«Για χρόνια δεν έμπαινε άνθρωπος στο σπίτι επειδή...» - Η Κατερίνα Χαλικιά ανοίγει την καρδιά της στο YOU

Αποκλειστικό!

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
«Για χρόνια δεν έμπαινε άνθρωπος στο σπίτι επειδή...» - Η Κατερίνα Χαλικιά ανοίγει την καρδιά της στο YOU

Σαν μπασκετμπολίστρια κατέκτησε την κορυφή στο ελληνικό πρωτάθλημα, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες για το μεγαλύτερο σερί νικών στην ιστορία με τον Αθηναϊκό, έφερε και τον μοναδικό τίτλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατακτώντας triple crown την ίδια χρονιά. Η Κατερίνα Χαλικιά δοκιμάζεται τώρα και στον πολιτικό στίβο, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Καισαριανής με τον συνδυασμό «Ενωμένη Καισαριανή» του Χρήστου Βοσκόπουλου, και μιλάει στο YOU για όλα: Για το νέο της βήμα, για τη ζωή της και τις προκλήσεις ως μητέρα τριών παιδιών, και για την ευτυχία στο πλευρό του συζύγου της (δείτε εδώ φωτογραφίες από τον γάμο της).

Γυναίκα, μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά. Πολλοί είναι οι ρόλοι που κλήθηκε να αναλάβει μέσα στα χρόνια -πολλές φορές ταυτόχρονα. Γι' αυτό και αναγνωρίζει ως προτεραιότητα την στήριξη στις γυναίκες, ειδικά στις μητέρες που υπόκεινται κακοποίηση ή μεγαλώνουν μόνες τους ένα παιδί, και σε μία κουβέντα από καρδιάς ξεκινάει να αναλύει το προσωπικό της όραμα.

Η εξομολόγηση της Κατερίνας Χαλικιά στο περιοδικό YOU

«Για χρόνια δεν έμπαινε άνθρωπος στο σπίτι επειδή...» - Η Κατερίνα Χαλικιά ανοίγει την καρδιά της στο YOU

Πώς αποφάσισες να κατέβεις σαν δημοτική σύμβουλος στον δήμο Καισαριανής;

Ασχολούμαστε χρόνια με τα κοινά, οικογενειακώς. Παρότι είμαι από την Καισαριανή ο πατέρας μου κατεβαίνει υποψήφιος στον Βύρωνα, ενώ στο παρελθόν ήταν αντιδήμαρχος, είχε κατέβει και στις βουλευτικές εκλογές του ‘81. Πέρα από αυτό, πάντα μου άρεσε να προσφέρω, βοηθάω και εκτός της εκλογικής περιόδου.

Αυτό ξεκίνησε από την εποχή που ήσουν αθλήτρια; Από τότε ήθελες να προσφέρεις;

Από τότε. Και στο σχολείο ήμουν πάντα στο δεκαπενταμελές, σαν φοιτήτρια συμμετείχα σε συμβούλια, και όταν ήμουν αθλήτρια, μου άρεσε να υπάρχει μια ισορροπία και μια ηρεμία, δεν ήταν μόνο μπάσκετ η ζωή μου. Η φιλοσοφία μου είναι να προσφέρω όπου μπορώ, αλλά μου έδωσαν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο όλα αυτά που ακούσαμε να συμβαίνουν στις γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια με τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία. Θέλω να στηρίξω οικογένειες, μαμάδες και νοικοκυρές, μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Επειδή είσαι μητέρα, πού εντοπίζεις περισσότερα προβλήματα;

Το βλέπω στα σχολεία, και στο δρόμο. Βλέπω βία από εφήβους, που συνήθως ξεκινάει από την οικογένεια, και είναι δεδομένο ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται στήριξη.

Πιο δύσκολος ήταν o αθλητικός στίβος ή ο πολιτικός;

(γελάει) Είναι και τα δύο ομαδικά σπορ, και εξίσου δύσκολα, αλλά έχουν ενδιαφέρον γιατί θέλεις να γίνει καλή δουλειά ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, όχι να κερδίζεις μόνος σου. Από τότε που ήμουν παίκτρια, ήθελα να κερδίζει η ομάδα μου και να μην ξεχωρίζω μόνο εγώ.

