Η Μαρία Αντωνά ήταν καλεσμένη το Σάββατο (21/10) στην εκπομπή ”Όλα για τη ζωή μας” με την ραδιοφωνική παραγωγό να συμμετέχει σε συζητήσεις αναφορικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και παθήσεις, που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Με τη σειρά της λοιπόν η Μαρία Αντωνά ανέφερε, πως δεν αρρωσταίνει εύκολα, καθώς νιώθει ότι έχει μία ίωση μία με δύο φορές την ημέρα. Στη συνέχεια, όμως η ίδια αποκάλυψε, πως έχει τύχει να νοσήσει από κάτι χωρίς να το καταλάβει.
Τότε ήταν, που η Αντωνά μίλησε για τον στρεπτόκοκκο, που είχε αλλά δεν είχε αντιληφθεί. Μαζί με την ειδικό, που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή συζήτησαν όλοι μαζί τι είναι ο στρεπτόκοκκο, πως καταπολεμάται και πόσο σοβαρός είναι.
Η αποκάλυψη της Μαρίας Αντωνά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε
«Πριν από λίγους μήνες είχα περάσει στρεπτόκοκκο και δεν το είχα καταλάβει, λέγοντας γιατί το ανοσοποιητικό μου είναι τόσο χαμηλό και το είδα μέσα στην ανάλυση εξετάσεων. Το πέρασα λίγο με κόπωση, κούραση, είχα έναν μικρό βήχα, νόμιζα ότι ήμουν κουρασμένη από την καθημερινότητα.
Το κομμάτι των εξετάσεων καλό θα ήταν να τις κάνει ο κόσμος όσο μπορεί. Το ψάχνω βλέπω τι μου λείπει και έτσι ρυθμίζω τα συμπληρώματα μου. Αισθάνομαι πολλές φορές ότι έχω υπνηλία ή δέκατα. Εγώ ήμουν από τους οργανισμούς, που ταλαιπωρήθηκα πολύ από τον κορωνοϊό, πέρασα τρεις φορές μαζί στρεπτόκοκκο. Παίρνω βιταμίνες συνέχεια», είπε η Μαρία Αντωνά.
Πως γίνεται η διάγνωση του στρεπτόκοκκου
Βασικό θέμα αποτελεί η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου με strep-test, με την κ. Παρδάλη να υπογραμμίζει ότι αυτό πρέπει να διενεργείται μόνο από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας. Αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
- Το strep-test: είναι ένα γρήγορο και απλό τεστ που χρησιμοποιεί επίχρισμα από το φάρυγγα και τις αμυγδαλές. Η απάντηση δίνεται σε 10 λεπτά
- Η καλλιέργεια φαρυγγικοαμυγδαλικού επιχρίσματος είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επιβεβαίωση του παθογόνου μικροβίου αλλά και για τον έλεγχο της ευαισθησίας του στα αντιβιοτικά που θα χρησιμοποιηθούν.
«Προσοχή όμως: ένα παιδί μπορεί να βγάζει αυτές τις δυο εξετάσεις θετικές όχι μόνο όταν νοσεί αλλά και αν είναι φορέας της νόσου, το φέρει δηλ. στον λαιμό του χωρίς να νοσεί και χωρίς να έχει συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, με μικρή πιθανότητα μπορεί να μεταδώσει περαιτέρω το μικρόβιο», εξηγεί η κ. Παρδάλη. Σχετικά με το ποιος μπορεί να κάνει strep-test στα παιδιά η κ. Παρδάλη είναι κατηγορηματική.
«Παρ’ ότι το τελευταίο διάστημα τα strept test διατίθενται από τα φαρμακεία, δεν θα πρέπει τα τεστ αυτά να διενεργούνται από μη εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν εμπειρία στα παιδιά. Αυτοί είναι οι γιατροί και εκπαιδευμένοι νοσηλευτές και προσωπικό διαγνωστικού μικροβιολογικού εργαστήριου. Ένα θετικό τεστ δεν σημαίνει νόσο και ένα αρνητικό τεστ δεν σημαίνει ότι δεν νοσεί κάποιος με ύποπτα συμπτώματα. Μένει μόνο στον παιδίατρο να αξιολογήσει και να συνεκτιμήσει την κλινική και εργαστηριακή εικόνα του παιδιού και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις».
Οδηγίες προς τους γονείς
«Στα παιδιά, η μεγαλύτερη συχνότητα της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας από στρεπτόκοκκο παρατηρείται στις ηλικίες 3-10 ετών. Ο στρεπτόκοκκος “ δεν αγαπάει τα βρέφη” κάτω των 2 ετών, τα οποία προσβάλλονται σπάνια. Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο τον pαιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και στο 25%-50% ο στρεπτόκοκκος είναι το υπεύθυνο αίτιο», αναφέρει η κ. Παρδάλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