«Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει» - Ρίγη συγκίνησης με το αντίο του Νίκου Γκάλη στον Γιάννη Ιωαννίδη

Η κοινή φωτογραφία τους από το παρελθόν

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη (4/10) με τον κόσμο του αθλητισμού να πενθεί την απώλεια αυτού του μεγάλου και εμβληματικού Έλληνα μπασκετμπολίστα (δείτε εδώ τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του).

Το αντίο είναι πολύ μεγάλο με το που έγινε γνωστή η δυσάρεστη αυτή είδηση με τον Νίκο Γκάλη, έναν ακόμη θρύλο του μπάσκετ να κάνει μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook με μία κοινή του φωτογραφία με τον Ιωαννίδη.

Η σχέση, που συνέδεε τους δύο θρυλικούς αθλητές τους μπάσκετ ήταν μεγάλη και μάλιστα κρατούσε χρόνια πίσω με τα λόγια του Γκάλη να το αποδεικνύουν στη δύσκολή αυτή στιγμή για την οικογένεια του Γιάννη Ιωαννίδη.

Η συγκινητική ανάρτηση του Νίκου Γκάλη για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη

«Έφυγε ο Γιάννης... Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής.
Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, καλό ταξίδι φίλε μου...», έγραψε ο Νίκος Γκάλης.

Η καριέρα του

Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομά του με τον μεγάλο Άρη της δεκαετίας του '80 και εν συνεχεία κατέβηκε στον Πειραιά για να αναλάβει τον Ολυμπιακό τον οποίο οδήγησε σε μεγάλες στιγμές δόξας.

Ανέλαβε επίσης την ΑΕΚ και προπόνησε και την Εθνική ομάδα. Ο Γιάννης Ιωαννίδης που έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι ο "Ξανθός" συμμετείχε 6 φορές σε Final-4 της Euroleague αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Έφτασε στην τετράδα της Ευρώπης, τρεις φορές με τον Άρη, δύο με τον Ολυμπιακό και μια με την ΑΕΚ.

Κατέκτησε 12 πρωταθλήματα Ελλάδας και 6 Κύπελλα. Στην διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με σπουδαίους παίκτες όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Ζάρκο Πάσπαλιε, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο Ντέιβιντ Ρίβερς και άλλοι.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 και σπούδασε γεωπόνος. Από μικρός λάτρεψε το μπάσκετ και έπαιξε στην ομάδα του Άρη. Αργότερα ασχολήθηκε με την προπονητική και θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής μπάσκετ.