Προσπάθησε κάποιος πολιτικός αντίπαλος να σου ρίξει λάσπη;

Ποτέ, δόξα τω Θεώ, γιατί κατ' αρχάς δεν μου αρέσει να τσακώνομαι, και πάντα προσπαθώ να συζητάω με ευγένεια. Δεν υπάρχει λόγος κιόλας, είμαι πολύ καθαρός άνθρωπος. Ακόμα και την περίοδο που ήμουν στο Survivor, και θα μπορούσαν να πουν διάφορα για μένα, πάλι δεν μου συνέβη. Κρατούσα πάντα χαμηλό προφίλ.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου τα τελευταία χρόνια;

Απέκτησα το τρίτο μου παιδί, παντρεύτηκα πέρσι, και από τότε είμαι πολύ ευτυχισμένη με τον σύζυγό μου. Φυσικά υπάρχουν προστριβές, όπως σε όλα τα ζευγάρια, αλλά ο σύζυγός μου, ο Δημήτρης έφερε μία ισορροπία στη ζωή μου και με στήριξε πάρα πολύ. Επειδή πριν βρισκόμουν σε μονογονεϊκή οικογένεια ήταν πιο δύσκολο σαν μητέρα να ανταπεξέλθω μόνη μου. Για χρόνια δεν έμπαινε άνθρωπος στο σπίτι, επειδή είχα τα δύο παιδάκια μου. Τώρα που μεγάλωσαν, έφτιαξα κι εγώ τη ζωή μου.

Πώς είναι η καθημερινότητα με τέσσερις άντρες στο σπίτι;

«Για χρόνια δεν έμπαινε άνθρωπος στο σπίτι επειδή...» - Η Κατερίνα Χαλικιά ανοίγει την καρδιά της στο YOU

Από τη μία τους θαυμάζω και χαίρομαι να τους βλέπω να μεγαλώνουν, κι εκείνοι με έχουν πριγκίπισσα. Από την άλλη είναι πολύ δύσκολο γιατί είμαι η μοναδική γυναίκα.

Ακολουθεί κάποιος απ’ τους γιους σου στα βήματά σου;

Ο μεγάλος μου γιος, που είναι 17, παίζει μπάσκετ, ενώ ο μεσαίος, που είναι 14, παίζει ποδόσφαιρο. Και ο σύζυγός μου μπορεί να είναι λογιστής, αλλά παράλληλα είναι παίκτης και προπονητής ποδοσφαίρου.

Από τη ζωή σου σήμερα είσαι ευχαριστημένη;

Πάρα πολύ. Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες σε μία πενταμελή οικογένεια, ειδικά μετά την κρίση δουλεύουμε ασταμάτητα για να ανταπεξέλθουμε, και έχει ακριβύνει πολύ η ζωή. Αλλά νιώθω πολύ καλά, γι’ αυτό κάνω νέα βήματα στη ζωή μου με την πολιτική.

Ο κορονοϊός δυσκόλεψε τη ζωή σου;

Στον κορονοϊό έκανα παιδί, οπότε από τη μία με δυσκόλεψε, αλλά προσαρμόστηκα γιατί ήμουν έγκυος και δεν έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κυκλοφορώ πολύ. Από την άλλη υπήρχε φόβος, σκεφτόμουν τι θα συμβεί αν κολλήσω στην εγκυμοσύνη, με δυσκόλεψε όπως όλο τον κόσμο. Ακόμα υπάρχει μια ανασφάλεια.

