράγμα που σου ζητούσε ήταν να τον βοηθήσεις σε κάποια δουλειά. Πλέον, επειδή ο κόσμος έχει αντιληφθεί πώς λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες, ασχολείται περισσότερο με ουσιαστικά προβλήματα και πολλές φορές μας προτείνει λύσεις, ώστε να υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για τον δήμο. Έχουμε περισσότερους ενεργούς πολίτες, που πλέον μπαίνουν μπροστά. Ακόμα και η σύνθεση του ψηφοδελτίου δεν στηρίχθηκε στην κλασική μέθοδο, αλλά ανθρώπους με εμπειρία, τους οποίους συνδυάσαμε με πολλούς ανθρώπους που εμφανίζονται για πρώτη φορά, είχαν μία αξιόλογη πορεία στην τοπική κοινωνία και μέχρι τώρα δίσταζαν.

Αντίστοιχα έχετε παρατηρήσει να αλλάζει η συμπεριφορά του κόσμου, και ορισμένοι να γίνονται πιο απότομοι;

Γ: Από τον κόσμο που έρχεται στο ιατρείο μου βλέπω ότι πράγματι, λόγω της ορθής ενημέρωσης και των υποστηρικτικών δομών από την πολιτεία, πολλοί γνωρίζουν πλέον τα δικαιώματά τους. Και στο παρελθόν υπήρχαν αντίστοιχα φαινόμενα, όμως δεν ήξεραν ή δεν τολμούσαν να απευθυνθούν σε έναν ιατροδικαστή. Γι' αυτό βλέπουμε αύξηση των επισκέψεων που έχουμε ως ειδικότητα, δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητα περισσότερη η βία, όμως είναι περισσότερη η καταγεγραμμένη βία σε σύγκριση με το παρελθόν.

Παγκόσμια γεγονότα, όπως η πανδημία, είναι βέβαιο ότι επηρέασαν την αύξηση των περιστατικών βίας και νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μελετήσουμε, σε συνεργασία με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αν ξανασυμβεί -που μακάρι να μην ξανασυμβεί.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τους επόμενους μήνες;

Γ: Ο πρώτιστος στόχος είναι να κάνουμε έναν όμορφο προεκλογικό αγώνα, να μεταδώσουμε το όραμά μας στους συνδημότες μας. Ειλικρινά πιστεύω ότι ο κόσμος πλέον ενημερώνεται τόσο πολύ και ξέρει να φιλτράρει όσα ακούει, οπότε ακόμα και αν κάποιος υποψήφιος μπει στη διαδικασία να ρίξει λάσπη, οι πολίτες είναι υποψιασμένοι. Στόχος από τη μεριά μας είναι να τους δώσουμε σωστά όλα τα δεδομένα, να τους εξηγήσουμε ποιοι είμαστε και το πρόγραμμά μας, να τους δείξουμε την εμπειρία μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, και φυσικά θα περιμένουμε την ετυμηγορία τους στις 8 Οκτωβρίου. Είμαστε σίγουροι ότι θα μας δουν θετικά και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διοικήσουμε εντελώς διαφορετικά έναν δήμο, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες.

Και για το μέλλον σας ως ζευγάρι, τι εύχεστε;

Δ: Ευχόμαστε να γεράσουμε μαζί.

Γ: Και να δούμε το παιδί μας να γίνεται ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια.

Περισσότερα στο νέο τεύχος του YOU που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα