«Κόλαφος» ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας κατά πάντων: «Έχουν έρθει τα πάνω κάτω και εμείς ασχολούμαστε με τα... κιλά»

Τι δηλώνει στο youweekly.gr

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
«Κόλαφος» ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας κατά πάντων: «Έχουν έρθει τα πάνω κάτω και εμείς ασχολούμαστε με τα... κιλά»

Θέση απέναντι σε όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, στην ελληνική επικαιρότητα και στις πρωινές εκπομπές, πήρε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, εξαπολύοντας μύδρους προς κάθε κατεύθυνση. «Έχουμε καταντήσει να αναπαράγουμε το γελοίο», λέει μεταξύ άλλων, ενώ σε επικοινωνία που είχε το youweekly.gr μαζί του, μας ανέλυσε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του.

Αφετηρία είναι η αντικειμενικά δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε. «Έχουν έρθει τα πάνω-κάτω: Πόλεμοι, οικονομικά προβλήματα, πολιτικές αλλαγές, απεριόριστη βία, ανήλικη και ενήλικη, σεξουαλικές διαστροφές σε άνθιση, προβλήματα που είναι στην καθημερινότητά μας και στα οποία κανείς δεν δίνει λύση», δηλώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει τον συλλογισμό του: «Και ο καθένας πάει λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, ασχολείται με θέματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή τα κιλά, και το κακό είναι ότι τον αναπαράγουν όλοι!».

Δημήτρης Σούρας: «Είμαστε ήδη στραβοί και ακολουθούμε το δρόμο της... στραβομάρας μας»

Δημήτρης Σούρας

Αναμφισβήτητα τον πρώτο λόγο στον διάλογό μας έχουν τα θέματα που προβάλλονται, με τον αναγνωρισμένο ψυχίατρο να μην κρύβει τη δυσαρέσκειά του. «Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που απασχολεί επί μία εβδομάδα τα social media και την ελληνική τηλεόραση, είναι τα κιλά των ανθρώπων, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ποιος θα βρίσει ποιον, και ποιος θα απαντήσει σε αυτόν που έβρισε; Έχουμε καταντήσει να αναπαράγουμε το γελοίο, και αυτό δεν έχει τέλος, κάθε μέρα είναι και χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά για να καταλήξει: «Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να πει “Βάζω τελεία, δεν με ενδιαφέρει”;»

Παράλληλα ξεκαθαρίζει τη θέση του: «Δεν λέω να ασχολούμαστε απ' το πρωί μέχρι το βράδυ με αυτά που προείπα, αλλά σε μία πατρίδα που αυτή τη στιγμή έχει τόσα προβλήματα, αυτό είναι παραπλανητικό, “πουλιέται” ως αντιπερισπασμός, για να στρέψουμε το ενδιαφέρον σε άλλα πράγματα. Γι' αυτό πιστεύω ότι δεν είμαστε σε στραβό γιαλό, ούτε αρμενίζουμε στραβά, είμαστε ήδη στραβοί και ακολουθούμε το δρόμο της... στραβομάρας μας. Όταν βλέπεις να λέγονται πράγματα ανεδαφικά, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αντί να τα κλείσεις σε ένα σεντούκι, να το κλειδώσεις και να το πετάξεις μέσα στη θάλασσα, εσύ τα βγάζεις στην επιφάνεια και τα πουλάς καθημερινά; Δεν έχει κανένα νόημα».

Δημήτρης Σούρας Περικλής Κονδυλάτος
«Δεν τον ξέρω τον κύριο Κονδυλάτο»

Στην πορεία της κουβέντας μας, λόγος γίνεται και για τον άνθρωπο που έκανε τις πρώτες δηλώσεις για τα περιττά κιλά (διαβάστε εδώ όσα είπε) και πυροδότησε αυτή τη συζήτηση, στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Σούρας. Όταν τον ρωτάμε για τον Περικλή Κονδυλάτο, εκείνος αναφέρει λακωνικά: «Δεν τον ξέρω τον κύριο, ούτε γιατί είπε όσα είπε για τα κιλά, δεν ήξερα ούτε καν τι επάγγελμα κάνει, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει να μην αναπαράγονται πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, και να απασχολούν τον κόσμο γεμίζοντας στάχτες, αντί να γεμίζουν γνώση και δύναμη».