Μαίρη Χρονοπούλου: Η επιθυμία για την κηδεία της - Που αφήνει την διαθήκη της

Τα είχε ετοιμάσει όλα...

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Μετά από ένα άσχημο ατύχημα που είχε πριν από λίγες ημέρες στο σπίτι της - για το οποίο ατύχημα κυκλοφόρησαν και φήμες που ήθελαν να έχει βάλει το χέρι του... ανθρώπινο χέρι - το μεσημέρι της Παρασκευής 6/10 έγινε γνωστό πως η Μαίρη Χρονοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 90 ετών.

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972, μάλιστα, συγκρότησε το δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Τον Αύγουστο του 1999 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό της, που την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ενώ έζησε και πολύ δύσκολες στιγμές. Ήταν παράλυτη, παχύσαρκη και ένιωθε ένα τέρας, όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της.

Μαίρη Χρονοπούλου: «Έχω κανονίσει τα πάντα για την κηδεία μου»

Σε παλιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό Λοιπόν η γνωστή ηθοποιός είχε αποκαλύψει πως έχει ετοιμάσει τα πάντα για την κηδεία της γιατί ξέρει πως το τέλος της φτάνει και είχε εκφράσει ταυτόχρονα τις επιθυμίες της για εκείνη την ώρα που τελικά έφτασε... Πιο συγκεκριμένα είχε πει «Έρχεται. Τα έχω οργανώσει όλα. Πιστεύω αιρετικά. Εμένα δεν θα με πάνε στην εκκλησία να ακούσω εκείνες τις φρικτές λέξεις. Ο δικός μου πνευματικός θα πει τις προσευχές που λέω εγώ κάθε βράδυ και όσα έχω διαλέξει και μετά θα με κάψουν, θέλω να πιστεύω ότι θα έχω την πιο πλούσια κηδεία του κόσμου. Ζήτησα από την αγαπημένη μου φίλη Ευανθία Ρεμπούτσικα μία χάρη, νο μου γράψει ένα μικρό ρέκβιεμ μουσικό. Θα έρθει στην Ριτσώνα και με το υπέροχο κόκκινο βιολί της θα μου παίξει αυτό το κομμάτι πριν από την καύση. Αισθάνομαι αυτοκράτειρα με αυτό και μου αρέσει».

Η διαθήκη της

Ο Μάκης Δελαπόρτας σε παλιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ίδιο περιοδικό είχε προβεί σε αποκαλύψεις και για την διαθήκη της ηθοποιού.

Χρονοπούλου - Δελαπόρτας
02-06-2014 Θέατρο Ακροπόλ-Παρουσίαση βιβλίου Μάκη Δελαπόρτα "Ξέρω κάποια αστέρια"

Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου και της μουσικής, τον τελευταίο καιρό, φιλοξενούνται σε γηροκομείο και ιδρύματα.

Αν δεν έχουν οικογένεια, δεν με χαλάει, δεν με στενοχωρεί. Όπου αισθάνονται καλά. Αν έχουν οικογένεια, πρέπει να είναι δίπλα τους και να μην καταλήγουν σε κάποιο γηροκομείο. Η Μαίρη είναι πολύ φιλοσοφημένος άνθρωπος, έχει γράψει ήδη όλη την περιουσία της στο Χαμόγελο του Παιδιού, που αυτό δεν το κάνει κανείς εν ζωή, να είναι φιλοξενούμενη στο σπίτι της. Είναι από τις γυναίκες που έχουν μεγαλώσει με ωριμότητα, στωικότητα σκέψης και φιλοσοφίας της ίδιας της ζωής.