Δίπλα στο κύμα, με τζάκι και βιβλιοθήκη "λαβύρινθο" - Η επιβλητική μονοκατοικία του Μανούσου Μανουσάκη στο Πόρτο Ράφτη

Δείτε το σπάνιο βίντεο από το εσωτερικό του

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Ο Μανούσος Μανουσάκης είναι γενικότερα ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο οποίος έχει επιλέξει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να μιλά με το έργο του κάθε φορά. Παρόλα αυτά, το πρωί της Παρασκευής 10/11 άνοιξε το σπίτι του στην εκπομπή του ALPHA, Happy Day, παρουσιάζοντας μία κρυφή πτυχή του στους τηλεθεατές.

Αυτό βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη δίπλα στο κύμα, στην οδό Ηθών συγκεκριμένα, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το πολύ γνωστό αστυνομικό σίριαλ της δεκαετίας του '90 "Τμήμα Ηθών". Εκεί θα βρει κανείς πολλά και εντυπωσιακά διακοσμητικά αντικείμενα, ένα τζάκι στη μέση του σαλονιού, ωστόσο αυτό που τραβά τα βλέμματα κάθε φορά είναι η βιβλιοθήκη "λαβύρινθος" που έχει δημιουργήσει ο ίδιος στον επάνω όροφο της μονοκατοικίας. Στον χώρο αυτό περνά τα βράδια του ο ίδιος, αφού για να τον παίρνει ο ύπνος πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάποιο βιβλίο του.

Δείτε επίσης: «Θα ήθελα να επέλθει το μοιραίο...» - Σοκάρει ο Μανουσάκης με την αποκάλυψη για του θάνατό του

Το εντυπωσιακό σπίτι του Μανούσου Μανουσάκη στο Πόρτο Ράφτη

Ο ίδιος μίλησε, μάλιστα, στην δημοσιογράφο Χριστιάνα Κοχλατζή, σχετικά με το τηλεοπτικό του μέλλον: «Έχουμε κάνει δύο προτάσεις σε δύο κανάλια, ένα αστυνομικό και ένα που έχει σχέση με το παρελθόν, δεν είναι ιστορικό αλλά δεν θα σας πω τι είναι. Το αστυνομικό που είναι αυτοτελείς ιστορίες με διεγείρει γιατί το έγκλημα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η ζωή και το έργο του

Ο Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία Βαρθολομαίος το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα, η ταινία αυτή προβλήθηκε και σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 (οδός Βασ. Όλγας και οδός Μαρτίου), οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορίνθιας, επίσης στην είσοδο του κινηματογράφου υπήρχε αστυνομικός της χούντας. Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το Άρχοντες το 1978, Η σκιάχτρα το 1985 ενώ συμμετείχε στις ταινίες Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο και Το τραγούδι της επιστροφής, όπου είχε παρουσία ως ηθοποιός. Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών: Καλλικαντζαροδουλειές (1985-1986), Μικρογραφίες (1986-1987) και Τα καλύτερά τους χρόνια (1989).

Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα. Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές (Ψίθυροι καρδιάς, Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο, Η αγάπη ήρθε από μακριά) θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Στον κινηματογράφο έχει υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες Παραλάβατε διορισμόν το 1996, Κόκκινος δράκος το 1998 και Ουζερί Τσιτσάνης το 2015.

Πηγή: Βικιπαίδεια