Αν σου έλεγαν τα παιδιά σου ότι θέλουν να αφήσεις τα πάντα πίσω σου για να αφιερωθείς σε εκείνα, θα το έκανες;

Αφιερωμένη εξ ολοκλήρου είμαι στην οικογένειά μου, είχα τα παιδιά μου δίπλα στις προπονήσεις και στα μαθήματά μου, και τώρα στην πολιτική θα κατέβω με τον μικρό μου γιο στο καρότσι. Απλά δουλεύω, γιατί με κάποιο τρόπο πρέπει να βάλουμε και φαγητό στο τραπέζι. Ως τελικό σκοπό έχω πάντα να συνεισφέρω ώστε να καλυτερέψει η ζωή τους, και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Η οικογένεια με ωθεί και με στηρίζει, παίρνω τις αποφάσεις μου για το καλό τους, και για το καλό όλων.

Ένα τέταρτο παιδί είναι στα σχέδιά σου;

«Για χρόνια δεν έμπαινε άνθρωπος στο σπίτι επειδή...» - Η Κατερίνα Χαλικιά ανοίγει την καρδιά της στο YOU

Άμα έρθει, καλοδεχούμενο θα είναι, λατρεύω τα παιδιά. Αλλά δεν το έχω αποφασίσει και δεν ξέρω αν μπορώ να ανταπεξέλθω, γιατί οι ρυθμοί της Αθήνας είναι πολύ δύσκολοι.

Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου στην επόμενη τετραετία;

Όπως τώρα, να είμαι ακόμα ευτυχισμένη, να θαυμάζω και να χαίρομαι τα παιδιά μου, που τα βλέπω να μεγαλώνουν.

Άμα εκλεγείς, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχεις εντοπίσει και πιστεύεις ότι χρειάζεται αλλαγή;

Το πρώτο πράγμα είναι να γίνουν έλεγχοι για σεισμούς στις σχολικές εγκαταστάσεις και στις παιδικές χαρές. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής μας για να έχουμε μία πόλη πιο καθαρή, νοικοκυρεμένη και σύγχρονη, με καλύτερους δρόμους, πεζοδρόμια προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και παιδικά καροτσάκια, καλύτερες παιδικές χαρές και σύγχρονα σχολεία. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες που θα βρίσκονται στο πλευρό των γυναικών, των μονογονεϊκών οικογενειών και της τρίτης ηλικίας.

Επειδή μίλησες για ενδοοικογενειακή βία, σου ζήτησε βοήθεια κάποια γυναίκα;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι υπήρχε μία γυναίκα στη γειτονιά μου που ζητούσε βοήθεια, την ακούγαμε να ουρλιάζει, αλλά δεν είχα εντοπίσει το διαμέρισμα που βρισκόταν. Έβγαινα και φώναζα ότι θα καλέσω την αστυνομία, οπότε σταματούσε. Επίσης μου έχει τύχει, ενώ πήγαινα βόλτα με το βρεφικό καρότσι, και το μωρό μου δεν ήταν ούτε ενός έτους, να διασχίζω τα σχολεία και να βλέπω μία παρέα εφήβων να πλακώνονται στο ξύλο. Άφησα το καρότσι σε ασφαλές σημείο, μπήκα στη μέση, για να τους χωρίσω. Πάντα μιλάω με τους έφηβους, ακόμα και αν κερδίσω τον έναν στους δέκα.

Σε αναγνωρίζει ο κόσμος από τη συμμετοχή σου στο Survivor;

Ναι, με αναγνωρίζουν ακόμα, προφανώς όχι όσο στην αρχή. Αλλά όταν ακούσουν το επίθετο, και ότι ήμουν μπασκετμπολίστρια, με καταλαβαίνουν.

Πώς είδες το περσινό All Star;

Πολύ δυνατό, και δύσκολο. Βέβαια είχα ποντάρει ότι θα κερδίσουν άλλα άτομα, ωστόσο δεν ξέρω τι συνέβη στο τέλος. Μου άρεσε πάντως.

Αν σου γίνει πρόταση για το δεύτερο All Star, θα δεχτείς;

Θα το ήθελα πάρα πολύ, παρόλο που είναι δύσκολο και έχω παιδιά. Βλέποντας και κάνοντας, δεν είμαι αρνητική.

Περισσότερα στο νέο τεύχος που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα